Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Lissabon med omnejd
Skriven av Magnus Reuterdahl

Lissabon med omnejd: Restauranger

Portugal är ett av mina favoritresmål, på grund av folket, miljöerna, maten och vinerna. Här tipsar jag om maten. Häng med!

Lissabon har nästan blivit ett andra hem för mig. Staden har en fantastisk puls, vackra kulturmiljöer och parkmiljöer. Om du är på väg till Lissabon eller Portugal kommer här några tips för dig som vill vara säker på att kunna äta och dricka gott. Tänk på att det är en stad med många och långa backar, så se till att packa med bra skor!

Portugal

A Taberna Rua des Flores, Lissabon

Lissabon med omnejd
André Magalhães

En av mina favoritrestauranger är A Taberna Rua des Flores som drivs av André Magalhães. Restaurangen är ett litet hål i väggen med få sittplatser så det gäller att vara i tid, särskilt för middagssittningen. OBS att det inte går att boka bord men att man kan sätta upp sig på en väntelista på plats. Det är ofta lättare att komma till vid lunchserveringen, då har de en lite kortare meny.

André Magalhães har en fantastisk fingertoppskänsla när det kommer till att kombinera det genuina med det moderna så förvänta dig kul och riktigt bra mat. Han har ofta en touch av asiatisk eller indiskt i sina rätter och om han har en softshell crab burger på menyn ska du inte missa den. Lite extra kul är att André bott i Sverige under en tid och pratar lite svenska.

Terroso, Cascais

Lissabon med omnejd

En annan favoritrestaurang ligger i Cascais, ca 40 minuter väster om Lissabon. Det går att åka tåg hit eller taxi. Restaurangen heter Terroso och drivs av vinälskaren Pedro (Pedrão) Jorge. Jag lärde känna honom när han drev vinbaren Garrafeira Alfaia i Lissabon för några år sedan.

Lissabon med omnejd
Pedro Jorge

Här kombineras typiska portugisiska smaker och rätter med en stor portugisisk vinlista. Be Pedro att tipsa om det perfekta vinet till respektive rätt. Du kommer att bli nöjd!

By the Wine, Azeitão, Setubal

Lissabon med omnejd
Sofia Soares Franco Uva. 7 genartionen, José Maria de Fonseca

En nyhet är att José Maria de Fonseca har öppnat en restaurang i byn by Azeitão i Setubal där deras historiska vineri ligger. Restaurangen heter By the Wine, de har också en restaurang med samma namn inne i Lissabon. Här serveras klassiska portugiska rätter blandat med mer modern mat. Det är utmärkt för såväl lunch och middag.

By the Wine i Lissabon är också utmärkt men i Azeitão, cirka 60 minuter från Lissabon i Setúbal ger betydligt mer. Där kan du besöka det gamla vineriet, vinkällarna och prova deras viner i en fantastisk miljö. En annan fördel med Azeitão i Setubal är att det är betydligt lugnare och tystare än inne i Lissabon. Det är väl värt en extra resa!

Du ska givetvis se till att José Maria de Fonsecas moscatel, den är i världsklass men missa inte heller deras röda och vita viner från från flera delar av Portugal, billiga såväl som dyrare. Bland mina favoriter är de som kommer från José de Sousa i Alentejo. Här görs vinerna i portugisiska amforor på gammalt sätt.

Resturante da Adraga – Colares – Sintra

Lissabon med omnejd

Väster om Lissabon mot havet, vid Sintra, Colares finns restaurangen Adraga. Den ligger precis vid havet med en underbar sandstrand. Den ligger så nära havet att den spolats bort två gånger i samband med stormar men återuppbyggts. Här är det främst färsk fisk och skaldjur som gäller.

Lissabon med omnejd

Bara att resan till Colares i sig är värt den, du kan göra det med tåg och taxi, med maten får du ut ännu mer. Naturen är spektakulär med berg, kullar och massor med skog. Detta är det gröna ”Lissabon”. Något du inte får missa är de lokala vinerna, om du får tag i dem. Läs om dem i en tidigare artikel nedan. Just nu finns Casal Sta Maria Colares doc malvasia 2014 tillgängligt. Ett fantastiskt vin med såväl tyngd och textur samt en fräschör med massor av havstoner och ett härligt rustikt anslag.

Lissabon med omnejd

Som vanligt passar jag också på att prova vin när jag är i Portugal. Jag brukar kombinera mina resor med Adegga wine market som gör olika vinmässor. Under sommaren kör de en mat- och vinfestival. I år hittade jag ett gäng nya spännande vinproducenter såväl som gamla favoriter. Läs mer om dessa och viner att hålla ögonen öppna efter om ett par veckor här på DinVinguide.se.

Om du inte redan planerat din semester så rekommenderas Lissabon och Portugal.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer