Svenska flaggan
Vinlandet Grekland, Greklands viner
Skriven av Magnus Reuterdahl

Norra Grekland – druvor och appellationer

Norra Grekland - druvor och appellationer. Druvan xinomavro och appellationen Naoussa är kanske de mest kända men det finns mycket mer att hitta i denna del av Grekland när det kommer till vin. DinVinguide.se ger en bakgrund till norra Grekland om det är så att du vill hitta något nytt, något spännande och intressant.

När våren börjar komma vill man inte ligga hemma med rinnande näsa, ont i halsen och med verkande leder, det är dock så det är. Det ger en inte heller någon större lust att vin, istället får det bli en stor Bloody Mary spetsad med vitlök för att skrämma förkylningen på flykten.

Innan dess tänkte jag dock gå tillbaka till en provning jag var på i höstas under konferensen Digital Wine Communications conference (DWCC): North Greece Constellation i regi av Luiz Alberto och Ted Lelekas.

Luiz Alberto and Ted Lelekas
Luiz Alberto och Ted Lelekas

Norra Grekland är ett intressant vinområde med flera intressanta druvor som är väl värda att utforska närmare men också har en del överraskningar. Druvan xinomavro och appellationen Naoussa är kanske de mest kända men visste du att man inte bara gör barololiknande viner på xinomavro utan också rosé?

I denna artikel beskriver jag inte vinerna vi provade, men jag har lagt in bilder på några av de bästa vinerna. Istället tänkte jag fokusera lite på vinområdet norra Grekland.

I appellationerna Amyndeon, Naoussa, Epanomi, Agios Pavlos, Ioannina, Metsovo och Rapsani finns ett drygt 40-tal vinproducenter, 6 PDO områden och drygt 10000 hektar med vingårdar.

Bild från DinVinGuide

Bland druvorna hittar man många med namn man inte känner igen och som ibland är svåra att uttala, men de ger viner som är såväl spännande som goda. Bland de gröna druvor hittar man assyrtiko och malagousia samt blå druvor som krassato, limnio, mavrotragano, mavroudi, stavroto, vlachinko och xinomavro. Ytterligare druvor hittar du nedan.

Vi provade viner från appellationerna Amyndeon, Naoussa, Epanomi, Agios Pavlos, Ioannina, Metsovo och Rapsani från vinproducenterna Katogi Averoff, Kir-Yanni, Ktima Gerovassiliou och Tsantali. Producenterna är relativt stora, låt inte det skrämma dig, de gör många kvalitetsviner och är bra referenspunkter när det kommer till viner från dessa områden

Bild från DinVinGuide

Amayndeon ligger i den nordvästra delen av Grekland. Här odlas i princip bara xinomavro och är den enda PDO (Protected Designation of Origin) regionen för roséviner i Grekland.

Naoussa ligger lite sydväst om Amayndeon och var den första PDO klassificerade regionen i Grekland (1971). Detta är den regionen som kanske flest känner till. Det kallas ibland för Greklands Piemonte då xinomavro har vissa likheter med nebbiolodruvan och kanske främst barolovinerna.

Från Amayndeon och Naoussa provade vi viner från producenten Kir-Yanni. De startade sin verksamhet 1997 och gör stilrena moderna viner. Annars är nog Boutari den mest kända vinproducenten från Naoussa, man startade redan 1879 och var en av de som räddade druvan xinomavro i samband med att området drabbades av vinlus (phylloxera) strax före första världskriget.

Bild från DinVinGuide

Sydväst om Naoussa nära Thessaloniki ligger appellationen Epanomi, vilket tillhör Cotês de Meliton, som också är en egen appellation, i Halkidiki. Här ger det Ageiska havet en tydlig influens på vinerna. Producenten Ktima Gerovassiliou har vingårdar här och har på senare år påverkat vinindustrin i norra Grekland genom att modernisera vingårdarna och jobba hårt med kvalitet. Vingården startade 1981 och är också känt för sitt vinmuseum med en stor samling på mer än 2500 korkskruvar.

Bild från DinVinGuide

Strax söder om Epanomi är appellationen Agios Pavlos. Även denna ligger inom Cotês de Meliton. Här ligger vingårdarna på låga kullar riktade mot Egeiska havet från vilket svala vindar gör vinodling möjligt. Druvorna är främst roditis, sauvignon blanc, assyrtiko, xinomavro och cabernet sauvignon. En producent som har flera vingårdar här är Tsantali som var en av de första i detta område som gjorde sina vingårdar ekologiska.

Bild från DinVinGuide

På andra sidan Egeiska havet sydväst om Agios Pavlos är regionen Rapsani, vilket inkluderar gudarnas boning, berget Olympus och berget Athos. Vingårdarna på berget Athos (Mount Athos) är främst kopplade till de lokala klostren och man odlar bland annat roditis, athiri, assyrtiko, limnio, xinomavro, cabernet sauvignon och grenache rouge.

Vingårdarna drivs av munkar men det är Tsantali som ligger bakom den största delen av vinproduktionen. Totalt finns ett 20-tal östortodoxa kloster som tillsammans utgör en autonom stat under grekisk överhöghet. Vinerna plockas och tas om hand av munkar, då det endast är munkar får bo på Athos. För att besöka halvön krävs specialtillstånd och inga kvinnor får besöka halvön.

Bild från DinVinGuide

Öster om Rapsani är appellationerna Metsovo och Ioannina, där vinmakaren Katogi Averoff verkar.

I Metsova återfinns några av de vingårdar som ligger högst över havet i Grekland på lite drygt 1000 meters höjd. Här odlar man framförallt cabernet sauvignon men också merlot, debina och gewurztraminer.

I Ioannina, som ligger kring staden Epirus, är det druvorna cabernet sauvignon, vlachiko och bekari som är vanligast.

Katogi Averoff startade sin verksamheten under mitten av 1950-talet och var på sin tid pionjärer. De var en av de första som började plantera cabernet sauvignon i Grekland. Plantorna fick man från chateau Margaux i Bordeaux, Frankrike. Detta är bakgrunden till att Cabernet sauvignon blivit den kanske viktigaste druva i dessa appellationer.

Bild från DinVinGuide

Andra appellationer i norra Grekland inkluderar Goumenissa på den makedonska slätten, Kavala och Drama i den östra delen av Makedonien, Zitsa i den mest nordvästra delen av Grekland och Maronia och Avdira, i Trakien, i den nordöstra delen av Grekland. Från dessa appellationer har jag ännu inte provat några viner, eller mycket få.

Utav dessa områden är jag just nu mest intresserad av är de i Trakien, där finns flera intressanta lokala druvor såsom mavroudi of Thrace, vit zoumiatiko och pamidi.

OBS att detta inte är en komplett lista av appellationer i norra Grekland det handlar om de som jag kommit i kontakt med vid den aktuella provningen samt vid ett par andra tillfällen.

Vinproducenterna Katogi Averoff, Kir-Yanni och Boutari finns representerade på Systembolaget och det finns flera viner som är intressanta att prova. I början av juni kommer det vara en större provning av grekiska viner i Stockholm och efter det återkommer jag med mer om grekiska viner och lite aktuella tips på bra viner att prova.

Jammas!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer