Svenska flaggan
världens största vingård
Skriven av Magnus Reuterdahl

Häng med till världens största sammanhängande vingård

Världens största sammanhängande vingård, Plantaže, är en vingård och vinproducent i Montenegro på Balkan. Häng med på en resa till vinlandet Montenegro.

När vi för tillfället inte kan resa, kommer du då också på dig med att sitta och titta ut genom fönstret och längta efter äventyr. Den där längtan att se vad som finns bakom nästa kulle eller på andra sidan skogen.

Montenegro

När jag sitter där med blicken fäst på horisonten tänker jag tillbaka på resor, möten och oväntade upplevelser. En sådan resa och ett sådant stopp gjorde jag i Montenegro i höstas. Efter en lång resa genom dalgångar, över berg, genom skogar på smala slingrande vägar så stod vid där och blickade ut över vad som sägs vara världens största sammanhängande vingård. En såväl fantastisk som lite överväldigande syn.

Världens största sammanhängande vingård?

Montenegro är ett litet land med stor potential när det kommer till viner men det är också ett land där det gamla planekonomiska arvet är synligt, om än i förändring. Vårt stopp var strax utanför Montenegros huvudstad Podgorcia och vingården vi blickade ut över tillhör producenten Plantaže.

världens största vingård

Den sägs vara världens största sammanhängande vingård, bestående av 2310 hektar med vinstockar. Till detta kommer att vinkällaren är en före detta militärbas, i vilken de använder omkring 350 meter av tunnlar för att lagra vin. I några av dessa har de också skapat ett besökscentrum och det har därmed blivit en startpunkt för vinturism i Montenegro.

Vem eller vilka som är störst är alltid svårt att säga, dels förändras detta från tid till annan och dels kan bedömningen i vad som är sammanhängande förändras. I detta fall utgår jag från ägarnas information. Oavsett vilket är det en oerhört stor vingård.

Det kan vara svårt att förstå hur stor denna vingård faktiskt är. Den är mer än dubbelt så stor som övriga vingårdar i regionen tillsammans och utgör omkring 25% av landets vingårdar i yta. Vi kan också jämföra den med den största sammanhängande vingården i EU, Sella & Mosca på Sardinien som omfattar omkring 530 hektar. Talar vi total storlek så finns det dock flera som är större, men då pratar vi inte om sammanhängande vingårdar. E. & J. Gallo Winery brukar anges som den största, de sägs äga eller kontrollera drygt 8000 hektar med vingårdar i USA.

Plantaže, Montenegro

Plantaže är inte bara en stor vingård, de är också en stor arbetsgivare i området. De har omkring 700 personer som är fast anställda. Ungefär 35% av vingårdarna skördas maskinellt men resten handplockas så det behövs många hjälpande händer under skörden. Då anställer de ytterligare 700-1000 personer. Produktionen ligger på cirka 14-17 miljoner flaskor/år. Vinerna vinifieras i tre olika vinerier kring vingården, dessa har en sammanlagd kapacitet på cirka 33 miljoner liter.

Montenegro

Vingårdarna omfattar som tidigare nämnts mer 2300 ha. Majoriteten av dem planterades under åren 1977-82 men vingården växer än idag. De odlar ett 30-tal olika druvor och gör alla typer av viner: vita, rosa, mousserande och söta men framförallt röda viner. Den enskilt viktigaste druvan är vranac som står för ca 60-70% av produktionen. Idag gör de 12 olika viner på druvan bara på vranac.

Vingårdarna ligger på en flack yta omgivna av berg och kullar intill sjön Skadar. Vidare rinner en mindre flod genom vingårdarna. Trots detta behöver de bevattna vingården under de varmaste månaderna. Temperaturen når ofta 35-40 grader eller mer under sommar- och sensommarmånaderna. Jordmånen är sandig med inslag av kalksten och runda stenar.

Världens största vingård – är störst bäst?

När det kommer till vingårdar har storleken betydelse, framförallt när det kommer till produktionsmängd men inte nödvändigtvis så när det gäller kvalitet. Det är svårare att hålla en jämn kvalitet när produktionen blir stor å andra sidan har en stor producent större möjligheter välja mellan olika druvor för att skapa jämn kvalitet samt ekonomiska muskler att överleva svåra år. Plantaže lyckas dock bra, vi provade flera viner från instegsviner till viner gjorda från några av det 11 utpekade delarna av vingården.

världens största vingård

Vinerna håller god kvalitet, de gör dock många viner för ett 40 tal internationella marknader samt andra för den inhemska marknaden. Med andra ord producerar de många viner och flera av dem görs i stilar som inte är mina favoriter medan andra är riktigt trevliga och vranac är en druva att hålla ögonen på.

Så är störst bäst? Det är en smaksak men jag rekommenderar ett besök hos Plantaže om du reser till Montenegro.

Forskning

Genom sin storlek har de också möjlighet att göra forskning. En stor del av denna har riktat sig mot druvan varnac. Plantaže har med DNA-forskning kunna påvisa att druvan sannolikt har sitt ursprung i Montenegro och området kring Podgorcia. Vidare har de också identifiera ett antal kloner av druvan, hitintills har de hittade 7 stycken i Montenegro. Med hjälp av dessa arbetar de med att hitta de bästa platserna att plantera olika kloner för att nå optimalt resultat med dem.

Montenegro Planteze

Ett av deras viner har periodvis funnits i Sverige, Plantaže Monte Cheval vranac, se artikel nedan. En favorit på plats var Plantaže vranac reserve 2013. Vi får se om Monte cheval kommer tillbaka eller vranac reserve kommer till Sverige. Båda är bra viner där det första är lite enklare och det andra har lite mer energi och komplexitet, bägge är viner som passar fint till grillat kött eller mustiga grytor.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer