Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
druvor
Skriven av Magnus Reuterdahl

Mâconnais – Vita bourgogner från södra Bourgogne

Mâconnais har varit räddningsplankan för min plånbok när det kommer till att hitta bra vit bourgogne. Det är det fortfarande. Här finns bra vardagsbourgogne såväl som riktigt bra viner med såväl komplexitet som elegans.

Jag älskar vit bourgogne. Bara namnet Bourgogne får många vinälskares hjärtan att klappa lite extra, vinerna är dock ofta relativt dyra. Nu behöver man inte misströsta, det finns regioner i Bourgogne som levererar riktigt bra viner till lite lägre pris. En sådan region är Mâconnais som ligger i den södra delen av Bourgogne. I Mâconnais är det främst vita viner på druvan chardonnay som gäller, även om man också kan finna bra viner på aligote, pinot noir och gamay.

druvor
Omkring 80% av vinerna från Mâconnais är gjorda på chardonnay.

I den här artikeln har jag valt att undanta vinerna från Pouilly-områdena; Pouilly-Fuisse, Pouilly-Vinzelles och Pouilly-Loche, jag återkommer till dem i en artikel senare i höst. Detta då de ofta är lite dyrare men också för att de skiljer sig lite från de andra områdena i Mâconnais.

Màconnais

Mâconnais är en lite lantligare del av Bourgogne där vingårdarna i högre grad än i den norra delen är blandade med andra grödor och skogsområden. Detta är en faktor att ta hänsyn till när man tittar på skillnader mellan vinerna från denna del och de från mer kända områdena längre norrut. Andra faktorer är klimatet som är lite varmare och att området har lite mindre nederbörd.

Vingård Bourgogne

Det lite varmare klimatet gör att druvorna mognar lite tidigare än i den norra delen av Bourgogne. Detta ger viner som ofta är lite bredare över axlarna och får lite mer kropp. Det gör också att frukten är lite mer framträdande och ibland en aning varmare.

I likhet med andra viner från Bourgogne är det elegans, syra och mineralitet (stentoner) som är ledord, här är det ofta kalktoner som känns. Detta kombineras med en lätt blommighet med inslag av kaprifol och vita blommor samt vilda örter. Vanligen finner man smak av stenfrukter som persika, äpplen samt citrusfrukter. Det också vanligt med en liten fin nötig ton som drar år mandel eller hasselnötter samt lite bittra toner med inslag av rivet skal från olika citrusfrukter.

Burgundy wine districts

Mâconnais: appellationer och kvalitetsmarkeringar

I Mâconnais delar man upp kvalitetsnivåerna i två delar, vid sidan av regionala etiketter som Bourgogne Blanc och Bourgogne Rouge; Mâcon som är lite enklare och Mâcon-Villages (alternativt Mâcon och bynamnet) som visar på en högre kvalitet. Det finns några byar som står ut, de är så kallade villages-appellationer, dessa är Pouilly-vinerna, Viré-Clessé (som i sig är ett undantag då det är två byar istället för en) och St.-Véran i den sydligaste delen av Mâconnais. Den senare är lite av en personlig favorit, vinerna från St.-Véran har ofta en härlig struktur vilket ger vinerna lite mer komplexitet. I många fall anges också vingården under bynamnet.

Här finns en skillnad mot resten av Bourgogne, man har inga Premier Cru områden. Det finns dock en vilja att få möjlighet att klassificera områden även här. Pouilly-Fuissé, Pouilly-Loché, Pouilly-Vinzelles och Saint Véran har arbetat för det i många år. Framtiden får visa hur det går med dessa ansökningar.

Att vinerna i Mâconnais inte klassificerades samtidigt som de övriga delarna på 1940-talet hänger samman med andra världskriget och vilka områden som ockuperades vid olika tider. Sett i en backspegel är detta sannolikt en del i att vinerna härifrån är billigare och har fått mindre uppmärksamhet än de från norra Bourgogne. En annan och kanske viktigare anledning är att många viner är lite enklare och saknar en del av den skärpa och finess man kan finna i vinerna från den norra delen. Det finns dock gott om bra exempel på riktigt bra viner i Mâconnais och det finns områden som definitivt står pall i en jämförelse med Premier Cru viner.

Mâconnais i Sverige

Detta är inte någon komplett lista över vad du kan hitta i Sverige, det är några nedslag med bra viner i lite olika prisklasser. Dessa fem är riktigt bra men två stod ut lite extra: Saint-Véran Les Condemines 2015 från Domaine Trouillet och Michel Guignier Macon Villages 2014. Det första släpps underhösten på Systembolagets beställningssortiment och det senare finns att hitta på vissa restauranger – gör det!

Merlin 2014

Mâcon La Roche Vineuse 2014, Merlin, 159:-, Nr 73897, beställningssortimentet

Ett bra vardags-bourgogne. Det är svårt att hitta bra billigare bourgogner men detta är en trevlig liten sak men fin syra, lite kalktoner och finns frukt med inslag av äpplen, persika och citrusfrukter. Vinet är lite krämigt och har en lite dust av ekfat, detta balanseras upp av syran och mineraliteten (kalktonerna) och i avslutet finns en hint av vitpeppar. Riktigt trevlig!

Macon Maconnais

Saint-Véran Les Condemines 2015, Domaine Trouillet, ca 160 kr,

släpps under hösten på beställningssortimentet

Ett riktigt elegant vin med ett stenigt anslag där kalktonerna spelar tillsammans med gröna äpplen, vit persika och citrusfrukter, blommiga örter och en hint av apelsinskal samt en fin ekfatston. Välstrukturerat, lång eftersmak, härlig syra med en liten bitterhet i avslutet. Saliverande, elegant och komplext. Precis så här vill jag ha mina viner från Saint-Véran.

Nicolas Maillet Mâcon Verze (700x464)

Mâcon Verzé 2013, Nicolas Maillet, 2013, 209:-, Nr 90479, beställningssortimentet

Ett riktigt trevligt vin med en härlig doft med inslag av söt citrus, vit persika, gula äpplen och gula blommor. Det rent, fräscht, relativt smakrikt med inslag av citron, gula äpplen och päron, lite persika, en hint av vita blommor och lite pomerans. Vinet har lite kropp och bra struktur. Det finns en lätt vaxighet, det är bra balanserat med en riktigt fin syra och lite kalkig mineralitet.

Macon Milly Lamartine Clos du Four Domaine Cordier (700x462)

Mâcon-Milly-Lamartine Clos du Four 2014, Christophe Cordier, 185:-, Nr 95703, Systembolaget.

Doften är frisk, blommig med inslag av kaprifol och gula äpplen. Vinet har en riktigt fin syra och en fin fruktigt inslag av gröna äpplen, friska päron, lite citron och vita blommor. Efter hand framträder en liten krämighet som bygger upp en antydan till kropp. Bra längd och en lite kryddig mineralitet och en hint av hasselnöt.

Slänger också med ett bonusvin, ett vin att hålla koll efter om du är på restaurang är:

Maconnais

Michel Guignier Mâcon Villages 2014

Ett utmärkt matvin med en härlig syra. Vita blommor, gröna och gula äpplen, lite vit persika tillsammans med riktigt bra syra och fina kalkstenstoner. I eftersmaken kommer en fin kryddighet uppblandad med färska örter fram. Det är ett elegant, ganska komplext vin, men mycket smak och en lång eftersmak. Riktigt trevligt!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer