Svenska flaggan
Landskap kustlinje
Skriven av Magnus Reuterdahl

Med fokus på Chile

Med fokus på Chile. Vi tittar lite närmare på vilandet Chile då Chiles nationaldag infaller den 18 september. På senare år har jag, tack vare svenska importörer hittat fler och fler spännande chilenska viner. Från Chile finns det också andra spännande smaker att hitta. Häng med!

På söndag, den 18 september, är det Chiles nationaldag. Chile är ett intressant vinland och Jag har följt dess utveckling inom vin med stort intresse de senaste åren. Utifrån det tycker jag det kan vara på sin plats att titta lite närmare på vad som finns på bolaget just nu.

En snabb scanning i bolagets katalog gör gällande att det finns drygt 200 produkter just nu. Det är främst viner men också sprit och en cider. Spriten går under namnet Pisco eller Aguardiente de Pisco och är en spritsort gjord på destillerade druvor som också associeras med landet Peru, låt mig återkomma till den i slutet av artikeln.

Med fokus på Chile

Caldillo de Congrio

Ska man fira nationaldag ska man göra det ordentligt och det finns mer än bara vin som smakar. Därför har jag också tittat lite på chilensk matlagning och maträtter. Det först jag kom att tänka på var empanadas, jag vill dock ha något lite mer matigt som en gryta eller soppa så det fick bli Caldillo de Congrio.

Det en traditionell chilensk fisksoppa som traditionellt görs på en buljong kokt på fiskhuvuden av chilensk havsål. Nu hade jag ingen sådan utan det blev att göra den på kummel och torkshuvud istället.

Det är en riktigt god, smakrik och värmande fisksoppa som är utmärkt såhär på hösten.

Vinlandet Chile

Det produceras mycket vin i Sydamerika och ett av de viktigare vinländerna är Chile. Landet är avlångt och sträcker sig cirka 430 mil norr till söder utmed en stor del av Sydamerikas västra kust. Det gör att landets vinproduktion påverkas mycket av Stilla havet men också av bergskedjan Anderna i öster och de många dalgångar och floder som sträcker sig ut från denna. Det gör också att det finns en stor variation i vinerna utifrån topografi och olika klimat.

Det har odlats vin i Chile sedan 1500-talet, det vill säga princip så länge det funnits européer i området. Sydamerika tillhör den nya världen när det kommer till vin trots att det har odlats vin där i mer än ett halvt årtusende. Många av vinerna är gjorda på internationella druvor, men även dessa har funnits här länge och utifrån terroir så ger de ofta sina helt egna uttryck.

Landskap

Vinregionerna

Vinlandet Chile delas upp i fyra regioner som har ett antal olika vinområden, oftast namngivna efter de dalgångar man odlar vindruvorna i. De flesta och största vinodlingarna ligger i Chiles mer centrala delar, dessa sträcker sig mot Anderna i öster och ned mot Stilla havet väster. Längts upp i norr sträcker sig vingårdarna upp till Atacama öknen och längst ned i söder sträcker de sig ned mot Patagonien.

Den nordligaste regionen heter Coquimbo och omfattar dalgångarna Elqui, Limarí och Choapa. Söder om denna finns regionen Aconcagua som består av dalgångarna Aconcagua, Casablanca och San Antonio. Den största regionen är den som ligger i mitten, denna kallas Valle Central och omfattar dalgångarna Maipo, Rapel, Curicó och Maule. Längst söder ut ligger regionen Region del Sur som består av dalgångarna Itata, Bío Bío och Malleco.

Druvorna

En av de viktigaste blå druvorna i Chile är carmenère samt på senare tid pais. Pais kallas också ibland för mission. Observera att namnet mission kan avse andra druvor. Namnet mission eller criolla används ibland som ett samlingsnamn för de druvor som introducerades från Spanien till de västra kusterna i Nord- och Sydamerika av katolska missionärer under 1500- och 1600-talen. Det görs också många bra viner på blå druvor som carignan, pinot noir, syrah, merlot och cabernet sauvignon med flera.

När vi kommer till gröna druvor är chardonnay den viktigaste men håll också koll på viner gjorda på sauvignon blanc, viognier, semillon, riesling och muscat de alexandria. Flera av dessa druvor används också till spriten Pisco.

Bild från DinVinGuide

Med fokus på Chile – Chilenska viner på bolaget

Jag har provat några chilenska viner som finns på bolagshyllorna just nu och som jag tycker passar utmärkt till höstens mat. De är också riktigt bra ambassadörer för Chile som vinland så de fungerar utmärkt att njuta av på Chiles nationaldag.

Låt oss börja med två vita viner gjorda på druvan chardonnay, bägge kommer från den södra delen av Chile och Région del Sur.

Vitt vin ChileLos Patricios Chardonnay 2017, Valle del Itata, Chile, 249:-, Nr 94445, Systembolaget

Vinet produceras i dalgången Valle del Itata som ligger cirka 35 mil söder om huvudstaden Santiago. Här råder medelhavsklimat med mycket sol. Producenten heter Pandolfi Price.

Vinet är smakrikt med en tydlig fatkaraktär och toner av gula frukter. Det har en bra syra och fin energi. I smaken finns gula äpplen, gula plommon och persika kantat av apelsinblommor. Ekfaten ger vinet en liten smörighet samt rostade toner och den vinet har genomgått malolaktisk jäsning vilket ger det en viss krämighet. Det är dock syran och fräschören som utmärker sig i vinet. Avslutet är långt och bär med sig en viss kryddighet samt stenrökighet som ger vinet karaktär.

Ett riktigt bra vin till grillad fisk eller fiskgrytor, till fågel och grillat fläskkött.

Vitt vin ChileBaettig Vino de Viñedo chardonnay 2020, Malleco Valley, Chile, 239:-, Nr 55277, Systembolaget

Vinet kommer från dalgången Malleco cirka 65 mil söder om Chiles huvudstad Santiago. Klimatet är medelhavsklimat med milda vintrar. Producenten heter Via Vinica SpA.

Vinet är smakrikt med en fin fruktig ton. I smaken finns inslag av gula äpplen, stenfrukter och gula krusbär kantat av citrustoner. Vinet har en mjuk struktur med fina ekfatstoner som ger en kryddighet och en hint av nougat samt mandel. Avslutet är långt och friskt med en syra som minner om gröna äpplen. Här finns också lite blommiga toner och inslag av örter samt en hint av kanderade apelsinskal.

Det är ett smakrikt, lite rustikt vin som också har en hel del komplexitet. Framförallt är det matvänligt och passar utmärkt till rätter med kyckling, ljust kött och fisk.

Två röda viner

Från vitt till rött. Jag har valt ute ett vin på druvan cabernet sauvignon och ett på carignan. Det första kommer Maipo och det andra från Maule, det vill säga den mittersta delen av Chile.

Rött vin ChileFinca Negra Cabernet Sauvignon 2018, Maipo, Chile, 159:-, Nr 2246, Systembolaget

Druvorna odlas i dalgången Maipo och vinet produceras av Miguel Torres. De är nog mer kända för sina viner från Priorat i Katalonien än de från Chile. De gör dock också riktigt bra viner i Chile också.

Detta är ett smakrikt fruktigt rött vin med en härlig saftig rik mörk frukt kantat med röda bär. I smaken finns svarta vinbär, solmogna plommon och lite syrligt söta hallon. Ekfaten är tydliga men inte framträdande och tanninerna silkigt mjuka. Eftersmaken är lång och har toner av ceder, sandelträ, mocca, kakao och aromatiska örter samt lite fruktsötma.

Vinet är charmigt och här en härlig cab karaktär som tar för sig. Det är ett riktigt bra vin till grytor och grillat kött, gärna vilt.

Rött vin ChileVigno Carignan Field Blend 2017, Maule, Chile, 229:-, Nr 2429, Systembolaget

Vigno är ett projekt me4d syftet att bevara gamla vinstockar av druvan i regionen Maule. Idag ingår 17 producenter i projektet och de har ett regelverk som kan liknas vid en appellation. Vinet är gjort på en blandning av druvorna carignan och mataró från gamla vinstockar. Producenten heter Garage Wine.

Detta är ett vin som är smakrik, fräscht, har en lite rustik karaktär och mycket personlighet. I smaken finns en kombination av blåbär, slånbär, björnbär, svarta körsbär och plommon kantat av en blommighet som drar år violtabletter. Vinet har en ekfatsstruktur och mjuka mogna tanniner. Avslutet är långt och läskande med en hint av rökighet och smak av torkade örter, fänkålsfrön och mörk choklad. Komplext, fräscht och riktigt gott.

Drick till ugnsrostat eller grillat fläskkött, till grytor eller smakrikt kallskuret kött.

Med fokus på Chile – Pisco

Jag dricker inga stora mänger sprit, men några sorter slår an en ton hos mig. Precis som vin har spriten utvecklats i en kulturell kontext, sorterna är skapade för att passa med den mat eller de traditioner som finns i ett land eller ett område. Detta gäller även Pisco.

Pisco är ett sydamerikansk destillat gjort på vindruvor. Drycken har sitt ursprung i vissa regioner i Peru och Chile och den har producerats i mer än 400 år. I Chile har den en egen DO sedan 1931. Utanför Sydamerika är den mest känd tack vare drinken Pisco Sour. Bra varianter av den är dock värda att dricka rena.

Pisco från Chile och Peru skiljer sig åt. Gemensamt är att de görs på gröna druvor och att de vanligen säljs utan eller med kort lagring. I Chile kan Pisco göras på 13 olika druvor medan de i Peru bara tillåter åtta druvor. Chilensk Pisco kan lagras på amerikanska eller franska ek fat samt på fat gjorda av det lokala trädslaget rauli. I Peru lagras Piscon vanligen i glasdamejeanner i tre månader innan den buteljeras. Pisco skiljer sig med andra ord åt beroende på var den kommer från. Det finns ytterligare skillnader, men de lämnar jag till en framtida artikel.

Zibibbo grape

Hur smakar pisco?

Jag har inte smakat några mängder med Pisco, varken från Chile eller Peru. Eftersom den kan göras på många olika druvor och kombinationer av druvor samt lagras på olika sätt så finns det stora skillnader i smaken mellan olika producenter.

De jag provat har haft en tydlig druvton, har ofta varit lite aromatiska och haft en viss druvsötma i eftersmaken. Det bästa jag provat hitintills är Tres Erres 1928 Pisco Reservado. En Pisco gjord på 100% muscat de alexendria som är odlade i Valle Elqui i Coquimbo, norra Chile. Producent är Compania Pisquera de Chile S.A.

Pisco ChileTres Erres 1928 Pisco Reservado, Pisco, Chile, 449:-, Nr 51723, Systembolaget beställningssortimentet

Doften är tydligt muscatblommig och aromatisk. Här finns en viss fruktsötma och smak av kaktuspäron, päron och torkade citrusfrukter. Frukten kantas av aromatiska örter och torkade blommor men också exotiska kryddor och en snygg eldighet i avslutet. Det är rent och fräscht och fungerar utmärkt som en avec. 

Just denna Pisco kallas för fadern av all pisco och det är uppenbart att jag har något av hög kvalitet i glaset. Smakerna är tydliga, rena och klara. Det jag tycker är riktigt kul med denna är att man verkligen känner druvan i spriten. Ingen som gillar muscat kommer att missta sig för vad denna Pisco är gjord på. Jag är sugen att prova mer Pisco!

Med det säger jag skål!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Med fokus på Chile – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer