Svenska flaggan
Vineyard Zupa Serbia
Skriven av Magnus Reuterdahl

Mućkalicu en härlig serbisk gryta

Vädret just nu lockar till innesittande! Ena dagen är det mörkt och regnigt, nästa kallt och följande dag faller snön eller så stormar det. Sådana dagar kräver smakrika och rustika grytor, mat som värmer och ger livsandarna åter. En sådan rätt ät Leskovačku mućkalicu, det är en härlig serbisk gryta med grillat kött i en tomat- och paprikasås.

När kung Bore härjar som värst drömmer jag mig ofta bort till sydligare breddgrader. Jag minns resor, möten, viner och mat som passerat förbi. Framförallt smakupplevelserna är möjliga att återskapa, vilket kan ge lite välbefinnande under årets mörka dagar. Vinerna kan ofta hittas via bolaget eller någon näthandel, för maten handlar det mer om att ställa sig framför spisen och söka upp smakminnena.

En resa som jag nyligen kom att tänka på var en som gick till Serbien, Bosnien-Hercegovina och Montenegro, läs mer om den här. Detta fick mig att öppna upp ett par viner ur min egen vinkällare som jag inhandlat på den resan. De fick i sin tur mig att tänka på maträtten Leskovačku mućkalicu. Detta är en gryta som kanske skulle kunna kallas en form av serbisk pytt i panna. I Serbien görs den oftast på resterna av grillat kött som sedan kokas upp i en tomat- och paprikasås och är helt underbar.

Mućkalicu en härlig serbisk gryta

Mućkalicu en härlig serbisk gryta

Jag åt den här rätten för första gången efter en provning av viner gjorda på druvorna prokupac och tamjanika någonstans i Serbien, nedan hittar du tips på viner av just dessa druvor. Det blev kärlek vid första tuggan och sedan har jag lagat den vid flera tillfällen. Det är en rätt där paprikan och tomaterna spelar huvudrollerna och köttet birollen.  Jag brukar äta den med gott vitt bröd och en enklare sallad.

Mitt recept bygger på ett traditionellt recept jag fick på plats. Efterhand har jag dock ändrat det ett antal gånger för att får det att passa min smak och de råvaror som jag kan hitta i Sverige.I min gryta vill jag ha mycket paprika- och tomatsmak, en touch av umami, en mjuk kryddighet samt kött som nästan faller samman.

Vintips till Leskovačku mućkalicu

Jag har hittat två riktigt bra serbiska viner, ett rött och ett vitt gjorda på druvorna som jag nämnde ovan. Bägge dessa viner är riktigt goda till Leskovačku mućkalicu. Jag har också tagit med ett vin som inte kommer från Serbien utan från Kroatien, detta har jag tagit med för att det också är en riktigt bra matchning till grytan. Det är kul att notera att det idag finns en hel del kul viner från olika delar av Balkan på bolagets beställningssortimentet. Dessa tre viner är en bra start, om du gillar dem rekommenderar jag dig prova fler, många fler!

Det första vinet är ett rött vin gjort på druvan prokupac av vinproducenten Vino Budimir i regionen Župa, läs mer om druvan i vår druvguide.

Rött vin SerbienProkupac Boje Lila 2012, Zupa, Serbien, 200:-, Nr 54704, Systembolaget beställningssortimentet

Prokupac Boje Lila är ett fruktigt och charmigt vin med fin fräschör och lätthet men också med en hel del komplexitet. I smaken finns mörka skogsbär, körsbär, jordgubbar och en lätt parfymerad blommighet. Vinet har en bra struktur, en snyggt balanserad fatighet och lång lite kryddig eftersmak. Detta är ett vin för steken, för det grillade köttet, för korvarna och för lammet eller en portion Leskovačku mućkalicu.

För mitt andra vin stannar jag i Serbien men växlar till ett fräscht vitt vin. Detta är gjort på den gröna druvan tamjanika av Erdevik Winery. Läs mer om druvan i vår druvguide.

Vitt vin SerbienTamjanika Bellucci 2021, Fruška Gora, Serbien, 160:-, Nr 58493, Systembolaget beställningssortimentet

Tamjanika Bellucci är vin med såväl en härlig fräschör som viss fyllighet. I smaken finns vita och gula stenfrukter, en hint av citrus frukt kantat av blommiga och lätt aromatiska örter. Avslutet är långt med en fin kryddighet och stensälta som bygger på fräschören. Detta är ett vin som passar bra till såväl fisk som rätter med ljust kött och fågel, rätter med lite hetta samt grillade och stekta grönsaker. Med andra ord det fungerar utmärkt till min Leskovačku mućkalicu.

Från Serbien reser vi till Kroatien och ett vin som jag tycker passar utmärkt till den typen av mat med grillat och stekt kött samt grillad paprika. Vinet görs på den blå druvan babić av Black Island Winery/Testament Winery. Läs mer om druvan i vår druvguide.

The Dalmatian Dog 2018The Dalmatian Dog 2018, Dalmatien, Kroatien, 131:-, Nr 2097, Systembolaget

The Dalamatian dog är ett härligt rött vin med fin fruktighet och bra struktur. I smaken finns lila plommon, mörka körsbär, skogsbär och toner av vilda örter och viol. Det har en bra ekfatsstruktur och en hint av ekfatstoner samt ett långt kryddigt avslut med toner av svartpeppar samt en hint av hav. Ett riktigt bra vin till kötträtter av alla de slag.

Ett recept och tre bra viner ger grunden för riktigt bra smakupplevelser. Bon Appétit!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Mućkalicu en härlig serbisk gryta – Magnus Reuterdahl

DinVinguide.se och DryckesListan.se är en guide för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer