Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
vit bordeaux
Skriven av Magnus Reuterdahl

Jag drar min lans för vit bordeaux

Vit bordeaux är möjligheten att uppleva storhet till överkomliga priser. En chans att prova slottsviner du vanligen inte skulle ha råd med. Stora viner som ändå är tillgängliga som unga. Viner som är mycket allsidiga och utmärkta att ha i kylen.

Hur ofta kan du knäcka en Haut-Brion eller Mouton Rothschild? Om det är vitt är det fullt möjligt och mycket gott. I februari påbörjade jag en härnad för vit bordeaux. Varje gång jag dricker vit bordeaux inser jag att jag gör det alltför sällan och gör jag det, så gör du sannolikt också. Även om ett av viner nedan är något av en katt bland hermelinerna.

Vit bordeaux är lite av sommelierns hemlighet. Här kan vi finna stora viner till bra priser, allt för att världen glömt bort hur bra vita viner som produceras i Bordeaux. I de vita bordeauxvinerna hittar du smak, fräschör och framförallt struktur vilket gör att de passar till många rätter, enkla såväl som komplexa, av kött, fisk eller grönsaker. Vi är alla värda mer vit bordeaux.

Det är faktiskt inte så länge sedan som omkring häften av vinodlingarna i Bordeaux utgjordes av gröna druvor, idag är det bara lite drygt 10 %. De vita vinerna är oftast gjorda på en blend på druvorna semillon och sauvignon blanc, en del använder också druvorna muscadelle och sauvignon gris. Utöver dessa finns ytterligare ett antal godkända druvor, vilket inkluderar ugni blanc, colombard, merlot blanc, ondenc och mauzac.

Druvan semillon ger struktur och kropp. Druvan sauvignon blanc ger fräschör, fruktighet samt blommiga och aromatiska smaker. Utöver dessa används också muscadelle som ökar på de aromatiska tonerna, och/eller sauvignon gris som kan ge lite extra kropp och kraft till vinerna. Det mest kända området för för vit bordeaux är Pessac-Léognan i kommunen Graves och därifrån kommer också många av de bästa vita vinerna från regionen.

Vit bordeaux att njuta av i sommar

När det kommer till vit bordeaux kan du prova viner från de mest kända producenterna från Bordeaux utan att bli ruinerad. Nedan hittar du tre viner från två mytomspunna producenter i lite olika prisnivåer och ett vin kanske fått lite vind i sitt segel utifrån sitt namn. Häng med, prova klassiska viner och upptäck eller återupptäck en annan sida av Bordeaux, den vita sidan.

Mouton Cadet Reserve Graves Blanc 2016, Graves, Bordeaux, Frankrike, 159:-, Nr 70176, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet är gjort på en klassisk bordeauxblend på druvorna semillon, sauvignon blanc och muscadelle. Det har en fin ren sauvignonton, bra syra och fin längd. I smaken finns vit persika, citrusfrukter och vita blommor kombinerat med aromatiska örter. Vinet är intensivt, här en bra syra och avslutas med toner av stensälta. Det är ett vin som ligger mittemellan det moderna och traditionella, det är en vit bordeuax som passar utmärkt med stekt och grillad fisk, det är ett vin som passar såväl vardag som fest. Vinet görs av släkten Rothschild, samma del av släkten som också gör Mouton Rothschild. Detta är ett instegsvin men ett riktigt bra sådant om du vill upptäcka det vita bordeaux.

vit bordeaux

Om du vill gå upp ett steg är 2011 Aile d’Argent Blanc du Chateau Mouton Rothschild utmärkt och ett steg uppåt när det kommer till såväl komplexitet och elegans. Det finns dock inte på bolaget för tillfället men väl hos vissa restauranger. Läs mer om vin här.

Vit bordeaux

Från Rothschild till Haut-Brion eller egentligen domaine Clarence Dillon, vilket ägs av Haut Brion. Château Haut-Brion producerar ett av världens bästa vita bordeauxviner. Clarendelle är inte gjord för att matcha det men för att vara en riktigt bra inkörsport till vit bordeaux. Vinet görs dessutom av samma vinteam som gör det stora vinet, Haut-Brion.

Clarendelle blanc 2016, Bordeaux, Frankrike, 199:-, Nr 71683, 159:-, Nr 70176, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet görs på en blend av sauvignon blanc och semillon och muscadelle. Vinet fruktigt och fräscht, har fin struktur och en härlig längd. Här finns en tydlig aromatisk ton som har en lätt ton av eukalyptus. I smaken finns vita och gula blommor samt tropisk frukt och vita persikor. I eftersmaken finns en fin kryddighet och stensälta. Detta är ett vin som fungerar till kött, fisk och vegeterariskt. Det är ett utmärkt vin då det tål lite kryddighet, älskar färska örter och fungerar till det mesta. Det är ett vin som gör mat godare. Se till att ha ett par flaskor hemma.

vit bordeaux

Chateau Larrivet Haut-Brion blanc 2016, 409:-, Graves, Bordeaux, Nr 92012, Systembolaget beställningssortimentet

Larrivet Haut-Brion är dock inte en äkta Haut-Brion, om än ett mycket bra vin. En gång i tiden hette det La Rivette, sedan bytte det namn till  Chateau Haut Brion Larrivet på 1870-talet och efter en hård strid med Chateau Haut-Brion om namnet blev det till sist Chateau Larrivet Haut-Brion år 1929.

Jämför vi med det föregående är detta ett par nivåer upp, kvalitetsmässigt. Det är ett stort vin, ett klassiskt vin och det är ett vin att njuta av och kontemplera över. Här finns stor komplexitet, elegans och en härlig längd. Det är också ett vin som är synnerligen matvänligt. Jag tänker mig en fiskgryta eller ugnsbakad torskrygg med bacon, en ugnsgrillad vårkyckling, kalvkött eller färska skaldjur. Detta är ett vin jag njuter av och som ger guldkant på tillvaron. Det är också ett vin som går utmärkt att lagra.

vit bordeaux

Detta är fyra viner att njuta av och som ger en bild av Bordeaux av idag och dess historia. Passa på att njuta av vit bordeaux under sommaren.

Mvh

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer