Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Malvasia
Skriven av Magnus Reuterdahl

Kroatien – Bibich & Trapan

Det finns många spännande "nya" vinländer som ofta beskrivs som att vara på gång, några av dem är redan där. Ett sådant är Kroatien. Man har flera druvor som ger viner som smakar Kroatien, man har flera spännande vinregioner och många bra vinproducenter. Nu är det dags att upptäcka dem! Jag träffade nyligen Alen Bibic från BiBich winery och Bruno Trapan från Trapan wine station i Malmö. Bibich har varit en kroatisk favorit länge och Trapan var en ny producent för mig som snabbt blev en favorit.

Det är semestertider och många reser ut i världen. På senare år har resmål i Balkan har blivit alltmer populära. Detta är en del av Europa som också är riktigt spännande ur ett vinperspektiv. Här finns många bra vinmakare och mer än 60 inhemska druvor att charmas och förföras av. Om du åker dit ska du passa på att smaka det lokala, ta del av kulturen både med såväl ögonen som gommen. Du kommer bli positivt överraskad.

Men som med allt annat finns det bra och dåligt. Tips 1 – köp inte allt för billigt, man får vad man betalar för. Tips 2 – läs på!

Två kroatiska vinmakare som är riktigt bra är Bruno Trapan och Alen Bibic. En är från Istrien, i den nordvästra delen av Kroatien och en är från Dalmatien, i den sydvästra delen av landet. Bägge var i Sverige för en tid sedan och jag fick chansen att träffa dem och prova några av deras viner. Vinerna var strålande och det som är extra bra är att flera av dem går att får tag i här hemma, när du kommer hem från din resa eller om du inte valde Kroatien som resmål denna sommar.

Dessa två vinmakare har en hel del gemensamt, såsom att främst göra viner på inhemska druvor, att göra personliga viner som reflekterar respektive område och att göra dem bra. Bägge arbetar ekologiskt, delvis med inslag av naturvinstankar – dvs man jobbar med så få tillsatser som möjligt såväl i vingården som i vineriet. Som så många andra på Balkan är de dock inte ekologiskt certifierade. Många mindre producenter upplever fortfarande att det är för dyrt att få certifieringen och att de inte har så mycket att vinna på det.

Bibich, Dalmatien, Kroatien

Jag har provat viner från Bibich förr och de gör riktigt bra viner, de är en av de kroatiska producenter som hitintills imponerat mest på mig. Det jag gillar är vinernas renhet och stringens samt att det med detta finns utrymme för lekfullhet och personlighet. Några viner görs med internationella druvor men de flesta med inhemska såsom babić, debit, lasina, maraština, plavina och pošip.

BiBich
Alen Bibić, BiBich

Vingårdarna är belägna i bergen kring den lilla byn Plastovo, i regionen Skradin, lite öster om hamnstaden Šibenik vid den Kroatiska kusten i Dalmatien. Mannen bakom Bibich (skrivs oftast BIBICh) är Alen Bibić. Han började med att restaurera och återplantera vingårdarna 1995. Det första vinet i produktion kom 1998. De tidigaste försöken gjordes med internationella druvor men numera satsar han mer och mer på de inhemska. Idag äger de lite drygt 10 hektar med vingårdar och man köper druvor från ungefär lika många hektar. Årsproduktionen ligger omkring 120.000 flaskor.

BiBich pošip

Alen Bibić berättar att det inte är särskilt svårt att arbeta med ekologiska metoder på grund av klimatet. Det är varmt, vindpinat och torrt vilket gör att man sällan har problem med varken mögel, sjukdomar eller skadeinsekter. Trots att det är varmt på dagarna så är nätterna ofta svala, kombinationen ger smakrika viner med mycket fräschör. I regel använder han den naturliga jästen vid jäsningen. Ett vin jag inte provat förut var deras mousserande vin, Bibich brut. Vinet görs på druvan debit med traditionell metod. Druvan ger en vinet en lite egen ton med mycket citrus. Det är rent, fräscht och helt perfekt till ostron. Det är dock förhållandevis dyrt så jag tror tyvärr inte vi kommer få se det i Sverige, möjligen kan det dock dyka upp på någon restaurang eller i vinbar.mousserande

Bas de Bas Crno är min favorit men även detta är dyrt och gjort på internationella druvor (shiraz och merlot), han gör också ett vitt vin med samma namn. Vill man prova ett vin är instegsvinet R6 Riserva riktigt bra, det är ett utmärkt grillvin. Ett annat bra vin är Sangreal Shiraz. Jag hoppas också att Armanowine.se tar in Bibich pošip framgent, ett mycket trevligt vitt vin!

Bruno Trapan

Bruno Trapan var en ny producent för mig. Hans vingårdar ligger i den södra delen av Istrien, de är till och med de sydligaste i Istrien. Bruno blev intresserad av vin då hans farfar odlade druvor för eget bruk. När det kom till att utbilda sig var det vinmakning som lockade och med facit i hand var det en mycket bra idé. Idag har han lite drygt 10 hektar med vingårdar och tanken är att dessa ska växa till drygt det dubbla inom några år. Produktionen ligger idag på ca 50-70000 flaskor/år.

Trapan
Bruno Trapan

2004 gjorde Bruno sina första buteljeringar. Han beskriver dessa första staplande steg som ett garagevin, gjort helt på inköpta druvor. 2006 planterade han ca 6 hektar med malvasia, syrah och cabernet sauvignon och 2011 planterades han drygt 4 ha med teran. Just teran är den druva han pratar riktigt varmt om och är den han vill satsa mest på inför framtiden.

1 the one Trapan

Vinerna känns moderna men han lyckas ända behålla det kroatiska. Vinerna är inte internationella, åtminstone inte om man menar att de görs för att passa en specifik marknad. De har dock en smakprofil som jag tror träffar rätt bland många vindrickare runt om Europa och USA. I mitt huvud blinkar orden: intressanta, lättdruckna, lättälskade och fräscha. Detta är en vinmakare att ha ögonen på!

Malvasia

Tre riktigt bra viner är Nigra Virgo revolution, The One och Trapan Uroboros. Det senare är gjort på malvasia och fått ligga sur-lie i 11 månader i akacia- och ekfat, både intressant och gott. The One är en cuveé gjord på teran och syrah – lite köttigt med en fin syra och en härlig örtig ton – det här är riktigt bra. Nigra Virgo revolution är lite slarvigt sagt instegsvinet, det är en riktigt snygg komposition gjord på 45% cabernet sauvignon, 35% merlot, 10% syrah och 10% teran – här får man de där lättdruckna och lättälskade anslaget, det är flörtigt, smakrikt och bara härligt!

Trapan och Bibich på Systembolaget

Vill du prova på Kroatien är dessa två producenter en mycket bra start. Just nu finns det bara två viner att beställa via beställningssortimentet på Systembolaget, de övriga tre går dock att beställa genom privatimport, kontakta importören Armano’s Wine för mer information.

  • Bibich R6 Riserva 2013, 149:- Nr 75578
  • Bibich Sangreal Shiraz, 2011, 249:-, Nr 70462
  • Trapan Nigra Virgo Revolution 2013, 185:-, Nr 70706, beställningssortimenet från och den 5/8 2016
  • Bibich Bas de Bas 2011, 745:-, privatimport – mer info via armanoswine.se
  • Trapan Uroboros 2012, 219:-, privatimport – mer info via armanoswine.se

Bas de Bas MMX

 

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer