Svenska flaggan
cava
Skriven av Magnus Reuterdahl

Kluckande bubblande hårda julklappar!

Jag vill ha kluckande bubblande hårda julklappar under granen och jag tar gärna några i förskott att njuta av under helgerna innan jul! Den senaste tiden har jag provat mycket bubbel från olika platser i världen. Utifrån dessa har jag hittat nog för att fylla en tomtesäck med gott & blandat att njuta av inför och under julens helger. Häng med!

Jag älskar bubbel, av alla de slag. De ädlaste bubblorna må komma från Champagne men det finns mycket annat bubblande som är kul att upptäcka och njuta av. Många av de som jag gillar bäst är de som ger en känsla av terrior och personlighet, oavsett var de kommer från. Ge dig själv en kul smaklig julklapp. Leta upp bubbel som är goda och annorlunda, nedan tipsar jag om några sådana som jag tror kan förgylla din advent, jul- och nyårshelg.

bubbel

 

Mousserande viner är bubblande viner. De kommer från många olika platser, regioner och länder och framställs med olika metoder. Det finns med andra ord ingen region eller plats som heter Mousse eller Mosserand.

Vinerna som jag valt ut är alla gjorda med tradtionell metod, dvs den metod som används i Champange men sannolik uppfanns i Limoux, Languedoc, någon gång under 1500-talet. Metoden går ut på att den andra jäsningen görs i flaska. Dessa viner kommer från vitt skilda länder och regioner men har det gemensamt att de är riktigt goda och bubblande.

Rosa kluckande bubblande hårda julklappar under min gran

Vi börjar med rosébubbel och startar i södra Frankrike, i det område där den tradtionella metoden uppfanns, Limoux, Languedoc. Vinet kommer från vinproducenten Maison Antech och är gjort på druvorna chardonnay, chenin blanc, mauzac och pinot noir.

Mousserande vin rosé Languedoc FrankrikeAntech Emotion rosé 2017 Crémant de Limoux, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 149:-, Nr 51729, Systembolaget beställningssortimentet

Emotion Rosé från Antech är ett riktigt charmigt vin med sköna bubblor. Det är ett utmärkt vin att starta kvällen med då det sätter ett leende på läpparna och det passar utmärkt till allehanda tilltugg, chark eller lagrad ost.

Vinet är piggt och bärigt med en tydlig smak av röda skogsbär. Under bären finns en ton av röda äpplen, blodapelsin och en syra som minner om rabarber. Syran är precis och balanserar vinet. I avslutet finns en spelande bärsötma men också en hint av lime som ger extra fräschör. Enkelt, friskt och riktigt gott.

Från södra Frankrike rör vi oss norr ut, till ett annat klassiskt område för mousserande viner i Frankrike, Bourgogne. Här gör Clotilde Davenne utmärkta mousserande viner. Hennes mousserande rosévin är lite mer stringent i stilen och mycket gastronomiskt. Det passar utmärkt till sallader, kyckling, fisk och skaldjur. Vinet är gjort på pinot noir.

Mousserande vin rosé Bourgogne Frankrike Clotilde Davenne brut zero crémant de Bourgogne rosé, Bourgogne, Frankrike, 189:- Nr 70576, Systembolaget

Ett signum för Clotilde Davenne är att hennes viner alltid har en utmärkt balans och såväl elegans som komplexitet. Detta vin är helt torrt, har en rak precis syra och en fin struktur, tillsammans gör det vinet riktigt bra till mat.

I vinet finns en lekfull bärighet med inslag av hallon och jordgubbar samt en fin struktur och stramhet. Det finns också en underliggande ton av vita stenfrukter samt en hint av rosa grapefrukt som ger vinet tyngt och ryggrad. Eftersmaken är lång, moussen lätt krämig och här finns en fin jästig ton med drag av kex. I avslutet finns också toner av blommiga örter och stensälta som bygger på fräschören och längden. Elegant, seriöst men också lekfullt och friskt. 

Ännu längre norr ut, på vår egen bakgård, har något av en vinrevolution påbörjats. Idag görs det riktigt bra viner i Sverige, de flesta i Skåne. En av de producenter som jag fastnat för är Skepparps på Österlen. Vinet görs på druvorna cabernet cortis och rondo och det är framställt med tradtionell metod.

Jag har tidigare varit lite avogt inställd till de viner som gjorts på blå druvor i Sverige, men i denna typ av rosér fungerar de riktigt bra. Faktiskt så bra att jag måste tänka om, detta är riktigt härligt!

Mousserande vin rosé SverigeSkepparps Grand Prix Mousserande rosé 2020, Österlen, Skåne, Sverige, 298:-, Nr 90220, Systembolaget, säljstart 10/12-2021

Grand Prix mousserande rosé från Skepparps har producerats sedan 2015. Det är charmigt, smakrikt och fräscht med en bra syra.

I smaken finns en tydlig röd vinbärston kantad av rabarber, vildhallon, granatäpple och citron. Vinet har en fin struktur, en lätt brödighet och en aromatisk avslutning med toner av färska örter och en spelande sötma, det är dock inte sött utan helt torrt! Ett utmärkt vin att starta måltiden med eller att matcha med lite lättare rätter eller tilltugg. Härligt charmigt, riktigt gott och mycket bra!

På bilden nedan ser du några av Skepparps vinodlingar. Totalt har de idag cirka 4 hektar.

Bild från DinVinGuide

Vita kluckande bubblande hårda julklappar under min gran

Från det rosa skimret av bubblande rosé och Svedalas viner så vänder vi åter söderut och provar ett gäng vita mousserande viner. Först ut är ett vin från Niederösterreich i Österrike som är gjort på druvorna pinot noir, chardonnay, pinot gris, pinot blanc och grüner veltliner. Det har legat på jästen under sin andra jäsning i 18 månader och produceras av Weingut Bründlmayer.

Mousserande vin ÖsterrikeBründlmayer Brut Reserve, Niederösterreich, Österrike, 249:-, Nr 91113, Systembolaget, säljstart 10/12-2021 (deg. Oktober 2020)

Brut Reserve från Bründlmayer är ett vin med en härlig fräschör och en fin syra med en fräschör som minner om alperna.

I smaken finns gula och gröna frukter såsom äpplen och päron kombinerat med stefrukter som vita persikor samt ett stänk av citrusfrukter. Det har en fin krämig mousse och en lätt brödighet. I avslutet  kommer en fin stensälta som ökar på fräschören och en hint av vitpeppar som ger lite grepp. Detta är ett elegant och friskt vin som verkligen drar igång saliveringen. Våga prova österrikiskt, du kommer inte ångra dig!

Jag stannar i Europa men ger mig utanför Euro-zonen, till Brexitland. Nyetimber har varit en av mina favoritproducenter från England ända sedan jag upptäckte vinlandet Storbritannien och det är det fortfarande. Vinet är gjort på en klassisk champagne-blend på druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

Mousserande vin EnglandNyetimber Classic Cuvee, England, Storbritannien, 429:-, Nr 96018, Systembolaget (finns i enstaka butiker)

Det som jag gillar med Nyetimber är att de gör viner som är riktigt rena och fräscha samt har en härlig energi.

Detta är ett ungt och uppfriskande vin med en fin fruktig ton. Moussen är stor och krämig och syran är rak. I smaken finns en tydlig citruston uppbackad av smak av gula äpplen samt vita stenfrukter. Eftersmaken bär med sig en fin stenkryddig ton med hint av rivet citrusskal, vita blommor och en lätt örtighet. Det är elegant, charmigt och har en snygg energi. Poppa, skåla och drick till skaldjuren!

Från Tolkiens nejder rör vi oss till nya världen och Sydafrika. Detta vin har en liten annan stil an de övriga som presenteras här. Detta är det lite smakrikare, bredare och djupare samt har mer komplexitet. Det har dock fortfarande en fin fräschör, men det klarar av mer robust mat. Prova till fågel, revbenspjäll, köttbullar och skinka samt lite vörtbröd med smör. Det är också ett vin med lite mer ålder än de övriga och har legat betydlig längre på jästen, i detta fall hela 60 månader. Vinet är gjort på druvorna chardonnay och pinot noir.

Mousserande vin SydafrikaKleine Zalze Vintage 2015 Brut method cap classic, Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, 229:-, Nr 75251, Systembolaget beställningssortimentet

Vintage 2015 från Kleine Zalze är ett vin med mer komplexa, djupa toner och en fin krämighet. Det är också ett vin med en fin fräschör.

I vinet finns toner av röda och gula äpplen, solmogna citrusfrukter och gula stenfrukter. Djupet kommer från en fin jästighet och toner av brioche och ungsbakade smördegsrätter som kantas av rostade hasselnötter. Det är gastronomiskt vin som passar fint till anklevermousse eller ugnsgrillad fågel. Häll upp, njut och kontemplera.

Jag kan ju inte skriva en sådan här artikel utan att ha med ett vin från Portugal. Det görs mycket bra mouserande viner i just Portugal, i flera olika regioner. På bolaget finns det just nu ett alldeles utmärkt vin från Vinho Verde i norra Portugal. Vinet görs på druvorna alvarinho och arinto, där den första ger fruktigheten och den andra syran.

Mousserande vin PortugalCurvos sparkling bruto 2017, Vinho Verde, Portugal,179:-, Nr 94208, Systembolaget

Producenten Quinta de Curvos är en liten producent som gör riktigt bra viner, vilket detta är ett bevis på.

I vinet finns en skön syra och fin mousse. I smaken finns aprikos, nätmelon och ananas kantat av citrusfrukter som grapefrukt och lime. Eftersmaken är lång och har en lätt brödighet samt en hint av rostade mandlar och ett stänk av havssälta. Riktigt skön till såväl mat som att skåla med. Jag gillar också att det är gjort på druvor som representerar regionen.

Dessa viner kommer från såväl klassiska områden som några som är på god väg att kunna bli klassiska, de visar på den bredd som finns bland mouserande viner och hur mycket kul som bara väntar på att bli upptäckt. Använd storhelgerna till att hitta nya favoriter och smaker. Prova dem tillsammans med mer klassiska viner så kommer du komma ur helgerna med massor av inspiration för nya smakäventyr.

Magnus Reuterdahl

 

 

 

Bild från DinVinGuide

Kluckande bubblande hårda julklappar!

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. I BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer