Svenska flaggan
Jul
Skriven av Magnus Reuterdahl

Loire på julbordet!

Loire på julbordet! Loiredalen är en av de mer kända vinregionerna i Frankrike och dess viner har ofta ett drag gemensamt, fräschören. Det gör att de passar utmärkt på julbordet, häng med!

Loiredalen är Frankrikes fjärde största vinregion med omkring 70 000 hektar av vingårdar. Den breder ut sig kring den drygt 100 mil långa Loirefloden som sträcker sig från Atlanten i väster till Bourgogne i öster. Här produceras strålande vita viner på druvor som sauvignon blanc, chenin blanc och melon de bourgogne samt röda viner på cabernet franc och pinot noir. Vi ska inte heller glömma bort att här produceras strålande bubbel, charmiga söta viner och massor med somrig rosé.

Det bubblar i Loire

Loires fyra delar

Loire delas vanligen upp i fyra delar. Längs västerut, vid Altlanten, ligger le Pays Nantais eller Muscadet. Granne med detta, innåt i landet, ligger Anjou & Saumur eller det mellersta Loire. Öster om detta finns Touraine som ibland kallas för den centrala delen och längs österut finns östra eller övre Loire. Regionen är stor och vinerna skiljer sig en hel del åt, alla har dock en sak gemensamt vilket är fräschören.Julmat recept

Den traditionella vinvärlden har varit på väg tillbaka de senaste åren, såväl när det kommer till druvor som klassiska vinregioner. En av de regioner som jag tycker har hamnat lite i skuggan är Loire, trots att de producerat fantastiska viner år efter år. Undantagen är vinerna från Sancerre och mousserande som till exempel Langlois. Det finns dock mer, mycket mer!

Utifrån det har jag plockat ut några av mina favoritviner från Loire som jag tycker passar utmärkt till julens mat. Vill du lära dig mer om Loire kan du läsa om området i vår vinatlas.

Loire på julbordet!

Vi börjar med ett ungt och fräscht vin från Domaine de La Chaise i appellationen Touraine. Det är ett vitt vin gjort på 100% sauvignon blanc. Vinet passar utmärkt till kallrökt och gravad lax, ägg med räkor och det kallskurna på julbordet eller varför inte till lutfisken dagen därpå.

Vitt vin Loire FrankrikeTouraine Blanc 2019, Domaine de La Chaise, Touraine, Loire, Frankrike, 124:-, Nr 72301, Systembolaget

Touraine Blanc 2019 är ett ungt, piggt och rent vin med en riktigt fin energi. I smaken finns klassiska sauvignon blanc toner i en snyggt balanserad version. Här finns lime, gula krusbär, päron och fläder. Avslutet är långt och friskt med en liten ton av rivet citronskal och stensälta. Enkelt, rakt och uppfriskande!

Lutfisk är en klassisk rätt som vi äter till jul. Nuförtiden har vi den kanske inte så ofta på julbordet men många njuter av den under julhelgen. Rätten är idag vanligast i Sverige och Norge men kommer sannolikt ursprungligen från Holland. Det är dock en gammal rätt som ätits i Svergige sedan åtminstone medeltiden.

Idag serveras den ofta med vitsås och kanske kryddpeppar men den kan också med fördel severas med lite brynt smör till. Vin som detta eller en lite mer lagrad muscadet sur lite fungerar utmärkt till denna rätt och gör den lite festligare.

Till skaldjuren blir det ett muscadet sur lie från appellationen Muscadet Sèvre et Maine. Med sur lie menas att vinet är lagrat på sin jästfällning. I detta fall i hela 36 månader på ekfat.

Vitt vin Loire FrankrikeChâteau-Thébaud Famille Lieubeau 2018, Muscadet Sèvre et Maine, Loire, Frankrike, 259:-, Nr 57595, Systembolaget

Château-Thébaud Famille Lieubeau 2018 har smak av gula frukter och en lite rund karaktär. I smaken finns gula äpplen och päron samt en hint av aprikos kantat av inslag av fläder och fänkål. Vinet har viss fyllighet med en lätt jästton och ett långt avslut med inslag av havssälta, vitpeppar och en hint av beska i avslutet som bryter av. Det är ett elegant och komplext och ett vin som verkligen höjer sig över mängden.

Mer julbordsloire

När vi kommer lite längre in i jullunchen vill jag ha ett vin med ytterligare lite mer koncentration, komplexitet och struktur. Då passar en vit klassiker från någon av appellationerna Sancerre eller Pouilly-Fumé perfekt. I år har jag valt ett vin av Henri Bourgeois, från Sancerre. Det är ett vin som passar till det mesta på julbordet och kommer förhöja smakerna. Vinet är smakrikt och friskt varför det passar utmärkt till patéer och inkokt lax samt till julkrovar och skinkan men även revbenspjällen.

Internationella Sauvignon Blanc dagen den 7 majSancerre Les Baronnes 2021, Sancerre, Loire, Frankrike, 199:-, Nr 32253, Systembolaget

Les Baronnes 2021 är ett riktigt härligt vin med klassisk profil och eleganta sauvignon blanc toner! I smaken finns vita vinbär, gula krusbär, lime och en hint av lemon curd. Vinet är långt, lite fylligt och och har en lätt kalkig struktur. I avslutet finns såväl nyklippt gräs, lite stenrökig mineralitet och en hint av fänkålsfrön. Perfekt balans! Vinet är rent, friskt och komplext, riktigt härligt!

När det nu kommer på kött på julbordet är det dags för att öppna upp lite rött vin också. Domaine Grosbois gör strålande viner på druvan cabernet franc. De är saftiga i frukten, har härlig fräschör och massor med charm. Detta är ett perfekt vin till revbenspjällen, köttbullarna och till grillad fågel.

Rött vin Loire FrankrikeChinon Cuisine de ma Mère 2020, Chinon, Loire, Frankrike, 139:-, Nr 71529, Systembolaget

Chinon Cuisine de ma Mère 2020 är fruktigt, charmigt och läcker fullödig ton som balanseras av en riktigt fin syra. I smaken finns svarta och röda vinbär, hallon och körsbär. Frukten kantas av en fin aromatisk blommighet med inslag av färska örter. Vinet har en lätt fatton som framförallt ger struktur. Avslutet är saftigt, kryddigt och bär med sig en touch av anis och muskot. Detta är ett riktigt charmigt vin med personlighet och finess!

Detta är fyra riktigt bra julbordsviner och fyra viner som verkligen visar på Loires höga potential.

Vill du komplettera detta med ett sött vin från Loire till desserten finns det ritkigt häörliga viner att välja emellan, till exempel från Moulin Touchais eller Château de Fesles.

God jul och gut tår!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Loire på julbordet! Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer