Svenska flaggan
vingårdar Languedoc
Skriven av Magnus Reuterdahl

Möt hösten med vin från Languedoc

Så fort hösten slår till så vaknar suget efter vissa viner till liv. Hos mig handlar det för tillfället om viner från Languedoc. Där görs bland annat kraftfulla, smakrika och fruktiga röda viner samt utmärkta vita skaldjursviner. Möt hösten med vin från Languedoc, häng med!

Landskapet i Languedoc har något särskilt, något som det är lätt att bli blixtförälskad i. Naturen är fantastisk, havet är nära och pittoreska byar finns till synes bakom varje kurva och vingårdarna tar aldrig slut. Doften av garrigue ligger i luften och förför sinnena. Vild rosmarin, lavendel och timjan med flera gör dig konstant hungrig. Dessa aromer går också igen i maten.

Det produceras också riktigt mycket vin i regionen. Här finns mer 220 000 hektar med vingårdar, i vilka vi finner massor av olika druvor. Bland de blå druvorna dominerar carnignan, syrah, grenache, merlot, cinsault och cabernet sauvignon. Personligen föredrar jag ofta de röda vinerna från området som är gjorda på en blandning av flera druvor. Det ger dem en bättre balans och ett mer fullkomligt uttryck. För vitt vin produceras främst druvorna viognier, vermentino, muscat, grenache blanc, chardonnay och picpoul (piquepoul). När det kommer till skaldjur så är den sistnämnda fantastisk.

Trots denna mångfald eller kanske på grund av den har intresset för viner från Languedoc aldrig riktigt slagit rot. Det hänger nog samman med att på grund av mängden odlingar så dominerar billiga instegs- och bulkviner. Det finns dock mycket mer än sådana i Languedoc. Här finns en hel del riktigt bra producenter och som gör viner du inte bör missa, några av mina favoriter tipsar jag om nedan.

Jag upptäckte regionen genom min kollega Anders Levander. Innan vi möttes hade jag läst den bok som han skrev tillsammans med några andra, Languedoc: möten med viner och vinodlare i franska södern (2007). Den inledde min resa genom regionen och dess viner för mig, en resa som pågår än.

Languedoc-Roussillon är den äldsta vinregionen i Frankrike med rötter ned i 500-talet f.Kr. Romarna lade sedan grunden till det moderna Europas vinhistoria när de började att plantera vingårdar kring dagens Narbonne omkring år 100 e.Kr.
Bild från DinVinGuide

Mat inspirerad från Languedoc

Jag skrev ovan att jag älskar maten från Languedoc. Det är en fantastik jordbruksbygd, där vilka örter skapat grunden till smaksättningen i maten. Det är också ett område som ligger nära till Medelhavets fantastiska råvaror. Även detta har ett genomslag i de traditionella recepten. Historiskt sätt var det fattiga områden, de bättre råvarorna såldes och befolkningen levde på vad som fanns kvar. Precis som på många andra ställen i världen har denna husmanskost idag blivit något vi omfamnar och älskar. I våra recept tar vi dock med många av de råvaror de förr inte hade råd med.

Jag älskar skaldjur och en rätt som jag tillagar då och då är en musselgryta inspirerad av recept jag hittat i Languedoc. Utifrån det kallar jag den kort och gott Moules à la Languedoc. Det är en smakrik gryta baserad på tomat, paprika och blekselleri samt mycket örter. Vanligen gör jag den på blåmusslor, men den blir ännu godare med medelhavsmusslor såsom hjärtmusslor eller vongole.

Till rätten dricker jag gärna ett vin gjort på picpoul, till exempel det jag skriver om längre ned i texten.

Viner från Languedoc

När det kommer till Languedoc gäller det att skilja agnarna från vetet. Det görs enorma mängder vin och de som är bra är ofta riktigt bra och dessutom förhållandevis billiga. Jag har plockat ut några viner som jag tycker är riktigt bra, till vardag och fest.

Under hösten äter jag mycket skaldjur, såsom grytan ovan. Ett vin jag därför ser till att ofta ha hemma kommer från Gérard Bertrand från området Picpoul de Pinet i Languedoc.

Vitt vin FrankrikeGérard Bertrand Picpoul de Pinet 2022, Langudoc, Frankrike, 119:-, Nr 79175, Systembolaget

Detta är ett härligt vitt vin med mycket fräschör, en pigg syra och med smak av citrus samt vita stenfrukter. I avslutet kommer aromatisk örter och en hint av rökig kalksten samt nyrivet citronskal. Perfekt till musslor och andra skaldjur.

Ett annat vitt vin från Languedoc jag gillar kommer från Claude Vialade. Det är gjort på druvorna marsanne, grenache och viognier. Här har vi ett vin som är lite fruktigare och mer smakrikt.

Vitt vin FrankrikeMaison Vialade Languedoc Organic 2022, Languedoc, Frankrike, 119:-, Nr 20054, Systembolaget

Här finns solmogen frukt och fin fräschör. I smaken finns gula stenfrukter som persika och plommon samt honungsmelon samt stänk av grillad citron, kantat av en blommiga örter. Avslutet är långt och bär med sig mandeltoner och lite salinitet som drar i gång snålvattnet. Utmärkt till smakrika fiskrätter och örtkryddad kyckling.

Från vita viner fortsätter vi röda och ytterligare ett vin från Gérard Bertrands vingårdar, denna gång i området Corbières. Vinet är gjort på druvorna grenache, syrah och mourvedre.

Gérard Bertrand Corbières 2019Gérard Bertrand Corbières 2019, Langedoc, Frankrike, 129:-, Nr 73422, Systembolaget

Fruktigt med en kyss av ekfat och fin kryddighet. I smaken finns solmogen frukt med toner av björnbär, plommon och skogshallon kantat av färska och torkade örter. Vinet har en finlemmad struktur och ett långt avslut med inslag av fatkryddighet, lite kaffe och mörk choklad. Ett riktigt bra allround vin som funkar fint till svamp, ugnsgrillade rotfrukter eller en stek.

Nästa vin till rakning kommer från byn Montpeyroux och är gjort på syrah, greanche och mouvedre och har lite mer komplexitet och djup.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 10 mars 2023Domaine d’Aupilhac Les Cocalières Rouge 2020, Languedoc, Frankrike, 269:-, Nr 94202, Systembolaget

Ett kraftpaket med koncentrerat frukt och fin struktur. I smaken finns björnbär, blåbär, plommon och mörka körsbär kantat av färska örter och en hint av söt lakrits. Frukten ramas in av en fin ekfatskryddighet med inslag av ciggarbox, kakao, vanilj och lite läder. Avslutet är långt med toner av torkade lagerblad och svart peppar. Utmärkt till höstens mustiga gryta eller en härlig biff.

Med det packar vi ihop säcken för idag, korkar upp en flaska vin och njuter av årstidens smaker. Skål!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Möt hösten med vin från Languedoc

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer