Svenska flaggan
På resa i Piemonte – Alto Piemonte - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

På resa i Piemonte – Alto Piemonte

Magnus Reuterdahl på DinVinguide har rest i Piemonte. Han har bland annat besökt Alto Piemonte och områdena kring Biella, området Lessona och Bramaterra.

Jag är just hemkommen från Piemonte, Italien, där jag har besökt Alto Piemonte, Gavi och delar av Monferrato. Tyvärr har wi-fi gudarna inte varit på min sida så min nätkontakt har endast varit sporadiskt varför denna artikel är ett par dagar senare än förväntat.

När man tänker på Piemonte så tänker nog de flesta på Barolo, Barbaresco och Langhe, kanske Alba samt Gavi – men sedan tror jag att det är ganska blankt. Så var det var det också för mig!

Resan startade i den norra delen av Piemonte, i den del som kallas Alto Piemonte, vilket betyder den högsta delen av Piemonte och mer specifikt Colline Biellesi. Här finns staden Biella med ungefär 50000 invånare och många mindre byar. Området ligger nära alperna och landskapet är dramatiskt och utgörs av trädbevuxna lummig kullar och berg.

Bild från DinVinGuide

Alto Piemonte

Norra Piemonte som vinregion är inte bara okänt, det är bortglömt av oss vinälskare men också av italienarna. Det var i norra Piemonte som nebbiolo sannolikt har sitt ursprung. Då kallades nebbiolo för spanna, vilket den fortfarande gör. Detta var långt innan Barolo, Barbaresco och Lange blev världskända.

I Alto Piemonte fanns för omkring 100 år sedan 50000 hektar med vingårdar, idag finns det omkring 1000 hektar. Mest känt i denna del var då området Bramaterra. I början av 1900-talet slogs många vingårdar ut av dåligt väder och stormar, andra övergavs under första och andra världskriget. Den största orsaken var dock den framväxande textilindustrin som kom att bli helt dominerande industrin i detta område och mycket av jordbruket övergavs.

Inom Alto Piemonte finns regionerna Bramaterra, Lessona, Gattinara, Boca, Ghemme, Sizzano och Fara. Utav dessa hade jag tidigare provat några viner från Gattinara DOCG och Ghemme DOCG, men jag inte kan säga att jag kan särskilt mycket om någon av dessa regioner.

Nu har jag besökt några vingårdar inom Colline Biellesi, Lessona och Bramaterra. Vingårdarna är små, från någon upp till ett 10-tal hektar, de ligger insprängda kring hus eller i skogslandskapet och de flesta har rustats upp eller nyplanterats de senaste 10-15 åren. Under lång tid var Tentute Sella den enda kommersiella vinproducenten i Lessona DOC, idag är man sex eller evenyuellt sju. Produktionen är med andra ord liten men kvalitén är hög. Jag måste erkänna att blev lite förälskad i denna del av Piemonte och vinmakarna här!

Vingårdarna i Colline Biellesi tillhör regionen Coste della Seisa DOC som täcker i princip hela Alto Piemonte, det finns också ett antal mer specifika DOC:er för områden och druvor. I Piemonte finns det en nästan osannolik mängd DOC:er, enligt vissa flest i Italien.

Jag besökte och provade vin från nio producenter i detta område: Castello di Montecavallo, Villa Era och Castello di Castellengo som gör vin under appellationen Coste della Seisa DOC. Pietro Casina, Tentute Sella, Propertia Sperino, La Prevostura, Massimo Clerico ligger alla inom Lessona DOC och Noah winery i Bramaterra DOC, några av producenterna i Lessona gör också vin i Bramaterra, se nedan.

Framförallt odlar man druvan nebbiolo, denna kombineras med bland annat druvorna bondara, cortese och vespolina. Vinerna visar på hög potential och är många är redan mycket bra, dock är de svåra att hitta då man endast producerar små kvantiteter. Villa Era gör endast 1000-1200 flaskor per år medans Tenute Sella kan göra upp till 300’000 flaskor.

Generellt är nebbiolovinerna här lättare, fräschare och har mer syra än de man finner i till exempel Langhe. De är lite fragilare men är fortfarande smakrika med inslag av jord och örter men också lite fruktigare med inslag av jordgubbar, hallon och körsbär. Här finns en rustik elegans och en massa charm i vinerna. Detta är ett område att hålla ögon på och hittar du några viner bör du definitivt prova dem.

Här kommer lite information om de producenter jag mötte.

Bild från DinVinGuide

Producenter Lessona DOC, Piemonte

La Prevostura

La Prevostura Lessona 2010
La Prevostura Lessona 2010

La Prevostura gör eleganta snygga viner. På platsen har det fanns det vingårdar i 200 år innan det lades ned på 1930-talet. 2003 började man med att restaurera såväl husen som vingården som ligger med en fantastisk utsikt. Idag har man gjort 10 årgångar och har 4 hektar i Lessona samt 1 hektar i Bramaterra. Man gör cirka 10-11000 flaskor/år, om jag förstod det rätt görs de flesta som magnumbuteljer.

Vi provade fem viner, Corinna 2014 rosé, Coste della Seisa DOC, Muntacc 2010, magnum, Bramaterra 2011, magnum, Lessona 2010, magnum och Lessona 2009 magnum. De två sistnämnda är riktigt bra, framförallt 2009:an.

 

Bild från DinVinGuide

Proprieta Sperino

Proprieta Sperino gör riktigt bra viner i för området en klassisk stil. Man gör också ett vin i en mer modern internationell stil på cabernet franc, denna är riktigt bra men också mycket dyr. Luca De Marchi aväxte upp i Chianti där hans föräldrar gör det betydligt mer kända vinet Isole e Olena.

Familjen har dock sina rötter i Lessona och Luca hamnade här i samband med sina studier. Han kände sig hemma här och beslöt sig för att återuppta vineriet. Familjen lämnade Piemonte 1904, idag har man 10 hektar av vingårad, man jobbar med låga skördeuttag, naturlig jäst och inga tillsatser (eller mycket få), Lessona-vinerna görs i princip som naturviner. Produktionen är omkring 40000 flaskor/år.

Vi provade fyra viner: Uvaggio 2011, Lessona 2010, L’Franc 2009 och 2004. De de två första vinerna är strålande och cabernet franc vinerna är bra, men känns kanske lite mer som ett projekt-vin.

Några av dessa viner finns tillgängliga i Sverige via Winefinder.se

Bild från DinVinGuide

Tenute Sella

Tenute Sella
Tenute Sella

Tentute Sella gör välgjorda viner som är riktigt bra. De borde kunna få en kommersiella framgång då de är lite större än de flesta andra i området, kombinerat med hög kvalitet.

Familjen har ägt och drivit vingården sedan 1671, under 11 generationer. Man gör omkring 50000 flaskor om året men skulle teoretiskt kunna göra upp till 300000 flaskor och siktar emot att kunna göra 600000. Man har vingårdar i såväl Lessona som Bramaterra och på ytterligare några ställen. Vinodlingarna anlades i Lessona redan 1671, idag äger man 4 hektar här inklusive den ursprungliga lotten vid San Sebastiano samt 10 hektar i Bramanterra.

Vi provade sex viner: Majoli, rosé 2013, Lessona 2009, Bramaterra 2010, San Sebastiano allo Zoppo 2007, Il Porfidi 2007 och Quintino Sella 2008. San Sebastiano allo Zoppo 2007 och Il Porfidi 2007 var de som stack ut mest men den lite enklare Lessona 2009 är också riktigt bra.

Bild från DinVinGuide

Massimo Clerico

Massimo Clerico 2009 Lessona (600x380)Clerico har gjort vin i Lessona sedan åtminstone 1700-talet, troligen länge. Han har cirka 2 hektar med vingårdar, vara cirka 1,5 hektar är planterade med stockar som är 60-70 år gamla. Omkring 80% är nebbiolo, och resterande en blandning av vespolina och cortese. Totalt gör han 10-12000 flaskor/år. Vinerna är traditionella i stilen.

Jag provade Ca’ du Leira 2012, Spanna 2012 och Lessona 2009. Alla tre är bra även om det sista är det som bäst, det man kan känna här är en fantastisk fin frukt i vinerna.

Bild från DinVinGuide

Pietro Cassina

Pietro Cassina har byggt upp ett modernt vineri och gör mycket välgjorda och bra viner. Han startade upp vingården 2005 och gör inga blends, utan det är antingen 100 % nebbiolo eller 100% vespolina. Idag har han 4 hektar med vingårdar men räknar med att ha 6 hektar i produktion inom ett par år. Just nu gör har omkring 30000 flaskor/år.

Pietro Casina Lessona (600x355)Jag provade Téra Rùssa Coste della seisa Vespolina 2010, Ciuét Costa della Sesia Nebbiolo 2010 och Lessona Tanzo 2010. Lessona vinet på 100% nebbiolo är riktigt bra och det är alltid kul att prova viner på lite udda druvor såsom 100 % vesploina, det är riktigt bra men kanske lite mer intressant än fantastiskt.

Bild från DinVinGuide

Producenter i Bramaterra och Biella

Några av producenterna i Lessona har också vinodlingar och gör viner under Bramaterra DOC.

Castello di Castellengo

Castello di Castellengos vingårdar ligger kring slottet Castello di Castellengo. Man startade upp verksamheten 2000 och planterade då om delar av vingårdarna. Totalt har man idag 12 hektar, innan verksamheten lades ned omkring är 1904 hade man 70 hektar. Just nu arbetar man på att skapa en egen DOC för detta område under namnet Castelengo.

Man gör tre röda viner och en rosé. En ren nebbiolo, lagrad på ekfat, en med 80 % nebbiolo lagrad i Castellengo Nebbiolo 2010 (600x399)betong och en med 70 % nebbiolo också lagrad i betong. I de två senare blandar man med vespolina och crotina.

Vi provade de tre röda vinerna: Rosso della Motta 2013 vecchie Vigne, Il Centovigne, Coste della Seisa DOC 2010 och Nebbiolo Coste della Seisa DOC 2010, där det sistnämnda är det som gör störst intryck även om alla tre är bra.

Bild från DinVinGuide

Castello di Montecavallo

Vineriet ligger i staden Biella vid familjens slott som byggdes på 1830-talet i neogotisk stil. Där drivs såväl vineriet som ett B&B av Maria Chiara Reda. Idag har man två hektar med vingårdar plus ytterligare en hektar som man håller på att restaurera. De äldsta vinstockarna är från 1970-talet och även om den nyöppnade vingården för kommersiellt bruk startades omkring år 2000 så har man odlat för eget bruk sedan 1970-talet. Man gör cirka 10000 flaskor/år.

Det gamla vineriet ligger intill slottet och Monrecavallo 2010 (600x390)hyrs i dag av munkar som också bor på fastigheten, dessa gör också vin, dock endast för egen konsumtion.

Jag provad tre viner: Kylix 2014, en rosé på nebbiolo, Cajanto 2011, rött vin på nebbiolo och Montecavallo 2010, ett rött vin på nebbiolo. Alla tre är bra men Montecavallo 2010 är den som skiner mest.

Bild från DinVinGuide

Villa Era

Villa Era byggdes i slutet på 1800-talet och blev snabbt en av de mer kända vinproducenterna från Biella, under denna period fram till mitten av 1900-talet. Idag har man restaurerat omkring en hektar av vingården. Ursprungligen ska den ha varit lite drygt 3 hektar.

I vinkällaren har de viner tillbaka till 1823, dock är man inte smakat av de äldre årgångarna än och frågan är hur väl en flaska rött från 1823 klarat sig, de från 1950-60-talen kan dock med lite tur ha klarat sig bra.

Man gör bara ett vin: Villa Era Coste della Seisa Nebbiolo DOC, vi provade 2012:an. Vinet görs som en blend på ca 80% nebbiolo och cirka 10% vardera av vesploina och crotina. Produktion är mycket liten, cirka 1000-1200 flaskor/år.

Bild från DinVinGuide

Noah winery

Noah winery är ett förhållandevis nytt vineri och gjorde sin första årgång 2011. Noah bramaterra (600x399)Vinstockarna är dock 35 år gamla och man hade tur att hitta vingårdar i förhållandevis bra skick. Totalt äger man fyra hektar i Bramaterra samt tre hektar i Lessona. De senare har ännu för unga för färdiga viner. Dessa är kanske de vackraste av de vingårdar vi såg, uppe i en hög ganska brant sluttning.

Jag provade bara ett vin från Noah, Brammaterra 2011 vilket visade på en fin potential.

Jag rekommenderar alla dessa viner, om du hittar dem. Tyvärr finns inga av dessa viner tillgängliga i Sverige, så vitt jag vet, men Sperino går att få tag i Norge och ett par av producenterna nämnde att de sålt en del vin till Danmark.

Jag rekommenderar vidare att du besöker denna del av Piemonte om du har vägarna förbi. Det är en mycket vacker del av Piemonte som är lätt att förälska sig i. Jag återkommer till de andra delarna jag besökte framöver.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer