Svenska flaggan
Kräftor kräver små nubbar
Skriven av Magnus Reuterdahl

Kräftor kräver små nubbar

Kräftor kräver små nubbar, så kallade kräftsupar, precis som vi sjunger i snapsvisan: Kräftor kräver små nubbar, en liten snaps, till varje klo… men det ska ju vara rätt snapsar också! Nedan presenterar jag några av mina favoriter inför årets kräftpremiär.

Vi går in i kräftskivornas tidevarv. För många betyder det att det är fritt fram att duka fram dem efter klockan 17.00 den 7 augusti. Till de röda rackarna behövs också något att dricka, till exempel en nubbe eller två.

Jag vet vilka snapsar som jag tycker passar bäst till kräftorna. För mig är nubbarna inte bara något som värmer i bröstet, det är också något som kan förhöja och förstärka smaken på det jag äter. När det kommer till kräftor vill jag att mina nubbar ska vara friska och ha smak av citrusfrukter samt klassiska snapskryddor och gärna en tydlig dill- eller krondillston.

Jag har tyvärr har inte haft möjlighet att prova igenom alla de ca 250 varianter av kryddat brännvin eller akvavit som finns tillgängliga via bolaget. Framförallt för att det skulle ta för mycket tid att samla ihop dem, men också för att många bara finns i lokalt sortiment, dvs de går bara att beställa till vissa bolag. Ett stort antal faller också bort då de inte har den karaktär som jag tycker passar till kräftor. Jag har dock provat många och hittat några som jag tycker sticker ut och som passar utmärkt till kräftskivan.

Kräftskiva

Kräftskivans datum

Jag gillar traditioner men är egentligen inte särskilt konservativ när det kommer till dem. Utveckling är bra och nödvändig och det är ganska gott att äta kräftor lite då och då, till exempel i samband med en skaldjursplatå.

När det kommer till kräftskivan tycker jag dock att man kan vänta med den tills den 7 augusti. Detta datum hänger samman med att kräftfisket förr var förbjudet fram till detta datum. År 1982 ändrades detta till den första onsdagen i augusti och år 1994 togs förbudet mot kräftfiske under vissa perioder av året bort helt och hållet.

Hur gammal är traditionen med kräftskivor?

Vin kräftskivans vänKräftskivan som företeelse är omkring 100 år gammal. Den första gången uttrycket används i en tryckt skrift ska ha varit 1931 i Dagens Nyheter. Vi har dock ätit kräftor betydligt längre än så och sannolikt också haft kräftfester innan detta. Det visar bland annat den klassiska affischen som Albert Engström gjorde i samband med folkomröstningen för alkoholförbud i Sverige från 1922.

Det har dock mumsats på kräftor långt innan kräftskivornas dagar. Först var det adeln och kyrkans män som njöt av dem, det kan vi se i ett brev från Erik XIV till fogden på Nyköpingshus från år 1562. I detta befaller kungen att de ska skaffa fram så många kräftor som möjligt inför hans syster Annas bröllop. Erik XIV var uppenbarligen en kräftälskare av stora mått, det sägs att han till och med odlade dem i de vattenfyllda vallgravarna runt Kalmar slott. Han var dock inte först att älska kräftor i Norden, drottning Kristina av Danmark omnämner dem redan år 1504. På den tiden åt man dem inte kokta på det sätt vi gör det idag utan de ingick oftast i olika sorters färser och stuvningar.

Vårt sätt att avnjuta dem hör till slutet av 1800-talet. Det var då som man började låta kräftorna svalna i sitt eget spad och servera dem kalla, dekorerade med kvistar av krondill och det är då man börjar dricka så kallade kräftsupar. Det vill säga en hutt att skölja ned dem med.

Snapsar du så huttar jag

Kräftsupen är en snaps, som i sin tur är ett annat namn för kryddat brännvin. Den mest kända sorten är akvavit där kummin och dill är obligatoriska smaksättare. En snaps eller nubbe serveras vanligen i ett mindre glas, lagom stort att dricka ur i en klunk. Här följer jag gärna den kinesiska traditionen att dricka botten ur, men ur mindre glas, å 1-2 cl. Då kan man snapsa fler gånger och verkligen njuta av smaken till maten.

Bild från Dinvinguide

Utöver detta vill jag slå ett slag för den svala snapsen. Med andra ord, den ska vara sval, inte iskall och definitivt inte rumstemperarad. Jag tycker att den sitter som bäst när den är strax över kylskåpstemperatur, gärna kring 10 grader eller något mer. Detta gör att smakerna kommer fram och kan förstärka smakerna i maten och förhöja dem.

Kräftsupar på min kräftskiva

Kräftor kräver små nubbarAalborg Dild Akvavit, 259:-, Nr 86566, 700 ml, Systembolaget beställningssortimentet

Aalborg Dild Akvavit är en skaldjursnaps med frisk ton och inslag av dill, krondill, citronskal och en hint av kummin och fänkålsfrön. Det är nästan så man kan känna en hint av hav i halsen. En kallsup av bästa slag!

Kräftor kräver små nubbarLäckö Slottsaquavit, 229:-, Nr 33, 500 ml, Systembolaget

Läckö är inte så gammal snaps som man kan tro av namnet, men har en klassisk smak. Här finns en fin dillton som gifter sig med kräftorna och en liten kryddighet med stänk av fänkålsfrön samt en hint av mer aromatiska örter som koriander. Den är riktigt god med kräftor men också med fisk och andra skaldjur.

Kräftor kräver små nubbarO.P. Anderson Björk, 249:-, Nr 82830, 500 ml, Systembolaget beställningssortiment

O.P. Andersson smaksatt med Björk. Ekologisk! Detta är en lite mer modern variant av klassisk svensk akvavit som snabbt blivit en av mina favoriter. Det är en riktigt fräsch snaps med en härlig lite rund smak av björk. I den har finns också de klassiska smakerna av kummin, anis och fänkål samt en skvätt citron som ger ytterligare fräschör. Passar utmärkt till kräftor men också till lagrad ost som en kummin- eller västerbottenost.

Baijiu på kräftbordet?

Om du vill förnya dina traditioner så rekommenderas att prova en annorlunda spritsort på bordet, baijiu, den kinesiska spriten.

Första gången jag provade denna sprit med kräftor var på restaurang R.Asia (jag har skrivit om dem förr, läs mer här). Där har jag fått kräftor i olika stilar, från olika kök i Kina. Så som seden bjuder sköjs de ned med baijiu. Detta har fått mig att inse hur bra en del av dessa kinesiska droppar passar till kräftorna, oavsett om de är tillagade på svenskt eller kinesiskt sätt.

Baijiu delas upp utifrån sin doft, de sorter som passar bäst till kräftor är fenix aroma, sauce aroma och strong aroma fungerar bra, läs mer om baijiu här.

Kräftor kräver små nubbarLuzhou Laojiao Tequ Baijiu, Strong Aroma Baijiu, Kina, 651:-, Nr 82225, Systembolaget beställningssortimentet

Luzhou Laojiao Tequ Baijiu är ett en smakrik baijiu av typpen strong aroma. Denna har inslag av tropiska frukter såsom mango och papaya och örter samt toner av anis och lakrits. Här finns också en krispig klarhet vilket ger fräschör medan eftersmaken drar åt det lite nötiga eller favabönlika.

Vill du prova sauce aroma baijiu finns Jingpin Tiandi från Jinsha Gujiu och vill du prova fenix aroma baijiu så finns från Xi Feng Jiu, Superior Phoenix 10y. Bägge är tillgängliga via privatimport från Lu spirits.

Skål och Gambei, beroende på vad du har i glaset!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Kräftor kräver små nubbar – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer