Svenska flaggan
Pascal & Nicolas Reverdy
Skriven av Magnus Reuterdahl

Nyanser av Loire

Vita viner hör sommarhalvåret till. Ett av de områden som jag ofta hamnar i när jag köper vin till mig själv är vita viner från Loire. Tre områden som står ut för mig är Sancerre, Pouilly-Fume och Musacadet sur lie. Det sistnämnda är dock en vinstil och inte en region.

Loiredalen är en av de mer kända vinregionerna i Frankrike mycket beroende på att man producerat riktigt bra viner under lång tid. Det är dock en stor region så det finns många nyanser av Loire. Regionen sträcker sig från inlandet ner till den atlantiska kusten, just därför finns det många olika stilar.

Tre typer av vita viner som jag oftast köper är Sancerre, Pouilly-Fume och Muscadet.

Nyanser av Loire: Pouilly-Fume

Pouilly-Fume görs på druvan sauvignon blanc och ska inte förväxlas med Pouilly-Fuisse som görs på chardonnay i Bourgogne. Namnet berättar lite om vad man kan vänta sig av vinerna. Fumé betyder rökig på franska, i detta fall flintarök av den typ man får när man slår två bitar flinta mot varandra. Vinerna från Pouilly-Fume är eleganta och fräscha med inslag av gröna stenfrukter, lime och krusbär. Det lite stenrökiga inslaget med ton av flinta och skiffer kommer både i doften och i eftersmaken.

Ett riktigt bra vin från Pouilly-Fume som finns på bolaget just nu är:

Pouilly-Fumé Tradition Domaine Serge Dagueneau & Filles 2015, Loire, Frankrike, 190:-, Nr 90212, Systembolaget

Domaine Serge Dagueneau & Filles

Detta är ett elegant och förhållandevis komplext vin med en härlig syra och en fin dos med stentoner. I smaken finns citroner, grapefrukt och lite exotiska frukter samt svarta vinbärsblad och vita blommor. Vinet har fin struktur, en hint av jästtoner och en lätt stenrökighet med inslag av flinta.

Ett utmärkt allround vin för sommarens grilläventyr, sallader, skaldjur och till nyfångad fisk samt ost.

Nyanser av Loire: Sancerre

Sancerre är ett litet vindistrikt i Loire och ligger i den centrala delen av Frankrike. Även här är vinerna är gjorda på druvan sauvignon blanc och har ofta en krispig frisk syra, härlig mineralitet med kalkstenstoner och flinta samt en fin aromatisk ton. I smaken finns ofta citrusfrukter, krusbär och nässlor. Vinerna passar ofta till getost, skaldjur och fisk.

Ett riktigt bra vin från Sancerre som finns på bolaget just nu är:

Sancerre Les Anges Lots 2014 Vielles Vignes, Pascal & Nicolas Reverdy, Loire, Frankrike, 237:-, Nr 92325, Systembolaget

Pascal & Nicolas Reverdy

Vinet är gjort på gamla vinstockar, vilket också känns i smaken. Här finns en härlig koncentration och längd. Smaken är fruktig med inslag av citrus, krusbär och vita blommor. Syran är påtaglig och rak och fräschören byggs på med mineraltoner med smak av kalk. Eftersmaken är lång. I den finns en fin kryddighet och lite krämighet. Vinet är ungt men har fin struktur och kommer må bra av att få vila ett par år, men med mat fungerar det bra redan nu.

Till detta vin passar fisk och skaldjur eller getost.

Ett annat riktigt bra vin är den det vin som blev vår redaktionsfavorit då vi provade sauvignon blanc-viner tidigare i år: Sancerre Les Pierris 2015, Loire, Frankrike, 159:-, Nr 2259, Systembolaget. Läs mer här.

Nyanser av Loire: Muscadet sur lie

Muscadet sur lie görs i appelationen Muscadet Sèvre et Maine, Loire, Frankrike. Vinet görs på druvan melon de bourgogne vilken ibland också kallas för muscadet. Med begreppet ”sur lie” menas att vinet lagras på sin jästfällning. Muscadet sur lie kan vara lite för tuffa och karga för att att dricka som sällskapsviner. De tenderar att ha en hög syra, tydlig smak av citron och gröna frukter samt örter som växter i karga havsnära landskap samt en stenighet som ligger nära havssälta. Beroende på hur länge de lagrats på sin jästfällning kan de också få en liten krämighet och fina jästtoner.

Muscadet

Goulaine Muscadet Sèvre et Maine 2012, Domaine Bonnet Huteau, 181:-, Nr 95546, Systembolaget

Det här är ett strålande vin, Muscadet sur lie blir inte mycket bättre än så här. Det har en fin liten fruktighet med inslag av citrus och friska stenfrukter, en härlig syra och massor av stentoner som ger ett långt avslut.  I eftersmaken finns också inslag av en lätt örtig ton. Elegant med strålande syra. Man vill bara ha mer och några ostron…

Det finns enstaka flaskor kvar, men hittar du inte detta finns det fler tips här.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer