Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
tupp ståltråd påsk
Skriven av Magnus Reuterdahl

Magnus 5 tips till påsken

Systembolaget presenterar nya små partier i sortiment med jämna mellanrum. I april är det två sådana släpp. Sofia Ander skrev häromdagen om många av dessa viner, här kommer mina fem favoriter. Alla fem passar fint till påsken!

Det första släppet av små partier i april kom häromdagen. Det är vinerna som du finner i gallervagnar i utvalda butiker. Systembolagets sortiment är tyvärr relativt likriktat och endimensionellt men ibland finns viner som sticker ut och ger spänning, det är de vinerna som står i den vagnen. Personligen tycker jag att det borde vara ett krav att det finns vagnar med små partier på alla bolag. Gärna i flera olika varianter så vi alla kan bli överraskade och hitta nya spännande upplevelser, även utanför storstäderna.

vinprovning
Inifrån Systembolagets provningsrum

I april kommer det många intressanta viner, många från klassiska områden och några från lite mer udda regioner och länder. När jag gick igenom mina är det mesta relativt traditionella viner och allt från gamla världen. Detta reflekterar givetvis min smak men också omvärldens, då vinerna kommer via importörer och utifrån Systembolagets smaklökar.

äggskal

De viner som jag valt passar också fint till många av påskens och vårens maträtter. Strunta i boxen, lägg till lite mer pengar, drick lite mindre men något som ger lite guldkant istället.

Bästa vita viner, små partier, 7 april, påsken 2017

Chassagne-Montrachet Clos de la Maltro 2014 Premier Cru, Bourgogne, Frankrike, 599:-, Nr 92252

vit bourgogne

Ingen sommar utan vit Bourgogne, denna kommer från producenten Domaine Jean Noël Gagnard!

Detta är ett vin som kan ha ett riktigt långt liv men som också är underbart ungt. Det är ett sådant där vin som det är för gott att inte dricka. Härlig fräschör med massor av stentoner, en fin integrerad ekfatskryddighet och en snygg stram kropp. I frukten finns gröna och gula äpplen samt vita blommor, i bakgrunden finns en hint av smör, nötter och fin salinitet. Få flaskor, högt pris men massor av klass. Köp och njut!

Bordueax Graves vitt vin

Clos Floridène blanc 2015, Graves, Bordeaux, Frankrike, 249:-, Nr 95345

Vi dricker alldeles för lite vit Bordeaux. Det kan kanske bero på att de ofta kräver mat som en grillad fisk, kyckling eller smörstekta primörer.

Detta vin har en fin kombination av grusig stenighet, aromatiska sauvignon blanc toner, tydliga inslag av ekfat. Det har en snygg struktur och kropp. Citrusfrukter, krusbär, vitpeppar, sten och ekfat ger smaker som skapar klassiska toner men en fin lång eftersmak. Perfekt för fiskaren och fiskälskaren. Jag tänker smörstekt abborre, kallrökt eller inkokt lax, flundra eller panerad torskrygg.

Bästa röda viner, små partier, 7 april, påsken 2017

Baden Tyskland rött vin

Salwey Oberrotweiler Spätburgunder, Baden, Tyskland, 195:-, Nr 99052 

En klassisk druva från ett bortglömt område. Pinot noir från Baden i Tyskland. Gillar du pinot är detta något att sörpla i sig mycket av.

Det här är en pinot som är fantastisk, som smakar gamla världen men inte smakar bourgogne. Den är elegant och komplex men mer smakrik och skogsaktig. Här finns lingon toner, tranbär men också granatäpple och blodapelsin. Det har en härlig fräschör som bygger på såväl syra som en stening ton med drag av flinta. Min första tanka var grillad lax eller anka, två skilda världar som bägge borde passa detta vin.

Piemonte

Barolo Serralunga 2012 Luigi Pira, Piemonte, Italien, 277:-, Nr 91214

Jag och många andra brukar ofta skrika oss blå om att barolo, det ska lagras.

Just denna barolo är dock riktigt fin där den är just nu med en härligt läskande ton och ett friskt anslag. Visst vinet ungt men frukten är där och med luftning i glaset öppnar det upp. Fina toner av nypon, tjära, sten och blommiga örter ger det känslor om sensommarens värme. Det är lite stramt flörtigt. Jag hoppas på lite kallskuret på tallriken för att bygga på sältan eller lågtempad rådjursstek som bygger på det vilda. Mycket trevligt!

Vinoble Michel Gassier

Cercius Rouge 2014 Michel Gassier, Côtes du Rhône, Rhône, Frankrike, 129:-, Nr 92330

Att jag gillar viner från Rhône är ingen hemlighet och här kommer en flörtig sommarförälskelse.

Kalla den sommardrickan eller vuxenjuicen om du vill… Detta är perfekt för hela sommaren och kostar i princip ingenting. Det är smakrikt, lite kraftfullt, lekfullt och inte utan struktur. Det smakar solvarma jordgubbar, skogsbär och är packat med örter. I avslutet som ekar länge finns svartpeppar, lagerblad och svarta oliver samt krossad sten. Detta funkar till salladen, till det grillade köttet och det funkar perfekt i bersån. Sommardricka!

Påsken är blott några dagar bort, men detta är viner du kan hitta i många bolagsbutiker och det är viner som kan ge lite guldkant till din påskhelg.

Skål på er och Glad Påsk!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer