Svenska flaggan
Grill, eld
Skriven av Magnus Reuterdahl

Hur firar du Kristi himmelsfärdsdag?

Det är åter dags för en röd dag i kalendern, Kristi himmelsfärdsdag. Du vet väl om att den också kallas för sommarens första dag samt metardagen och barärmdagen? Kärt barn har många namn. Hur firar du Kristi himmelsfärdsdag och vet du bakgrunden till de olika namnen? Läs mer i DinVinguide.se

Kristi himmelsfärdsdag är inte en av de där helgdagarna som har en tydlig mat- och dryckestradition. På många platser tänds dock en vår- eller majbrasa.

För mig är det nog främst en ledig dag som ger tillfälle för att grilla med vänner eller ordna någon liten enklare fest, typ ett knytkalas med något kul tema. Då den alltid infaller på en torsdag så kan vi som har klämdagar också njuta av en extra lång helg.

Varför firar vi Kristi himmelsfärdsdag?

Att det är en religiös helgdag är svårt att missa. Det är en dag med lång en lång tradition, den har firats sedan 300-talet e.Kr. På Kristi himmelsfärdsdag ska Jesus ha lämnat jorden för att återvända till himlen, 40 dagar efter att han återuppstått.

Många bilder illustrerar Jesus återvändande till himlen genom att visa honom flyga upp mot den. Det är sannolikt det som inspirerat det mer vanvördiga och sekulariserad namnet på dagen, Kristi flygare.

Kyrkofönster, kyrka

Vad avses med metardagen, barärmdagen och betessläppningen?

Kristi himmelsfärdsdag går också under många andra namn. Den brukar sägas vara årets första sommardag och det är dagen då sommarfisket traditionellt inleddes, därför kallas den ibland för metardagen. Ett annat namn är barärmdagen, även det kan kopplas till sommaren. Det är från och med denna dag som kvinnorna började gå med bara armar igen. Vidare är det också den dag man traditionellt började släppa ut boskapen på grönbete, varför den ibland också kallas betessläppningen, dvs ett äldre namn för kosläpp.

Gott nytt år (igen), nu börjar oxens år!

Hur firar jag Kristi himmelsfärdsdag?

Jag vet inte hur du firar dagen men i år låter jag mig inspireras av alla dessa alternativa namn. Så ta på dig ett linne, en t-shirt eller rulla upp ärmarna på skjortoran eller blusen, njut av sommarsolen och tänd en brasa eller grill.

Med tanke på att det också är metardagen har jag plockat fram ett par grillrecept där firren spelar huvudrollen och valt ut några härliga viner till dessa. Har du tid över kan det ju också vara trevligt att leta fram metspöt och se om du får en abborre eller två på kroken. Då blir det färsk fisk att njuta av!

Vita grillviner till Kristi himmelsfärdsdag

Det är härligt att grilla och känna dofterna sprida sig i trädgården, över altanen eller i parken. Till fisk och skaldjur föredrar jag oftast vitt vin och är det fest så börjar vi med lite bubbel.

Mousserande vin PortugalSoalheiro alvarinho brut, Vinho Verde, Portugal, 179:-, Nr 56646, Systembolaget

Det bubblar i Vinho Verde där Soalheiro gör härliga viner på druvan alvarinho. Detta bubbel är exempel på det med en härlig frukt och fräschör kombinerat med små fina bubblor samt en lätt krämig mousse. I smaken finns exotiska frukter, gula äpplen, persika och en hint av lime kantat av lätt aromatisk örtighet. Avslutet är långt och här finns en fin salinitet som minner om havet. Utmärkt att sippa på vid grillen och till grillad fisk och skaldjur.

Vitt vin ArgentinaCatena Chardonnay 2021, Mendoza, Argentina, 169:-, Nr 6612, Systembolaget

Chardonnay är en av världens mest odlade druvor och detta är ett vin som visar varför. Druvorna är odlade på hög höjd vilket ger en härlig fräschör och en klar fin frukt. I smaken finns gula äpplen, vita stenfrukter och citrusfrukter samt vita blommor. En lätt ekfatston och att vinet har legat på sin egen jäst en tid ger en fin fyllighet och struktur. Avslutet är långt och bär med sig inslag av fänkål, kryddor och lätt rostade mandlar. Utmärkt till grillad abborre.

 

Vitt vin från Loire, FrankrikeSancerre Les Belles Dames 2021, Loire, Frankrike, 199:-, Nr 2245, Systembolaget

Sancerre är härliga viner till fisk och primörer. Detta är ett ungt och frisk vin med lite kropp och en pigg syra. I smaken finns gröna päron, fläder, bergamott och citron kantat av gröna örter och vita blommor. Det har en fin ekfatsstruktur och lång eftersmak med toner av stensälta med en hint av kalk och flinta. Utmärkt till grillade skadjur!

Vit vin bordeaux, FrankrikeChâteau Bonnet Blanc 2022, Bordeaux, Frankrike, 109:-, Nr 4151, Systembolaget

Från området mellan floderna, Entre-Deux-Mers, i Bordeaux kommer ett härligt vitt vin som har en klassisk smakprofil för området med fin fruktighet och bra struktur. Det är ett utmärkt vin till grillad och stekt fisk serverat med primörer av olika slag. Vinet är friskt med smak av vita vinbär, gula krusbär, päron, stenfrukter, citrus och svartvinbärblad. Här finns också lite kropp och en lång avslutning som gifter sig perfekt med grillad fisk. 

Låt smakerna få dig att flyga högt och njut av sommarens första lediga dagar. Jag hoppas att vädret låter oss njuta av att gå med bara armar utomhus och att grillarna går varma. Om inte får vi steka fisken i en panna!

Skål

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Hur firar du Kristi himmelsfärdsdag? – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer