Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Julsnaps
Skriven av Magnus Reuterdahl

Julbordets starkare drycker akvavit

Julbordets starkare drycker, akvavit. Kryddat brännvin tillhör julbordets traditioner. Det finns såväl klassiska snapsar som mer julspecifika nubbar som avnjuts och i år har vi på DinVinguide.se valt att fokusera på akvavit.

Akvavit är en typ av kryddat brännvin som ska vara smaksatt med minst en av kryddorna kummin och dill. Namnet kommer från latinets aqua vitae som betyder livets vatten. Utöver de obligatoriska kryddorna kan det också förekomma andra kryddor, till exempel sådana som ger en mer julig ton.

Det jag gillar med just akvavit och kryddat brännvin är de är en måltidsdryck snarare än något vi använder i grogg eller cocktails. Det är en dryck som utvecklats över tid och som förstärker och lyfter fram andra smaker. Alkoholen bryter ner det feta i maten och de örtiga aromerna som smaksätter brännvinet hjälper till att förstärka den totala smakupplevelsen. Därför är det viktigt att dricka den sval men inte kall. Iskall sprit smakar nämligen ingenting eller åtminstone mycket mindre och tar bort det som gör den till måltidsdryck. Därför tycker jag inte heller att man ska svepa 4:or eller 6:or av densamma utan ta dem i små klunkar tillsammans med maten.

Nuförtiden är akvavit lite av en högtidsdryck för de flesta av oss snarare än en vardagsdryck. Som dryck passar den särskilt väl till julbordets och andra högtiders olika anrättningar och bordsserveringar.

Julsnaps

Akvavitens historia

Akvavit och annat kryddat brännvin är i mångt och mycket en nordisk affär. Kring spritens smaksättning har olika rätter på brännvinsbordens och smörgårdsbordens tillkommit såsom kumminlöksill, matjessill, rökt lax, olika typer av tillagning av skaldjur, äggrätter, janssons frestelse, olika korvar, lagrad ost och kryddat bröd. Med andra ord mycket av det vi idag hittar på julbordet.

Det kryddade brännvinet kommer i sin tur från kruttillverkningens barndom. Sveriges första krut- eller pulvermakare var mäster Berentz på 1460-talet. Snart upptäcktes det dock att brännvinet hade andra kvaliteter än att förstärka sprängverkan i krutet och göra det mer lättantändligt. Det kunde också ge ett rus, enligt uppgifter i domprotokoll såldes brännvin redan under slutet av 1400-talet i detta syfte.

Försäljningen reglerades snart och de som fick möjlighet att försälja spriten var apotekarna. Det är också de som börjar smaksätta det med örter, vilket de gjorde i mediciniskt syfte. Det kryddade brännvinet sades bland annat vara effektivt mot pest och gikt.

Första gången det kryddade brännvin beskrivs som aqua vitae är omkring år 1650. Trots sitt namn hade det dock enligt många uppgifter ofta dålig smak. Detta föranledde bruket att dricka den iskall. Kylan dolde smaken och när du väl svalt den första helan, gick den andra lättare osv. Ett annat sätt att förbättra smaken var att krydda spriten och det är ur det bruket som det kryddade brännvinet blivit något av en nationaldryck.

Vanliga kryddor då som nu är kummin, anis, dillfrön, fänkål och malört. Utöver dessa har pors, fläder, johannesört, svarta vinbär och pomerans blivit populära men det går att använda de flesta kryddor, örter, frukter och bär att smaksätta snapsen med. I en julsnaps ingår vid sidan av de traditionella kryddorna också klassiska julkryddor till exempel kardemumma och kanel med flera.

Spritlandet Sverige

En dansk, en norsk och en svensk… akvavit

Akvavit produceras bara i Sverige, Norge och i Danmark och har dock utvecklats i  lite olika stilar. Den norska stilen har vanligen tydliga toner av ekfatslagring, till exempel i Linje Akvavit. Traditionellt har man oftast använt sig av sherryfat. Den danska akvaviten har en smak som är mer dominerad av kryddor, framförallt kummin och har en än mer distinkt smak. Svensk akvavit har en större variation och plockar från såväl den danska som norska traditionen och kan generellt upplevas som lite friskare.

Aalborg Taffel Akvavit eller så kallad röd Aalborg anses ofta vara den första moderna akvaviten. Den lanserades år 1846. Historien kring akvavit är dock äldre. Den norska vanan att lagra akvavit på fat har sitt ursprung i en försändelse av brännvin till Australien år 1805 som kom i retur. I denna upptäckte man hur ekfatens påverkan gjorde spriten mer balanserad i smaken. Det är från detta tillfälle den så kallade linje akvaviten uppstod. Med detta menas att brännvinet ska ligga på ekfat som påverkas av havets rörelser i ekfat under en period som motsvarar en resa förbi ekvatorn och tillbaka samt påverkan av olika temperaturer. Den specifika kryddningen som gjorde spriten till akvavit tillkom dock lite senare. Den äldsta svenska akvaviten brukar sägas vara O.P. Anderson som lanserades år 1891.

The Collection of drawings, watercolours and prints, Archives of the Swedish National Heritage Board

Hur matchar vi den kryddade spriten med mat?

Klassisk akvavit passar till det salta och syrligare på julbordet. Den passar med andra ord utmärkt till skaldjur, ost och inlagd sill. Den fatlagrade akvaviten har ofta fått smak av sherry- eller whiskyfat och således blivit lite rundare i smaken. Denna passar ofta bra med det krämigare och rökta på julbordet såsom janssons frestelse, rökt lax och mer vällagrad ost.

Akvavit smaksatt med citrus eller fläder är utmärkt till den inkokta laxen och den gravade lax men också till musslor och skaldjur. Fruktigare akvavit med inslag av till exempel apelsin, nypon, slånbär, pomerans eller svarta vinbär passar ofta bra till köttet på julbordet såsom till revbensspjällen, skinkan, köttbullarna och julkorven.

De med lite längre ekfatslagring tycker jag fungerar bättre som en avec och de med mer specifika julsmaker är tänkta att passa till mesta som serveras på julbordet. Överlag tycker jag det är kul och gott att ha lite olika sorter att välja emellan.

Akvavit på bolaget och några julsnapsar

I år har vi provat en hel del akvavit och valt att fokusera på nedan visade, vi har också slängt med några julsnapsar då är gjorda för tillfället även om de kanske inte är att se som akvavit. Många av flaskorna finns i såväl 700 ml som 500 och 350 ml flaskor, om det inte står något specifikt nedan så är det 700 ml flaskor. Majoriteten av dem finns på bolagshyllorna men några är beställningsvaror.

kryddat brännvin, snapsAalborg taffel akvavit, Danmark, 272:-, Nr 34, Systembolaget

Aalborg taffel akvavit har en tydlig kumminton i såväl doft som smak. Utöver detta finns toner av citrusskal, anis och fänkålsfrön kantat av en lite brödig ton. Detta är en kraftfull och smakrik akvavit som är mycket bra till ost och vörtbröd men också till lite janssons frestelse!

kryddat brännvin, snapsAalborg Jubilæums Akvavit, Danmark, 259:-, Nr 178, Sytembolaget

Aalborg Jubilæums Akvavit har en rund ton med ett mjukt kryddigt anslag. I smaken finns vid sidan av kummin, lite dilltoner, korianderfrön och en hint av vanilj. Det är en balanserad och smakrik akvavit med en lätt lagrad ton.

kryddat brännvin, snapsLysholms linie aquavit, Norge, 292:-, Nr 59, Systembolaget

Lysholm Linie aquavit har en fin ekfatston och smak av kummin, fänkålsfrön och pomerans samt en lätt sherrysötma. Det är en elegant och kryddig akvavit. Smakrik och balanserad med en härlig längd.

kryddat brännvin, snapsGammel Opland aquavit, Norge, 369:-, Nr 70624, Systembolaget

Gammel Opland aquavit har en tydlig fatton, mycket kryddighet och viss sötma i avslutet. Här finns kummin, dill, citrusfrukter, gräs, honung, vanilj och sherryjäst. Charmig, fyllig och smakrik med en fin sherryton.

kryddat brännvin, snapsOpland Jubileum, Norge, 540:-, Nr 56888, Systembolaget (500 ml)

Opland Jubileum har ett härligt djup med tydliga ekfatstoner och sherryinslag. I smaken finns torkad frukt, dadlar, kummin, fänkålsfrön, sherryjästighet och en lätt parfymerat kryddig ton med en hint av ingefära. Det är en kryddig, lite torrare akvavit med en lätt eldig avslutning som drar mer mot avec än måltidsdryck.

kryddat brännvin, snapsO.P. Andersson Aquavit, Sverige, 292:-, Nr 42, Systembolaget

O.P. Andersson Aquavit har en härlig doft med kummin, dill och citron. I smaken finns lakrits, fänkålsfrön, kummin och en lätt fatighet. Avslutet är långt, kryddig och lite oljigt i karaktären. Detta är en akvavit med en härlig fräschör och rena smaker som ger ett bra lyft till julbordets maträtter. För mig är det kanske den mest klassiska när jag tänker akvavit!

kryddat brännvin, snapsO.P. Andersson klar aquavit, Sverige, 269:-, Nr 86262, Systembolaget

O.P. Andersson klar aquavit är lite mer modern i smakprofilen. Det här är en torr, frisk akvavit med tydliga toner av torkade dillfrön, en hint av kummin och fänkål samt en lätt vitpepparton. I avslutet finns en finstämd citronskalsbitterhet som ger fin karaktär. Kraftfull, smakrik och distinkt.

kryddat brännvin, snapsO.P. Anderson björk, Sverige, 249:-, Nr 82830, Systembolaget (500 ml)

O.P. Anderson björk är ytterligare en modern version av akvavit. Denna är mer aromatisk och har en ton av björksav, blad och frisk skog uppbackat av en tydlig ton av dillfrön samt en hint av kummin och fänkål. Smakrik, frisk och riktigt charmig med en lätt sötma i avslutet!

kryddat brännvin, snapsO.P. Andersson 21 years, Sverige, 999:-, Nr 57982, Systembolaget (500 ml) – OBS – Slutsåld!

O.P. Anderson 21 years har söta ekfatstoner med smak av cognac. Detta är en elegant och komplex lite annorlunda akvavit som är mer en avec än en klassisk akvavit. I smaken finns dock de klassiska elementen som kummin och dillfrön. Det har en lång, finstämd, rund avslutning med pepprighet och inslag av piptobak. Komplext, torrt och smakrikt.

Läckö Slottsaquavit, Sverige, 234:-, Nr 33, Systembolaget (500 ml)

Läckö Slottsaquavit är en klassisk smakrik akvavit. I smaken finns en tydlig ton av dillfrön kantat av torkade fänkålsfrön och kummin. Eftersmaken är kryddig med lätta ekfats- och sherrytoner samt smak av vitpeppar. Kryddig, fyllig och lite krämig!

kryddat brännvin, snapsGammal Norrlands, Sverige, 234:-, Nr  262, Systembolaget (500 ml)

Gammal Norrlands känns lite old school med tydliga sherrytoner, mycket kummin och dill. Den är kraftfull och smakrik akvavit med med en avrundad mjuk avslutning där med lätt eldighet biter av. Utmärkt till knäckebröd med kumminost och en bit rökt korv.

kryddat brännvin, snapsHerrgårds Aquavit,  Sverige, 234:-, Nr 26, Systembolaget (500 ml)

Herrgårds Aquavit är en annorlunda akvavit med en ganska tydlig ton av blended whisky. Smaken är skarp och kryddig med en tydlig kumminton och smak av korianderfrön. Den ligger närmare en avec än en måltidsdryck men whiskytonen gör den lite svårdefinierad, åtminstone för mig. Antingen gillar man den eller inte, lite av en vattendelare!

kryddat brännvin, snapsO.P. Anderson Julaquavit, Sverige, 219:-, Nr 40071, Systembolaget (500 ml)

O.P. Anderson Julaquavit har en mjukt julig ton med kryddor som kanel, pomerans, kummin och torkade dillfrön samt tydliga fattoner kantade av cognac. I smaken finns också torkad frukt och apelsin. Det är en balanserad, välsmakande, julig juldryck som sätter tonen direkt!

kryddat brännvin, snapsHerrgårds julsnaps, Finland, 149:-, Nr 10782, Systembolaget (350 ml)

Herrgårds julsnaps är en kraftfull och smakrik juldryck med lite av allt i smaken. Här finns toner av korinter, kryddnejlika, kardemumma, ingefära, pomerans och sherry som drar ut i en ton som minner om pepparkaksdeg. I avslutet kommer lite whiskytoner och en lätt eldighet. Smakrik och charmig men aningen för söt för min smak.

kryddat brännvin, snapsPrima Julsnaps, Sverige, 209:-, Nr 86308, Systembolaget (500 ml)

Prima Julsnaps är en lite sötare i smaken med toner av russin, citrusfrukter, kummin och anis samt citronskal. Avslutet är långt med lite fatighet och cognacstoner samt en förlösande kryddighet. Även här är sötman lite för markerad för min smak men den smakar jul!

kryddat brännvin, snapsAalborg Juleakvavit 2022, Danmark, 299:-, Nr 11262, Systembolaget

Aalborg Juleakvavit 2022 har en tydlig kumminton och en lite parfymerad julig doft. Smaken är fruktig med toner av citron och apelsintoner. Avslutningen är lite vinös och kryddig med en del komplexitet och fräschör. Utmärkt till smakrika blåmögelostar.

Detta är långt ifrån alla akvavit och julsnapsar på bolaget men väl ett gäng med lite olika smakprofil och som kan förgylla julbordet. Vissa är torrare, andra kryddigare och några lite sötare. Det finns med andra ord något för alla. Jag hoppas du hittar rätt till ditt julbord!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Julbordets starkare drycker akvavit – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer