Svenska flaggan
2001 la rioja alta
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vissa tonåringar är välkomna på Systembolaget

Har ni också upplevt ett eko av sommaren som är på väg att fly? Här i Östergötland har solen lyst och himlen varit blå. Trots detta har min kropp börjat ställa om sig till höst-mode och med det börjar jag längta efter vissa viner.

För ett tag sedan såg jag en favorit på bolagets hyllor, ett vin från Rioja. I höstas besökte jag Rioja, två av besöken som fortfarande ekar är två klassiker La Rioja Alta och R. López de Heredia Viña Tondonia och så fort jag öppnade upp flaskan började minnena komma åter.

Om du besöker Rioja, vilket jag rekommenderar – Logroño är en vacker stad och Rioja ett vackert landskap med massor av bra viner. På plats rekommenderar jag att du provar Joven- viner, dvs enklare unga viner som inte ekfatslagrat – mycket trevliga. En favorit bland dessa hittade jag hos Moraza, läs mer här. På plats bör du också passa på att besöka La Rioja Alta och Viña Tondonia. Detta är två vinerier man inte ska missa om man är plats och ska man köpa Rioja är detta mina två huvudval.

Just nu kan man köpa La Rioja Alta Gran Riserva 2001 på bolaget och det inte varje dag man kan köpa lagrat vin. Många kommer nog ihåg Rioja boomen från mitten av 1980 och 90-talet. I slutet av 1990-talet början av 2000-talet föll dock kvaliteten och försäljningen föll. Gillade du den stilen är detta vinet för dig, detta var bra då och bra nu och 2001 är en strålande årgång – så passa på!

la-rioja-alta-sa 

Som jag nämnt är La Rioja Alta ett företag som levererar år efter år, några årgångar är givetvis bättre och 2001 är en riktigt bra årgång. Vinet är gjort på den klassiska rioja-druvan tempranillo. Druvan odlas dock på många andra platser än Rioja i såväl Spanien som Portugal och i Nya världen.

La Rioja Alta 2001 Gran Reserva 904

La Rioja Alta är traditionell i sin stil, långlagrad, lite syrlig, tydlig ek, inslag av vanilj och dill samt läder. Men det finns också en pigg syra och fin frukt, slånbär, röda äpplen, körsbär och vinet har en lång kryddig eftersmak. Det finns också ett lite inslag av kakaobitterhet. Tillsammans ger det såväl elegans som kraft och komplexitet, ett vin som utvecklas i glaset och som får smaklökarna att dansa. Lufta vinet en stund innan du slår upp det i glaset och njut av en pigg 13-åring som trots mogna toner känns ungdomlig och bör utvecklas i många år till och är ett utmärkt vin inför den kommande hösten.

 2001-la-rioja-alta-904-800x497

Även om man odlat vin i Rioja under en lång tid så exploderar det när vinlusen (phylloxera) slår ut stora delar av bordeaux på 1800-talet. Fransmännen vänder sig då mot Rioja, dels på grund av goda förutsättningar att odla vin dels då man lätt kunde frakta vinet på järnvägen mellan Spanien och Frankrike som gick genom Rioja. De franska producenterna gav området ett stort uppsving tills dess de själva drabbats av vinlusen på 1890-talet. Under en ganska lång period gjordes bordeaux-viner på druvor odlade i Rioja och spanska producenter gjorde vin med franska benämningar såsom denna sauternes från La Rioja Alta en bra bit in på 1900-talet.

la-rioja-sauternes-800x516

Just denna flaska var från omkring 1900-1910 om jag inte minns fel, önskar att jag hade fått prova den men denna är ett utställningsexemplar.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus