Svenska flaggan
Muscadet
Skriven av Magnus Reuterdahl

Saturday night special

När helgen kommer är det ett tillfälle att unna sig något extra. Det kan vara ett vin som legat och mognat i källaren, ett vin som sparats till ett särskilt tillfälle eller något lite annorlunda, något du inte dricker varje dag. Jag kallar det Saturday night special, det kan vara ett vin på en udda druva, från en annorlunda vinregion eller land eller bara ett vin som jag inte dricker så ofta. Men det ska vara gott!

Det går att hitta såväl spännande och intressanta viner på Systembolaget, ibland på hyllorna men oftast i beställningssortimentet. Därför att jag letat upp några viner som förgyllt några lördagar hemma under början på året, Saturday night specials. Termen syftar egentligen inte på vin utan på små billiga pistoler. Det är också titeln på ett par låtar, bland annat en av the Runaways. Denna var en favorit under ungdomen och har spelades ofta på fester, då det begav sig.

She’s a Saturday night special (Saturday night) 
I’m young and easily bored 
She’s a Saturday night special (Saturday night) 
And you know I’m kinda special 
And I know that you’ll be back for more

(And now… the Runaways 1978)

And now...

Det finns många guldkorn i beställningssortimentet men det finns också ganska många grodor som aldrig blir en prins. Nedan hittar du tre guldkorn. De är intressanta, lite annorlunda och riktigt goda viner som kan ge lördagen en guldkant.

Mousserande vin från Grekland

Amalia Brut, Grekland, 150:-, Nr 72863, beställningssortimentet

Det första vinet är ett mousserande vin gjort på druvan moschofilero. Vinet görs av den grekiska vinproducenten Tselepos i Arkadien, Peloponnesos med traditionell metod.

I smaken finns ett blommigt anslag med smak av rosblad och gula blommor. Här finns också smak av gula stenfrukter och solmogen citrus. Det har en liten sötma med ton av honung vilket balanseras av en spelande syra. Bubblorna är små och vinet har en fin mousse. Det är friskt och har ett långt avslut med en ton av brioche.

Detta är ett bra sällskapsvin, det fungerar fint att starta eller avsluta lördagen med. Det är lite annorlunda, det är fräscht, friskt och har en hel del elegans och det är gott.

Från bubbligt till något annat som är vitt och friskt. Muscadet sur lie är en stil av vin som kommer från Loire i Frankrike. Vinet har mer havsälta än fruktighet. Om det har fått lite ålder så får det också lite kropp från jästen. Det är långt ifrån ett okänt vin, men då det sällan finns på bolagshyllorna är det lätt att glömma bort. Gillar du skaldjur, musslor och ostron – då är detta vinet för just dig! En riktigt bra producent är Domaine Bonnet-Huteau.

Vitt vin från Loire

Les Laures Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2015, Frankrike, 179:-, Nr 73015, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet är ungt, lite stramt och syradrivet men med en fin fruktig ton med inslag av hårda päron och citrusfrukter som citron och lime. I eftersmaken finns det en hint av aromatiska örter, tång och havssalt.

På importörens hemsida anges årgång 2016, så jag antar att det snart är dags för byte av årgång. Jag gillar det när de fått lite ålder så passa på och köp några 2015 nu (om de finns kvar).

Vill du varken ha bubbel eller vitt vin men fortfarande något som är friskt? Då kan ett rött vin gjort på druvan baga från vinregionen Bairrada i Portugal vara ett bra alternativ. Just detta är gjort av en producent som är mer känd för sina viner från Douro, Dirk Niepoort. Han gör bra viner från många portugisiska vinregioner och detta är ett av mina favoriter bland hans sidoäventyr.

Rött vin från Portugal

Poeirinho Baga 2014, Bairrada, Portugal, 299:-, Nr 71668, Systembolaget beställningssortimentet

Här finns en härlig, ung men koncentrerad frukt med inslag av solmogna bigarråer, hallon och björnbär. Det finns också en frisk jordig ton med inslag av aromatiska örter och lite peppartoner. Vinet har täta tanniner och en hög syra. Det är inte utan att det minner lite om en nebbiolo från Piemonte, men här finns det också en liten havston med en fin sälta som bygger på fräschören i vinet. Här finns en rustik elegans, en del komplexitet och ett långt avslut. Jag faller som en fura!

Perfekt till ljust kött, kyckling eller fisk, till exempel olika rätter gjorda på bacalhau, i sann portugisisk anda.

Detta är tre viner som är såväl spännande, lite annorlunda och riktigt goda. De måste beställas så du får vänta till nästa helg eller kanske helgen efter det innan du kan prova dem, men de är väl värda att vänta på.

Ps. Det blir mer om Bairrada och Baga framöver. För ett par månader sedan besökte jag Bairradas okrönta drottning vars viner snart kommer till Bolaget. Mer om henne och hennes viner inom kort. Ds.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer