Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Marche
Skriven av Magnus Reuterdahl

Marche, ett land byggt av verdicchio och lacrima

Marche är en region präglad av det Adriatiska havet. Landskapet utgörs av kullar och berg, vikar och floder som går i öst-västlig riktning. Det är ett område som är präglad av jordbruk, med massor av vinodlingar, olivträd och åkermark. Som bonus finns här också tryffel. På toppen av kullarna ligger små medeltida städer med rötterna i antiken. Gillar du havet, italiensk landsbygd och pittoreska byar är detta ett utmärkt resmål för dig!

Marche är en vacker del av Italien, som inte exploaterats lika hårt som till exempel Toscana. Det känns mer autentiskt och rustikt. Här finns dock också massor av finess och elegans, både när det kommer till mat och vin.

Vingårdar

Jag var nyligen i Marche och besökte vingårdar och vinerier för att lära mig mer om vinerna och områdets druvor. Vi passade också på att göra en djupdykning i områdets kultur. Här finns ett överflöd av allt. Fantastisk pasta, tryffel, vackra miljöer, historiska byar och som grädde på moset kan du uppleva original målningar av Raphael (Raffaello Sanzio da Urbino 1483-1520). Han föddes i staden Urbino som är ett av UNESCOs världsarv och där kan du se några av hans verk samt många andra verk från perioden.

Raffaello Sanzio da Urbino

Några druvor viktiga för Marche

Här har det gjorts strålande viner på druvor som verdicchio, pecorino och lacrima. Andra viktiga druvor på vilka de också gör riktigt bra viner är montepulciano och sangiovese. En annan druva som ofta lyfts fram är passerina, det görs bra viner på den men de jag provade nådde inte rikt upp till den nivå på de som görs på andra druvor. Håll i första hand koll efter viner från någon av de fem DOCG eller 15 DOC områdena. Bland dessa hittar du det mesta av det bästa, även om det givetvis finns undantag.

vingård

I Marche görs mycket bulkvin vid sidan av det som buteljeras. Detta vin görs för såväl den lokala marknaden och till större producenter. Med bulkvin menas i detta fall viner som inte buteljerats, på flera vinerier kan lokalbefolkningen köpa viner för mellan 1-2 euro litern och fylla på egna flaskor. För vissa producenter utgör denna försäljningen merparten och vinerna är inte alls oävna. Det känns dock långt från vårt eget Systembolag. Mycket av det vin som kommer från Marche på bolaget säljs dock som bag-in-box. Det finns dock en del kul viner på flaskor och ännu mer i beställningssortimentet

Vinpåfyllning

Verdicchio dei castelli di jesi DOC & DOCG eller verdicchio matelica DOC & DOCG

Vinerna från verdicchio är kanske de mest kända från Marche. Vita fräscha viner med fin syra och bra längd. Det är samma druva som i Veneto kallas för Trebbiano di Soave. De bästa vinerna kommer från två områden, Jesi och Matelica. Jesi ligger kring Ancona, nära kusten och Matelica där vingårdarna ligger högre och längre in i landet. Vinerna från Jesi är mer tillgängliga och lite mjukare i stilen  och de från Matelica är mer strukturerade, har högre syra och mer stensälta. Bägge stilarna är utmärkta och passar perfekt med skaldjur och fisk.

I smaken finns ofta gröna äpplen och päron, syra med ton av grapefrukt, fin fräschör och en lätt bitterhet samt ton av mandel. Det är också vanligt att det finns en örtighet som drar åt det aromatiska och blommiga.

Det görs såväl mousserande som stilla viner på druvan. De mousserande görs både med traditionell metod och med charmat metoden.

Marche vingård

Pecorino

Pecorino är mer än ost. Vinet på druvan pecorino är mints lika bra. Enligt legenden så älskade små getter druvorna och därför döptes den till pecorino. Om detta är sant eller inte ska jag låta vara osagt. Vinerna passar dock utmärkt till osten pecorino. Druvan odlas främst i  Marche och Abruzzo men den finns också i Umbrien och Toscana. De bästa från Marche hittar du i Offida DOCG.

Vinerna har hög syra, är torra och i smaken finns ofta vita och gula stenfrukter samt inslag av blommor som acacia och jasmin och ibland också vild fänkål.

Lacrima di Morro d’Alba DOC

Lacrima di Morro d’Alba DOC ska inte blandas ihop med vinstilen Lacryma Christ från Vesuvius, den görs på helt andra druvor. Här handlar det om en blå druva, lacrima. När det gäller denna druva är det A och O att hitta rätt producent.

Druvan ger speciella viner som är tydligt aromatiska, blommiga och parfymerade. Utan att dra några andra paralleller kan den kallas en röd gewurztraminer och är lite av en vattendelare, antingen älskar man vinerna eller hatar dem.

Vinerna har hög syra och smak av söta körsbär, rosor och violer samt en tydlig kryddighet. Många producenter tillsätter socker i vinerna för att mjuka upp dem och då blir vinerna lätt kladdiga och obalanserade. Ger man dem istället struktur och behandlar dem med precision kan de bli fantastiska viner. Då kan de också bli riktigt bra lagringsviner, vilket en vertikal som jag fick prova från 2001-2018 visade. De bästa vinerna hittar du inom Lacrima di Morro d’Alba DOC.

vingård

Andra druvor och vinstilar i Marche

När det kommer till de röda vinerna används oftast druvorna montepulciano och sangiovese. Dessa är väl värda att dyka ned i, bland att de som kallas Rosso Piceno DOC och Rosso Conero DOC. Gillar du viner från Toscana så är detta sannolikt något som du kommer uppskatta, smakerna skiljer sig dock en del från varandra. Dessa är ofta fruktigare och friskare med en fin ton av sälta. De är smakrika och har framförallt fin balans. Det är två druvor som passar varandra och vinerna är utmärkta till grillat kött, pasta eller pizza.

Jag vill också slå ett slag för Vernaccia di Serrapetrona DOCG. Här görs ett rött secco, lätt mousserande, vin gjort på druvan vernaccia nera. Det görs också söta och halvsöta viner i området, dessa är bra men jag föredrar de torra.

Jag återkommer med vinrekommendationer och ett par av de producenter som stack ut om ett par veckor, då ska jag också titta på vad som finns tillgängligt i Sverige.

Marche

Min kollega och vår redaktör Anders Levander har för övrigt ett hus i regionen och bott här i tretton år. Han pratar ofta och varmt om den och dess viner. Nu förstår jag hans kärlek till denna del av Italien, jag blev själv förälskad direkt.

Ps. Flygplatsen i regionen ligger i Ancona. Den är liten, mycket liten, men har ett helt ok sortiment när det kommer till lokala viner. Ds.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer