- Magnus Reuterdahl
Jag vet vad du drack förra hösten…
Jag vet vad du drack förra hösten…
Jag vet vad du drack förra hösten… åtminstone om läser DinVinguide.se, utifrån det tipsar jag om viner att börja fylla vinkällaren med i höst. Är hösten redan här? Kanske inte, men jag gillar att vara förberedd. Så jag har tittat i backspegeln och sedan letat efter viner som du kan hitta på bolaget idag. Låt oss fylla vinkylen med höstviner. Häng på!
Över året förändras våra dryckesvanor, åtminstone lite grann. Under vår och sommar dricker vi mer rosé, mer lätta och fräscha vita viner samt mer bubbel. När hösten kommer och under vintern blir det ofta mer röda viner, mer strukturerade vita viner och mer smakrik champagne. Vi anpassar oss efter hur vädret och vilken mat vi äter.
När vinden börjar vina, regnet falla och kylan kryper in under skinnet så gillar jag att kura upp mig i soffan med en mustig gryta eller het soppa. Något som värmer en frusen själ inifrån. Vad vi äter handlar också om traditioner som i sin tur baseras på de livsmedel som fanns tillgängliga förr. Under hösten betyder det mer rotfrukter, svamp, vilt och mer bröd men också skaldjur och framför allt långkok.
Jag hoppas på en riktigt härlig brittsommar med många varma sensommarkvällar, men just nu går åskan så fönstren skallrar. Det gäller med andra ord att vara förberedd, därför har jag har tittat närmare på vad jag och mina kollegor skrev om förra hösten och plockat fram några tips på vin till vinkällaren och några hösträtter att njuta av.
Brittsommar- och höstbubbel
Höst betyder skördetid. Förra året vid ungefär den här tiden skrev min kollega Fredrik Schelin om skörden i Champagne 2022 och häromdagen skrev han om skörden 2023, läs den artikeln här.
Champagne är en typ av vin som passar året om och som fungerar till nästan allt. Du kan servera den som aperitif, till förrätten, mellanrätten, varmrätten och efterrätten samt som avec. När hösten börjar närmare sig, brukar jag dricka mer Blanc de noir, dvs champagne gjord på blå druvor. Jag tycker ofta att de passar bättre till höstens rätter, viner som har lite mer djup, hint av röda bär och nötter.
Det finns mycket att välja på och du hittar massor av tips på BestChampagne.se, här på DinVinguide.se och på Dryckeslistan.se, en som jag tycker är riktigt bra är:
Marie Copinet Nos pas dans la terre complanté brut nature, Champagne, Frankrike, 598:-, Nr 58996, Systembolaget
Detta är en riktigt bra champagne gjord på pinot noir och menuier. Den är smakrik och frisk med ett fint djup och många lager av smaker. Här finns en krämig mousse och fina små bubblor samt bra rak syra. I smaken finns både röda och gula äpplen, stenfrukter samt en tydlig ton av blodapelsin kantat av röda vinbär. I eftersmaken fylls gommen av lite bredare toner med inslag av rostat bröd, stenig jordighet med som minner av krita och flinta samt en fin salinitet. Med sin fräschör, krämiga mousse och komplexitet är den perfekt till skaldjur, en kantarelltoast eller fågel.
Skalsdjursvin
Hösten är perfekt för skaldjursfrossa. Vi har kräftpremiären i augusti följt av hummerpremiären i september. Till detta har vi krabbfiske och räkor att njuta av samt olika typer av musslor och ostron. Jag blir hungrig bara jag tänker på det!
Till skaldjuren behövs vin och min kollega Sofia Ander lyfte förra året en av de bästa druvorna till havets frukter, picpoul eller som den också kallas piquepoul. Ett område där druvan verkligen kommer till sin rätt är Picpoul de Pinet AOP i Languedoc i södra Frankrike, artikeln hittar du här.
Vinerna har ofta smak av olika citrusfrukter tillsammans med färska örter och havstoner med stänk av salinitet. Ett bra exempel är detta vi skrivit om i DryckesListan.se
Jupiters blod och höstens smaker
Vin på druvan sangiovese eller Jupiters blod som den också kallas är en utmärkt kompanjon till såväl brittsommarens och höstens grillningar som till pastarätter och grytor. Min personliga rekommendation är Ragu a la Bolognese, mitt recept hittar du här.
Anders Levander skrev under hösten 2022 två artiklar om den region som kanske mest förknippas med druvan sangiovese, nämligen Chianti Classico. Den första handlar om producenten Terreno i Greve in Chianti. En vingård som ägs av den svenska familjen Rhune. Artikel två handlar om familjen Mazzei och deras toppvin Ipsus. Jag rekommenderar bägge producenterna!
Även jag gjorde en djupdykning i Chianti Classico förra året. Då slutförde regionen den första etappen med ett arbeta att lyfta områdets olika terroirer. De har helt enkelt delat upp sin region i olika områden som de kallar UGA (Unità geografiche aggiuntive). Dessa utgår från de historiska byarna och dess olika topografiska förutsättningar och jordmåner. Läs mer om i denna artikel från sommaren 2022.
När det kommer till Chianti Classico finns det många guldkorn att njuta av, ett av dem skrev vi om i DryckesListan.se för några veckor sedan:
Norra Rhone
Förra hösten skrev jag bland annat om Norra Rhone och producenten E.Guigal, läs den här. I norra Rhône görs såväl vita som röda viner som jag älskar tillsammans med höstens mat.
Jag rekommenderar de vita vinerna från Condrieu och berget Hermitage. De är fantastiska med såväl grillad fisk som smörstekt svamp. Detta är vita viner som har massor av fräschör och elegans utan att ha hög syra, men det som framför allt står ut är deras komplexitet. Detta är viner som borde få betydligt mer uppmärksamt för de är helt fantastiska!
Norra Rhone är annars i mångt och mycket en plats för röda viner gjorda på druvan syrah. Några av de bästa kommer från den lilla appellationen Côte Rôtie. Här kombineras kraft och fräschör i perfekt mix. Det är dock långt ifrån den enda appellationen som gör riktiga toppviner. Även vinerna från Hermitage tillhör den absoluta toppen när det kommer till röda viner. Personligen vill jag dock ha dem med några års ålder.
När det kommer till ungt rött satsar jag i stället på Saint-Joseph, Cornas och Crozes-Hermitage. Dessa är lite enklare, men de bästa har med sig massor med charm och passar utmärkt till höstens mat.
Ett vin jag tar med mig till höstens grytor är:
E.Guigal Crozes-Hermitage 2020, Rhône, Frankrike, Nr 78977, 229 kronor, Systembolaget
Detta är ett generöst och kraftfullt rödtjut, fyllt med energi, frukt och fräschör. I smaken finns björnbär, blåbär, lila plommon, körsbär och jordgubbar kantat av viol. Det är ekfatskryddigt med inslag av vanilj och torkade örter. Vinet är mjukt med mogna slipade tanniner, bra struktur och fin längd. Det är perfekt till hösten viltstekar och mustiga grytor.
Skål
Magnus Reuterdahl
Jag vet vad du drack förra hösten…
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.
I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.
Läs mer om Magnus