- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Några favoritviner
Några favoritviner

Favoritviner. Vad är det? Är favoriten det vin som gav den största vinupplevelsen? Är den det vin som jag upplevt som bäst? Är den det vin som jag längtar mest efter just nu? Eller är det de vinerna som jag återkommer till, årgång efter årgång? Det är några variabler som snurrar runt bland de grå när tankarna kring favoritviner börjar snurra.
Som jag skrev i ingressen är detta en fråga som återkommer, jag fick den senast för några dagar sedan under en diskussion om vin. Jag kommer inte ihåg exakt mitt svar men dagen efter knäckte jag en riktigt bra flaska vin. Redan vid första sippen insåg jag att jag har för få flaskor av detta vin. Det var helt givet att jag behövde beställa ytterligare några flaskor. Det är ett vin som jag har flera årgångar av sedan tidigare, i källaren och som jag njutit av många gånger förr. Där och då kom jag på att detta var ett av de viner jag borde ha nämnt som ett av mina favoritviner. Det är ett av de som omnämns nedan.
Nu finns det mer än ett sådant vin. Över tid förändras smaken, så det som jag suktar över idag är inte nödvändigtvis det som jag kommer sukta över om ett, tre eller fem år. När jag ”upptäckte vin”. Det vill säga när jag upptäckte att vin var något som var mer än något man blev full på eller släckte törsten med. Då förälskade jag mig i Hermitage viner från Rhone, Bordeaux och Bourgogne. Några år senare var det modern Rioja, sedan var det Barolo och efter det en flört med Napa cabbar. Kärlekar har kommit och gått, några har rostat andra känns lika aktuella idag.
Tre favoritviner som jag allt som oftast har hemma
Jag har funderat lite på viner jag ofta återkommer till. Kärlekar som inte rostat. Viner som väcker ha-begäret i mig varje gång det kommer en ny årgång eller då jag ser dem i en meny. Detta är tre viner som är mycket olika, när det kommer till stil, pris och tillgänglighet. Det är dock tre viner som jag för det mesta har hemma och njuter av några gånger per år.
nya världen favorit
Penfolds öppnade en gång mitt sinne för nya världens viner. Det är en klassisk producent som levererar år från år och som jag följt sedan 1990-talet. Det jag tycker är särskilt kul med Penfolds är att de är bra oavsett om vi tittar på instegsviner eller viner som få har råd med. Flaggskeppet Grange är fantastiskt, men det ligger nuförtiden utanför min budget. Länge var bin 707 en favorit, jag älskar den fortfarande men även de har blivit lite för dyra. Nu för tiden köper jag oftast bin 389 cabernet shiraz. Den är inte ett substitut för de två förstnämnda utan har varit en av favoriterna sedan början, men i jämförelse med de två andra har jag råd att köpa några flaskor per år. Vi provade den senaste årgången tillsammans med en beef Wellington. Ett ord: wow.
Penfolds bin 389 cabernet shiraz 2016, South Australia, Australien, 499:-, Nr 99453, Systembolaget
Detta är ett purungt vin. Ett råd är att köpa, lagra och glöm i minst 5 år, gärna 10 eller ännu längre. Å andra sidan är ett ungt vin av denna kaliber är en upplevelse i sig. Ett glas fyllt med energi, fyllt med potential och fantastisk smak. Mitt råd köp några flaskor så du kan prova det i olika stadier, hur många – det avgör din plånbok. Vinet är fruktigt, ungt, kraftfullt men samtidigt fräscht och elegant. Eftersmaken är lång och komplex, kryddig med inslag av ekfat och örter. Det ligger kvar och låter smaklökarna jobba länge. Ett vin att unna sig!
Sverige får ett begränsat antal flaskor, jag beställde härom veckan, då fanns det fortfarande flaskor kvar.
vardagsfavorit
Favoriter behöver inte vara unika eller svåra att få tag i. De behöver inte heller vara dyra eller viner som behöver lagras i flera år. Jag funderade lite på vilka viner jag dricker mest av och kom fram till att ett av dem är ett rosévin. Det är ett vin som passar de flesta tillfällen och det är ett vin som går utmärkt att lagra eller dricka ungt. Framför allt är det riktigt gott. Tavel är ett rosé-område i Rhone, i södra Frankrike. Här görs roséviner som är lite kraftigare, har lite mer kropp och smak än de flesta som du hittar på bolaget. Det som gör den fantastiska är att de har smaken men också massor med fräschör.
Les Lauzeraies 2017, Tavel, Frankrike, 119:-, Nr 2724, Systembolaget
Vinet har en fin frukt med inslag av hallon, granatäpple och blodapelsin. Det har en riktigt fin syra, massor med örtighet och en lång fräsch eftersmak med inslag av stensälta. Här finns såväl lite av sommarens värme som vårens fräschör och höstens mer jordnära toner. Det är ett vin som passar till pizza, sallad, pasta, ljust kött, kyckling och fisk. Det funkar till det mesta, men undvik det mest kryddstarka. Det gifter sig som bäst tillsammans med mat kryddat av medelhavsörter.
minnesfavorit
Vissa viner är kopplade till minnen, i lika hög del som smak. För omkring 7-8 år sedan besökte jag Pantelleria tillsammans med vinproducenten Donnafugata. Pantelleria är en liten ö söder om Sicilien som ligger närmare Afrika än Europa. Här odlas framförallt druvan muscat de alexandria eller som den heter lokalt, zibibbo. På druvan görs framförallt söta vita viner i passitostil, dvs de är gjorda på druvor som torkat efter att de plockats. Pantelleria är en helt fantastisk ö. Det går inte åka dit utan att bli förälskad. Det går inte dricka passito på ön utan att bli förälskad. Förälskelser kan vara flyktiga men denna har hållit i sig trots att det gått många år. Vinet tar mig tillbaka till den resan och tiden, till Pantelleria, men det är också ett vin som tar mig tillbaka till sommaren, värmen och solen – det gör det till ett perfekt vintervin.
Ben Ryé passito di pantelleria 2014, Pantelleria, Italien, 349:-, Nr 86883, 375 ml, Systembolaget
I smaken finns en kombination av solmogen och torkad frukt med inslag av torkade aprikoser, söta apelsiner, apelsinskal, blommor och söta aromatiska örter. Det är ett sött vin men här finns också massor av fräschör i form av syra och sälta, vilket ger det en fin balans. Eftersmaken är riktigt lång vilket gör att man kan sitta och njuta länge. Jag brukar säga att det smakar som koncentrerad sommar, här finns det solens värme, havets sälta och naturens dofter och ljumma vindar. Blunda och dröm dig bort till en varm kväll vid Medelhavet och glöm mörker och kyla.
Detta är tre mycket olika viner, med det gemensamt att de överlevt tidens tand och att de är riktigt goda. Det är viner som jag förälskat mig i och där förälskelsen övergått till långvariga relationer.
Om du har några favoriter får du gärna dela med dig på vår facebook-sida.
Magnus Reuterdahl