Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sommarbild
Skriven av Magnus Reuterdahl

Jag vet vad du drack förra sommaren

Kommer du ihåg vad du drack förra sommaren? Jag vet vad du drack förra sommaren, åtminstone om du följde våra råd och om du inte provade dem då så rekommendera jag dig att prova dem nu! Jag har med andra ord tittat på och provat om viner vi rekommenderade under sommaren 2021. I några fall är det samma årgång som ännu gäller, i andra fall är det nya årgångar. Oavsett vilket är det riktigt sköna viner som kan ge dig flashbacks till förra sommaren och som du kan njuta av i sommar också. Kanske redan till midsommar!

Kommer du ihåg skräckfilmen Jag vet vad du gjorde förra sommaren från 1997? Den handlar om fyra ungdomar som en mörk sommarnatt kör på en man på en liten landsväg. Chockade dumpar de kroppen i havet och försöker förtränga allt, men sommaren därpå börjar en regnrocksklädd man med fiskkrok att förfölja dem.

Det är inte min tanke att denna artikel ska bli en skräckhistoria, men väl en tillbakablick på förra sommaren. Det blir lätt så att vi att fokuserar på allt som är nytt och spännande, och glömmer bort det som fångade vår uppmärksamhet igår. Många viner består dock tidens tand och står kvar på  bolagshyllan eller återkommer i mindre släpp och i beställningssortimentet.

Utifrån det har jag gått igenom vad vi på DinVinguide.se skrev om sommaren 2021. Där hittade jag massor med bra vintips och intressanta artiklar som är väl värda att återvända till. Bland de viner jag hittade har jag plockat ut några favoriter som mycket väl kan bli din sommarfavorit även i år. Det är också riktigt bra tips inför midsommar, som nu bara är ett par veckor bort.

Detta drack vi förra sommaren – det funkar strålande i år med!

Det har varit kul att skrota igenom mina kollegors och mina egna artiklar från förra året. Det finns många artiklar som är värda läsa igen. Efter en del provande så hittade jag fyra viner, ett från mig och ett var från mina kollegor här på Dinvinguide.se som är riktigt bra sommarviner även denna sommar. Låt oss börja där festen börjar, med ett bubbel!

Det blir ingen sommar utan champagne och här på DinVinguide.se har vi ju Kung Bubbel i egen hög person, Fredrik Schelin som alltid lockar med spännande viner. Förra året skrev han om druvan som då nyligen bytt namn till meunier. Tidigare hette den pinot meunier men efter en dna-analys visade att den inte hade något närmare släktskap med pinot-druvorna och därför ströks förleden.

Oavsett namn ger den smakrika och härliga champagner som jag ofta finner utmärkta som måltidschampagner. Jag provade om en av de champagner som Fredrik skrev om förra sommaren, det är minst lika bra nu som det var då.

Månadens Vinhus: Beaumont des CrayèresBeaumont des Crayères Fleur de Meunier Blanc de Noirs Brut Nature 2014, Champagne, Frankrike, 449:-, Nr 83092, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är en smakrik champagne som är fruktig men och riktigt fräsch. Det har en fin mousse och en bra syra. Smaken bär med sig gula frukter såsom apelsin, citron, äpplen, plommon samt en hint av mango. Eftersmaken är lång, brödig och fräschören byggs på av en fin stensälta. En bra matchampagne, prova med grillad kyckling eller en cesarsallad.

Från bubbel till stilla vitt. Jag skrev bland annat om viner från de franska alperna i allmänhet och Savoie i synnerhet. Ett vitt vin som är riktigt bra och som varit lite av husvin hemma hos mig under hösten och våren är gjort på druvan jacquère. Ännu har ingen ny årgång kommit men 2019 har vuxit under året och blivit lite djupare i tonen. Det är ett riktigt bra vitt vin till mat, framförallt stekt och grillad fisk. När de byter till 2020 så är det en minst lika bra årgång som 2019.

Savoie vitt vin FrankrikeChâteau de La Violette Les Abymes, 2019, Savoie, Frankrike, 129:-, Nr 2168, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet har en härlig ton med en bra syra, en tydlig citruston och ett litet djup. Frukten kantas av en fin blommighet och ett mjukt inslag av örter. Avslutet är långt och har en lite kalkig stensälta som ger extra fräschör. Ett härlig sommarvin som minner om alperna.

I en artikel om Ligurien tipsade Sofia Ander om ett annat vitt vin som förra året blev ny favorit för mig. Ett vin är gjort på druvorna vermentino och malvasia från Liguria di Levante IGT. Detta är ett utmärkt skaldjursvin, prova det till exempel till en pasta vongole.

Vitt vin ItalienCantina Lunae Labianca 2019, Ligurien, Italien, 169:-, Nr 72447, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett härligt, charmigt och lite flörtigt vin med såväl aromatiska örter som lite djup i frukten. I smaken finns citrusfrukter och gul exotisk frukt. Avslutet är långt och läskande och här känner man att vinet har lite kropp. Precis i avslutet kommer också en fin stensälta som ger vinet lite extra fräschör. Riktigt härligt och somrigt!

Efter vitt kommer rött. Anders Levander skrev om sangiovese, druvan som talar italienska. För de flesta är det en druva som vi främst associerar med Chianti classico. I artiklen tipsade Anders om ett ”svenskt” chianti classico vin som produceras av familjen Rhune på deras vingård Terreno. Han provade Terreno Chianti Classico, 2018, i år växlar vi till årgång till 2019 som är en riktig en stänkarårgång!

Till påsklammet - fyra viner från Chianti Classico årgång 2018Terreno Chianti Classico 2019, Chianti Classico, Tosacana, Italien, 180:-, Nr 2373, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett ungt, friskt och smakrikt vin med en härlig linje och fin struktur. Vinet har sandiga precisa tanniner och en liten hint av ekfat. Frukten är öppen med toner av röda körsbär och stänk av röda vinbär samt vildhallon kantat av färska örter. Avslutet är långt och energifyllt med en lätt vitpepparton. Perfekt, till pasta, pizza eller grillat.

OBS att du behöver beställa minst tre flaskor, det är dock inget du kommer ångra! Vill du dricka vad Anders drack förra sommaren kan du också beställa årgång 2018, samma priser gäller för den, Nr 50966. Det är också ett riktigt fint vin och de kan vara kul att prova emot varandra.

Nu börjar sommaren, häng med!

Magnus Reuterdahl

I always knew, somewhere in time, we'd meet again... Deja Vu, Yngwie J. Malmsteen (1988).

Jag vet vad du drack förra sommaren – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer