Svenska flaggan
I backspegeln och framåt igen
Skriven av Magnus Reuterdahl

I backspegeln och framåt igen

I backspegeln och framåt igen. År 2022 är passé och 2023 tar vid. Vad hände och vad är på gång? Den här tiden på året är det kul att titta bakåt, men kanske ännu mer spännande att blicka framåt, att försöka se vad som lurar bakom nästa kulle och gömmer sig i skuggorna. Häng med!

Ytterligare ett år har passerat, mitt 10:e på DinVinguide.se. Under året som gått har jag haft möjlighet att fördjupa mig lite i några klassiska vinområden som är på uppgång såsom Bordeaux, Norra Rhone och Chianti Classico. Jag har också haft möjlighet att fördjupa mig i några områden som är lite mer okända för de flesta såsom Nizza i Piemonte, Vinho Verde i Portugal med flera.

Sommarens bordeauxviner

Vinåret 2022 påverkades tydligt av klimatet. Många producenter jag mött och pratat med hade det svårt i värmen och torkan. De gjorde sitt bästa för att säkra årets skörd, men också för att säkra framtida skördar. Jag träffade bland annat Sofia Ruhne på Terreno i Chianti Classico och hon berättade att de var tvungna att offra skörden från de yngre vinstockarna för att dessa skulle överleva. I slutändan verkar det dock som många tror på att det bli en bra årgång, om än relativt liten räknat i liter.

Vingård Chianti Classico
Sofia Ruhne, Terreno

2022 är också ett år som påverkats mycket av såväl covid som kriget i Ukriana. Kriget i Ukraina har visat att vår verklighetsbild snabbt kan förändras även för områden i vår närhet. Förutom lidandet för det ukrianska folket har det också lett oss in i en lågkonjunktur med ökande inflation och priser. Just ekonomin kommer kasta en lång skugga även över vinåret 2023.

Happy days are here again… when?

Vi drabbas alla på olika sätt och för många betyder det att vi kan behöver dra åt svångremmen och fundera på vad som är viktigast. För många kan det betyda att man går mer på säkra kort med viner vi vet ger bra valuta för pengarna. Då kan vi på DinVinguide.se hjälpa till att sålla ut guldkornen.

I övrigt är det bara att hålla tummarna och hoppas att det blir bättre, snart, så vi åter kan gnola den gamla slagdänga Happy days are here again (1929):

So long sad times
Go long bad times
We are rid of you at last
Howdy gay times
Cloudy gray times
You are now a thing of the past... Happy days are here again...

Vintrender! Vad kan anas i spåkulan?

Under flera år har vi sett hur klimatförändringarna förändrat vinvärlden. Ett sätt att möta dessa är att experimentera med olika druvor. I såväl Champagne som Bordeaux finns sedan en tid möjligheten att använda flera nya druvor. Det kommer nog ta ett tag innan vi ser dem i våra flaskor, men jag tror att fler regioner kommer titta på denna möjlighet. En del av dessa kan också vara helt nya druvor, designade att passa den nya tiden samt trenderna att minska användandet av olika typer av besprutningar.

Ett annat verktyg är att göra viner på flera olika druvor, druvor från olika växtlägen eller till och med olika årgångar. Om vinmakaren har möjlighet att använda flera druvor har de större chans att möta olika typer av väder. Lite av detta tror jag vi ser i att vinregioner som Bordeaux som gör viner på flera olika druvor. Detta börjar komma tillbaka igen.

Bordeaxskolan vinkällare

Personligen tycker jag att det är positivt att klassiska viner och områden åter igen börjar leverera, då jag tycker om dem. Det kan också bli kul att prova experimentviner på udda druvor, från kända regioner och se hur de hanterar dem.

Lokalproducerat

Jag tror på att lokalproducerat kommer bli viktigare och viktigare även inom dryckesvärlden. Nu står också många svenska vinproducenter redo att leverera större kvantiteter med jämn och hög kvalitet. Under året såg vi att flera av dessa letat sig in på bolagshyllorna.

Personligen tycker jag att de svenska vinproducenterna än så länge lyckats bäst med de mousserande vinerna. Dessa borde kunna bli 2023 års sommarhit på våra terrasser. Anläggningar som Ästad vingård där den fantastiska restaurang Äng finns men också Kullaberg som gör strålande viner. De visar också på potentialen för vinturism i Sverige.
Vingård Halland Sverige

När vi tittar på lokalproducerad dryck ska vi inte heller glömma bort alla fantastiska mikrobryggerier, destillerier och musterier med mera. Här finns massor kul att hämta! I år har jag provat en hel del riktigt bra svenska drycker vid sidan av vin från till exempel Roslagens bryggerier, Härnö Gin, High Coast Distillery, Gotlands Ginfabrik samt Brutes som gör pet-nat cider på äpplen med mera. Flera av dessa har också öppet för besök!

Här när jag en förhoppning (dröm) att regeringen uppfyller sitt vallöfte om gårdsförsäljning. Om detta blir verklighet tror jag att det skulle vara en viktig pusselbit i att verkligen få svenska viner och drycker på kartan för en bredare allmänhet. Framförallt när det kommer till dryckesturism.

Hållbarhet

Systembolaget har tagit fram en egen märkning kallad Hållbart val. Jag tycker att det är en bra och intressant satsning. Jag hoppas dock att Systembolaget kommer fortsätta utveckla denna kategori, framförallt med fokus på innehållet i förpackningarna. Det är trots allt det vi betalar för. Jag vill se fler riktigt intressanta viner i förpackningarna, det är då jag tror att kategorin också kan göra skillnad på riktigt. Det är i sammanhanget viktigt att det lokalproducerade blir ett en tydlig del av Systembolagets hållbara val, samt att även små producenter och beställningssortimentet kan kvala in i denna kategori.

Vinmässa Paris 2023

Vininspiration

Årets första chans att verkligen skärskåda vad 2023 har att ge kommer bli mässan Wine Paris vinexpo i februari. Det blir tredje gången vi på DinVinguide.se åker dit och bevakar mässan.

Jag tycker att detta är årets viktigaste mässa. Det är där vi tar pulsen på vad som komma skall och det är en perfekt startpunkt på vinåret. På mässan får vi massor av inspiration, fantastiska möten med vinproducenter och svenska importörer. Detta blir grunden till mycket av det vi väljer att fokusera på under det kommande året när det kommer till artiklar och fokusområden.

Om du ska gå på en stor internationell vinmässa i år så rekommenderar jag Wine Paris vinexpo med varm hand!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

I backspegeln och framåt igen – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer