Grilling kräver bra vin!

Ska man grilla ska man göra det bra! Grillning har börjat bli populärt, då menar jag inte att slänga hot dogs på grillen eller slänga fram engångsgrillen och tändvätskan och grilla färdigmarinerat kött utan att grilla och göra det bra med bra råvaror. Det är ju först då det faktiskt blir intressant – något vi kanske ska tacka TV-program som grillmästarna för (nu behöver ni bara få in drycken i matprogrammen också så det blir en helhet). För ett par helger sedan fick jag lära mig hur man grillar entrecote ala fjäril! Hot diggity dang! – it’s good shit!

grill (563x600)

Har man då fixat fram en riktigt bra entrecôte vill man ju ha något som passar till köttet. Jag är kanske inte känd som någon som får halleluja-moments av zinfandel eller amerikanska viner, men det händer. Det finns en del som höjer sig över mängden, man får dock gå upp lite i pris om det ska bli bra.

Bra zinfandel är skitbra grillvin, mina favoriter kommer från en och samma vingård Paul Drapers Ridge vineyards. Ett problem är dock att det brukar gå åt som smör i solsken på bolaget när de släpps därför blev jag riktigt glad när jag fann Ridge Lytton springs 2010 hos the Wine company. Precis lagom till grillsäsongen! På bolaget brukar de komma i november/december någon gång – och det är svårt att hålla fingrarna bort från bra vin…

Ridge Lytton Springs 2010 (600x586)

Nu är inte Lytton Springs 100 % zinfandel, blandningen skiftar från år till år. 2010 innehåller 67% zinfandel, 23% petite sirah, 7% carignane och 3% mataro.

Det här ger ett riktigt trevligt grillvin – fruktigt men inte syltligt, stort men inte pomöst, komplext och med viss elegans. Inlednigsvis är det frukten och bärsmakerna man känner; björnbär, lila plommon, körsbär och en hint av röda skogsbär samt blåbär, detta bärs fram av en riktigt bra syra och lite stramare tanniner. I eftersmaken kommer lite kakao toner blandad med en fin pepparton.

Geyserville

Normalt sett håller jag Geyserville lite högre men denna är mycket fint balanserad, komplex och helt enkelt underbar. Nu är den inte gratis men om man jämför med vad man får är det få viner av denna kaliber från USA som ens ligger i närheten prismässigt.

Till grillen. En tjock skiva entrecôte, ca 3 cm. Snitta den (eller be dom göra det i charken) men skär inte helt igenom, som en fjäril och låt sedan kötthammaren arbeta, banka ut den till köttpizza! Torrmarinera, vik ihop, lägg i en påse och låt vila i kylskåpet ett par timmar och sedan är det bara att tända på. Det perfekta är att det bara tar par minuter, per sida, att grilla den och är den lite röd gör detta ingenting – bara att njuta!

Entrecote (524x600)

Vad gäller marinaden är min tumregel: ju bättre kött dessto mindre kryddor! Lite salt behövs dock, lite svartpeppar är gott, en hint av chili och korrianderfrön, lite citron- eller limezest och kanske lite paprikapulver. Ungefär så.

Skål och grilla på medans vädret tillåter!

Magnus Reuterdahl

Fler artiklar