Svenska flaggan
Med Vinho Verde & alvarinho i blickfånget - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Med Vinho Verde & alvarinho i blickfånget

Så kommer nu äntligen sommaren. Grillen åker fram. Kött marineras, fisk läggs i stanniolpaket, skaldjur prepareras. Tändvätska blandas med kol och tändstickor möter plån. En värmevåg, rök, doften av bränt trä och kött som grillas väller fram. Elden sprakar. Man blir törstig. För många blir det en kall öl, en sval drink eller kanske ett glas rödvin. Jag väljer helst ett vitt vin, mousserande eller stilla, men friskt, svalt och med mycket syra. Mitt vita grillvin är en flaska alvarinho från Vinho Verde, Portugal.

Bild från DinVinGuide

Vinho Verde, Portugal

Vinho Verde är en DOC i den nordvästra delen av Portugal. Det är en vinregion som är känt för sina lätta, friska vita viner med en hög syra. Fräschören kommer från det relativt svala och lite regnigare klimatet som påverkas av sitt läge vid Altantkusten samt de steniga jordarna.

Vinho verde betyder grönt vin. Man odlar mestadels vitt vin, främst på inhemska druvor som alvarinho, arinto, avesso, azal branco, loureiro, pedernã och trajadura.  Vinho Verde delas upp i nio regioner: Amarante, Ave, Baião, Basto, Cávado, Lima, Melgaço, Monção, Paiva och Sousa.

De bästa vinerna hittar man kring staden Monção på sluttningarna ned mot Minho-floden vid den spanska gränsen. Här odlar man främst druvan alvarinho som i Spanien är mer känd som albarino.  Men jag vill också höja ett finger för viner gjorda på loureiro, främst från Lima.

Det görs också en del röda viner. De är oftast lätta och fräscha och har precis som de vita vinerna hög syra. Även här används mestadels inhemska druvor. Ibland har man också i lite vitt vin för att höja syran och göra dem än lättare.

Portugal Lisbon

 

Jag har två favoritproducenter när det kommer till alvarinho och Vinho Verde, Quinta do Soalheiro och Anselmo Mendes.

Utav deras viner finns endast ett i Systembolagets ordinarie sortiment, ytterligare tre finns i beställningssortimentet. Båda gör också ett antal bra viner som inte finns tillgängliga i Sverige eller endast via privatimport. Om du åker till Portugal rekommenderar jag att du letar upp dem.

Anselmo Mendes, Vinho Verde, Portugal

Anselmo Mendes har sina vingårdar i Monção och Melgaço. Verksamhet startade 1998 och han blev snabbt en av de mer framträdande producenterna i regionen. Han odlar främst alvarinho men även en del andra druvor och har idag tre viner på Systembolaget. Ett i det ordinarie sortiment och två i beställningssortimentet. Detta är en utmärkt startpunkt för att få en känsla hur bra Vinho Verde kan vara.

Anselmo mendes, Contacto, Alvarinho, Vinho Verde, Portugal, Magnus Reuterdahl, DinVinguide, #Dinvinguide, #winelover

Alvarinho Contacto 2014 och är en sommarfavorit som finns på hyllan i många Systembolag.

Ungt, friskt med en hint av aromatiska kryddor, päron och massor med syra. Det är läskande, törstsläckande och alldeles utmärkt somrigt med viss komplexitet.

Mendes två andra viner finns tillgängliga via beställningssortimentet:

Passaros är ett enkelt men precist och riktigt gott vitt vin. Det har utmärkt syra, inslag av päron, kvitten, vita blommor och en hint av grapefrukt och lime. Vinet görs på 100% loureiro.

Muros Antigos är en cuvée gjord på druvorna alvarinho, loureiro och avesso. Detta är lite fruktigare och har lite mer kropp som vinerna ovan, det har dock också en mycket trevlig syra. Bara att dricka och njuta.

Anselmo Medes Pardusco (600x398)

Om du råkar befinna dig i Portugal eller någon annanstans där du kan få tag i deras röda vin Pardusco så ska du se till att prova och köpa hem ett par flaskor. Detta är ett lätt, läckert rött vin som trots sin lätthet har en saftig fruktighet och en påtagligt frisk syra. Det är inget för lagring utan mer för omedelbar njutning tillsammans med lättare kötträtter, grillad fisk eller för att svalka av sig i sommarsolen. Vinet görs på druvorna vinhão, pedral, brancelho och borraçal.

Bild från DinVinGuide

Quinta do Soalheiro, Vinho Verde, Portugal

Var du inte frälst innan blir du det nu. Soalheiro är top of the line när det kommer till alvarinho. Man är ett av de äldsta vinerierna i området. När man började göra vin var det faktiskt olagligt i Vinho Verde. 1974 började João Antonio Cerdeira att plantera sina vingårdar med alvarinho, samma år som nejlikornas revolution startade med Grandola vila morena. Det dröjde dock till 1982 innan de första flaskorna etiketterades med namnet Soalheiro.

Quinta de Soalheiros vingårdar och vineri ligger i Melgaço. Vingårdarna drivs organiskt och man äger omkring 6 hektar av vingårdar, den största enskilda vingården är bara omkring 1 hektar. Vineriet drivs som ett familjeföretag av João Antonio Cerdeira söner Luís och João samt dottern Maria.

I Systembolagets beställningssortiment samt hos Winefinder.se finns Soalheiro Alvariho. Senast jag beställde fick jag hem 2013 även om det står 2012 på bolagets hemsidan. I Portugal säljer  man förnärvarande årgång 2014. Det är dock ett vin som tål och utvecklas fint med lagring.

Soalheiro alvarinho 2013 (600x386)

I detta vin kommer alvarinho verkligen till sin rätt, det är elegant, sofistikerat och har en strålande syra samt inslag av örter och sten. Frukten går från citrustoner till lätt tropisk frukt kantat av en lätt blommighet men hin t av aromatiska noter. Friskhet och elegans är ledorden men här finns också komplexitet och en härlig längd. Det är bara att njuta!

Till och från finns det fler produkter från Soalheiro i Systembolagets beställningssortiment. Min absoluta favorit är Alvarinho Soalheiro Primeiras vinhas. Detta vin är ytterligare en nivå upp på kvalitetsstegen med ännu mer stringens och komplexitet.

Soalheiro Quinta de Soalheiro reserva 2013 (600x398)

Åker du till Portugal finns det ytterligare viner i deras portfölj. Håll ögonen öppna efter det enklare Allo som görs på en kombination av alvarinho och loureiro, den ekfatslagrade Alvarinho Soalheiro Reserva och inte minst deras mousserande vin Soalheiro espumante bruto alvarinho.

Soalheiro Alvarinho bruto (600x451)

Som jag sa i början det är inte dumt med ett glas vitt i handen när du grillar och alvarinho funkar såväl som grillvin som vin till det grillade. Vill man ha detta till mat rekommenderas skaldjur och ostron eller grillad, fisk, kyckling samt fläskkött. Läs mer vad Fredrik Schelin skriver om grillvin här på DinVinguide.se.

 

”Grillvin” kan betyda både vin i glaset för den som grillar och vin i marinaden eller såsen, men i detta fall betyder det vilket vin man väljer till den grillade maten.” – Fredrik Schelin

Portugal är ett land att hålla ögonen öppna på när det kommer till vin. Här finns massor med spännande regioner, druvor och viner. Många är riktigt prisvärda.

Det finns dock allt för lite av det på bolaget och det är snudd på katastrof att vinerna buntas ihop under etiketten övriga länder. Risken är stor att man missar vinerna då de blir mer osynliga än om de fått ett eget fack. Detta är ett problem i Systembolagets butiksmodell, stora länder med många olika viner syns mer. Genom detta förfördelas de och länder med endast några få etiketter försvinner lätt i mängden.

Trevlig sommar – Skål!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer