Svenska flaggan
Eld
Skriven av Magnus Reuterdahl

Grillviner från nya världen

Det finns många sätt att dela in vinvärlden. En av de klassiska indelningarna är nya världen och gamla världen. Nyare sätt kan inkludera viner med vissa gemensamma urprungsdrag såsom vulkaniska viner eller viner gjord på hög höjd. Idag har jag tittat lite närmare på viner från nya världen som passar bra inför höstens grilläventyr. Häng med!

För det flesta börjar nu semestrarna nå vägs ände. Ännu finns det dock förhoppningsvis många sköna kvällar kvar att njuta av. Personligen är detta den tiden på jag kanske uppskattar mest, om vädret är fint. Mörka ljumma kvällar med bra mat och gott sällskap. Det blir inte mycket bättre!

När det börjar bli lite svalare så tycker jag det känns mer naturligt med lite kraftigare smaker. Detta gäller såväl kryddningen på köttet som smaken i vinerna. Det är nu jag börjar plocka fram viner med lite mer solmogen frukt, lite mer kraft och umpf. Så under sensommaren och hösten plockar jag gärna fram viner från Nya världen och idag blir det bara rött i glaset! Det är dock fortfarande viner som har mycket fräschör och elegans i botten.

Ett gott glas rött vin till helgen

För att försöka glömma att semestertiden är all, har jag försökt hitta viner, som jag tycker ger fin guldkant till de sista varma dagarna under säsongen. Viner som får mig att glömma att mörka och kalla november lurar bortanför horisonten.

Grillviner från nya världen

Låt oss börja i USA, på västkusten, i Kalifornien. Marimar gör riktigt snygga, smakrika och charmiga viner i Russian River Valley. Ett av mina favoriter heter Christina och är gjort på druvan pinot noir.

Rött vin PortugalMarimar Estate Vineyards Christina 2018, Kalifornien, USA, 559:-, Nr 93510, Systembolaget

Detta är ett ungt vin med en härlig fyllighet och saftig frukt samt en fast rak syra. I smaken finns mörka och röda frukter och bär som kombinerar det syrliga med det solmogna. Här finns körsbär, plommon, björnbär och hallon samt blommiga örter. Vinet har en fin ekfatsstruktur och finslipade tanniner. Avslutet är långt, har fokus, koncentration, energi och inte minst elegans. Vinet är utmärkt till grillade ankbröst eller kycklinglår.

Nästa vin kommer från Chiles nordligaste vinområde Valle del Elqui och är gjort på druvan syrah toppat med stänk av druvorna petit sirah och garnacha. Vingården ligger på 2200 meter över havet och görs av producenten Vinedos de Alcohuaz.

Grillviner från nya världenRhu Mezcla Tinta 2018, Coquimbo, Chile, 299:-, Nr 94492, Systembolaget

Vinet har en bra syra som drar åt det syrliga, är smakrikt med en lätt utvecklad, lite varm frukt kantad av ekfatstoner. I smaken finns plommon, björnbär och bigarråer. Tanninerna är mjuka och runda, ekfaten ger lite vanilj och kaffetoner. Vinet har ett långt avslut med fint djup och en lätt blommigt aromatisk ton. Utmärkt till grillad fläskkarré marinerat med mycket örter.

Malbec är en druva som Argentina nästan gjort till sin egen och vinerna är som gjorda för att grilla kött till. Detta vin från Fincas Patagonicas är inget undantag.

Rött vin ArgentinaZolo Black Malbec 2017, Mendoza, Argentina, 279:-, Nr 2761, Systembolaget

Härligt inbjudande doft med lite svulstiga mörka frukter och skogsbär. Vinet är smakrikt, har en djup fruktighet och bra längd. I smaken finns slånbär, björnbär, plommon och solmogna mörka körsbär. Ekfaten är runda och ger en lätt rostad ton. Tanninerna är mjuka och eftersmaken har en söt kryddighet men här finns också en fin underliggande elegans. Det här är smakrikt och stort vilket kräver en rejäl köttbit på grillen.

Från Sydamerika till Sydafrika och det mer eleganta med Mullineux & Leeu Family Wines från Sydafrika. De är en topproducent som levererar år från år. De gör viner som minner om vinerna från Rhône men som framför allt berättar om Sydafrikas terrior.

Rörr vin SydafrikaMullineux Granite Syrah 2019, Western cape, Sydafrika, 699:-, Nr 94452, Systembolaget 

Vinet är ungt, fruktig och friskt. Här finns inslag av mörka bär samt en glimt av röda. I smaken finns blåbär, slånbär, svarta vinbär och stänk av hallon. Frukten kantas av violtoner och färska örter. Här finns lite kropp, en härlig syra och mogna lite silkiga tanniner. Det är ett vin som charmar och förnöjer, som pockar på din uppmärksamhet och som levererar från början till slut. Vinet har en härlig längd med tydliga svartpeppartoner. Det är syrah när den är som bäst. Utmärkt till en lång grillkväll, varför inte en braai.

Från södra Afrika till sydvästra Australien och Tahblik. De är mest kända för sina fantastiska vita viner på druvan marsanne men de gör också riktigt bra rödtjut som är perfekta till grillat kött, till exempel detta.

Rött vin AustralienTahbilk Old Vines Cabernet Shiraz 2018, Victoria, Australien, 219:-, Nr 94402, Systembolaget

Detta är ett härligt charmigt vin gjort på druvor från gamla stockar, de äldsta från 1860 och de yngsta från 1940-talet. De gramla stockrna ger viner med en djup koncentration och en spänstig syra. I smaken finns svarta vinbär plommon och björnbär kantat av örter och tobak. Tanninerna är runda och avslutet långt med toner av choklad, stänk av stensälta och svartpeppar. Ett härligt balanserat vin som passar såväl grillat lamm som nötkött.

All in all, fem viner som täcker det mesta av det vi kallar nya världen, med några undantag. Mycket nöje!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Grillviner från nya världen – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer