Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Grekiska övärlden Grekland från den ljusa sidan
Skriven av Magnus Reuterdahl

Grekland från den ljusa sidan

För många är grekiska viner lika med retsina, dvs viner med smak av kåda. Några känner till lite mer, till exempel de fräscha vita vinerna från öarna eller de strukturerade röda vinerna från norra Grekland. Där finns dock mer att upptäcka, häng med!

För många av oss är Grekland ett land vi förälskat oss i under semesterresor. Vi har rest runt i ö-världen, tittat på lämningar från antiken, badat på underbara stränder och medelhavets varma vatten. Vi är också många som tagit till oss maten men på något sätt hamnar ofta vinet vid sidan av. Det kan kanske bero på viner som retsina som ofta fungerar på plats, i sitt sammanhang men som är svårare att få att fungera i Sverige.

På senare år har dock några druvor börjat att hitta sin plats på bolagets hyllor. Viner gjorda på den blå druvan xinomavro och den gröna druvan assyrtiko har fått fått många att uppmärksamma Grekland som ett intressant vinland.

I denna artikel tittar jag på några druvor som är populära för vita viner och några av Greklands många spännande vinregioner. Det är dock inte ett försök till ett helhetsgrepp, det är en artikel för att få dig att vilja prova grekiska viner och starta en vinresa som jag hoppas kommer ge dig blodad tand för grekiska viner.

Assyrtiko

Det finns massor av spännande vinområden, druvor och smaker att upptäcka i den grekiska vinvärlden, de jag skriver om nedan är blott ett axplock utifrån vad som finns hitta på bolaget och i beställningssortimentet just nu.

Makedonien

Grekland gud antiken
Dionysus

De två första vinerna kommer från norra Grekland, från regionen Makedonien. I denna ska enligt vissa legender den grekiska guden Dionysos ha växt upp. Han är vinets och fruktbarhetens gud och gav mänskligheten vinrankan i gåva. Utifrån det känns det lämpligt att börja där, i hans fotspår.

Det första vinet hämtar jag från området Pangeon och vineriet Domaine Biblia Chora. Vineriet drivs av Evangelos Gerovassiliou och Vassilis Tsaktsarlis, två av Greklands mest kända vinmakare och två personer som är mycket viktiga för den moderna grekiska vinutvecklingen.

Vitt vin GreklandDomaine Biblia Chora white 2019, Makedonien, Grekland, 184:-, Nr 82584, Systembolaget beställningssortimentet

I Domaine Biblia Chora white blandas druvorna assyrtiko och sauvignon blanc. Vinet är fruktigt, strukturerat och lite kryddigt. I smaken finns en fin fruktighet som går från citrusfrukter till lichiplommon och från gula krusbär till saftiga persikor, uppbackat av andra stenfrukter. Eftersmaken är lång och fräsch. Kryddigheten minner om smaken av persikoskal och aromatiska örter.

Ett härligt fräscht vin som är smakrikt och strukturerat.

Från samma region kommer ytterligare ett vin på druvan assyrtiko, men här i ren form. Även detta är gjort av en av Greklands mer kända vinproducenter, Kir-Yianni. De är mest kända för sina röda viner på xinomavro från Naussa. Detta vin kommer från vingårdar i området Florina, Makedonien.

Vitt vin GreklandKir-Yianni assyrtiko 2019, Makedonien, Grekland, 99:-, Nr 2338, Systembolaget

Kir-Yianni assyrtiko är ett rent och friskt vin där fräschören blir än tydligare utav av rejäl dos stensälta i avslutet. I smaken finns vit persika, melon, lime, äpplen och päron som backas upp av en bukett av medelhavsörter. Härligt somrigt och riktigt snyggt till fisk och skaldjur.

Ett riktigt friskt vin som passar bersån, buffén och skaldjursplatån.

Peloponnesos

Vinregionen Peloponnesos ligger i den södra delen av Greklands fastland och är egentligen en halvö. Här finns flera vinområden såsom Nemea, Achaia, Mantinia och Patras. Här är klimatet varmt och torrt, vid kusterna påverkas det av havet. Gillar du att bada även på vintern är detta ett utmärkt område då även vintrarna normalt sätt är milda. Det är dock en period då det är lite fuktigare.

Historiskt sätt är Peloponnesos bland annat känt för berget Tretos, där det Nemeiska lejonets ska ha bott. Det är detta lejon som vi kan se i stjärnbilden lejonet. Enligt berättelserna dödades det av den antika hjälten Herkules, och det ses som ett av hans tolv stordåd.

Från detta område plockar jag ett riktigt trevligt vin på druvorna moscofilero och muscat från vineriet Lantides Estate.

Vitt vin Grekland5 Senses Moschofilero moscato 2019, Peloponnesos, Grekland, 119:-, Nr 6868, Systembolaget

5 Senses är ett charmigt vin som passar utmärkt till buffén, i bersån eller på stranden. Vinet är gjort på en cuvée av två aromatiska druvor moschofilero och muskat. Det är ett blommig och fräscht vin med en tydlig aromatisk ton men också med en del kropp och en fin fruktighet. I frukten finns smak av gula stenfrukter, honungsmelon och lite citron. De florala smakerna balanseras upp av en bra syra. Avslutet är långt och bär lite fruktsötma men också ytterligare fräschör i en stänk av stensälta.

Flörtigt, gott och sommrigt!

Nästa vin kommer från Cavino Winery och är gjort helt på druvan sauvignon blanc.

Vitt vin GreklandMega Spileo 2019 sauvignon blanc, Peloponnesos, Grekland, 175:-, Nr 77730, Systembolaget beställningssortimentet

Mega Spileo är ett vin med en hög krispig syra och en fin fruktighet. I smaken finns exotisk frukter och bär, gröna krusbär, citrus och en hint av earl grey. Det har en lätt oljighet som möter upp med syran och den fina sältan i avslutet. Vinet har en lång eftersmak med aromatiska toner. I avslutet finns också en liten snygg liten beska samt en hint av jästtoner.

Riktigt snygg höghöjds-sauvignon blanc (935 möh) med en härlig syra!

 

Vita viner från Greklands övärld

Bild från wikipediaDe tre sista vinerna kommer från den grekiska övärlden. På de grekiska öarna finns massor av lokala druvor och unika förutsättningar. De viner som jag provat för denna artikel kommer från öarna Kreta och Santorini.

Kreta

På Kreta levde det mytologiska monstret Minotauros som var till hälften människa, till hälften tjur. Han levde sitt liv i en mytomspunnen labyrint och dödades till sist av hjälten Theseus. I legenden ingår också guden Poseidon, kung Midas och hans drottning Pasifaë, som för övrigt är mamma till monstret, i berättelsen får du också bakgrunden till namnet Egeiska havet.

På Kreta har jag hittat ett vitt vin gjort på en gammal blå druva, romeiko. Det är en av Kretas mest odlade druvor, som inte alltid har haft det bästa ryktet. Den används främst i blender och till andra stilar av vin, läs mer om druvan romeiko i vår druvguide. Just detta är ett vin som visar upp druvan på ett helt annat sätt, detta är ett riktigt bra, fräscht vitt vin!

Nostos romeiko 2019 Manousakis, Kreta, Greekland, 189:-, Nr 73655, Systembolaget beställningssortiment

Vitt vin GreklandNostos romeiko 2019 är ett riktigt fräscht vitt vin med såväl tydlig syra som ett fint stänk av havssalt i avslutet. Vinet har en liten karghet och en lätt rustik ton som ger det personlighet. I smaken finns en lite lätt blommig ton och smak av citrusskal och bergamott. Det har en ekfatsstruktur och i eftersmaken finns en snygg kryddighet, en liten skalbeska och lätt aromatisk ton. Vinet har bra struktur och lite kropp vilket tillsammans ger ett riktigt gastronomiskt vin.

Detta är ett vin som har en rustik elegans kombinerat med komplexitet och fin längd. Det är ett utmärkt, mycket allsidigt vin som bland annat kommer passa till sommarens grilläventyr oavsett om vi grillar grönsaker, rotfrukter. skaldjur, fisk eller kött.

Santorini

Från Kreta vänder vi oss till Santorini, av vissa sett som ett möjligt Atlantis, av andra sett som ett sommarparadis. Den är ett sommarparadis med dramatiska landskap, pittoreska byar och massor av restauranger mitt i den Grekiska arkipelagen. Atlantis-teorin bygger på att Santorini drabbades av ett stort vulkanutbrott omkring år 1600-talet f. Kr. Detta ödelade ön och fick en stor del av den att försvinna under vatten. På ön finns det arkeologiska lämningar som likt Pompeji begravdes under lava, såsom den antika staden Akrotiri, som till delar är utgrävd och går att besöka. Att stora delar av ön försvann  under vatten stämmer väl med Platons berättelse men det finns annat som stämmer sämre. Till det ska vi lägga at det skiljer omkring 1200 år mellan Platons berättelse och vulkanutbrottet, så vi får ta teorin med en rejäl nypa salt eller ett glas gott vin. Det vulkanutbrottet gjorde var att ge fantastiska förutsättningar för just vin. Jag har hitta två riktigt bra viner från ön gjordas på druvan assyrtiko som du inte bör missa.

Grekiska övärlden

Vitt vin GreklandSantorini assyrtiko 2019 Santo Wines, Santorini, Grekland, 199:-, Nr 95934, Systembolaget

Santos Santorini assyrtiko är ett rent och fräscht vin med fin fruktighet och bra kropp. I smaken finns exotiska frukter och stenfrukter som ananas, vit persika, söta äpplen, saftiga päron och citrusfrukter. Dessa ackompanjeras med smak av vita blommor och aromatiska örter. Vinet har en bra syra som byggs på av stensälta och lätta havstoner. Eftersmaken är lång och drar igång saliveringen. 

Detta är ett elegant och friskt vin som passar utmärkt till sallader, skaldjur, pasta  och ljust kött.

Vitt vin GreklandArgyros cuvée monsignori 2017, Santortini, Grekland, 325:-, Nr 93183, Systembolaget

Argyros cuvée monsignori är ett vin med komplexitet och djup men också med elegans och fräschör. I smaken finns  solmogna frukter med smak av persikor, lime, solmogna citroner och gula meloner. Detta kantas av en hint med akaciahonung, aromatiska örter och havs- som stensälta. Vinet har en lång eftersmak med en lätt stenrökighet och mycket energi.  

Ett läckert och komplext vin som passar både för kontemplation som till mat, prova med feta fiskar, fågel eller ljust kött.

Detta är ett axplock av vad Grekland kan bjuda på när det kommer till vita viner. De är alla riktigt bra viner med olika profil som ger en lite touch av Grekland oavsett om du sitter hemma eller åker dit på semester.

Yamas!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer