Svenska flaggan
Alto Piemonte
Skriven av Magnus Reuterdahl

Gattinara, Alto Piemonte & nebbiolo (spanna)

Piemonte är ett vinområde med många delområden, några välkända andra mer okända. Ett gammalt område som är såväl intressant som spännande är Gattinara. Jag träffade Cinzia Travaglini från vinproducenten Travaglini och fick prova flera av deras viner. Häng med!

Gattinara ligger i den norra delen av Piemonte i den del som kallas för Alto Piemonte. Inom Alto Piemonte ingår också Lessona, Biella, Fara, Boca, Brammaterra, Ghemma och Sizzano. Jag besökte några av dessa områden härom året, läs mer om dem här.

Nebbiolo blad

Om du gillar viner på druvan nebbiolo från Barolo, Barbaresco och Langhe tycker jag att du bör ta dig tid att titta närmare på dessa områden. Nebbiolo eller spanna, vilket är ett äldre lokalt namn på druvan, kommer härifrån och i vinerna finns ett tydlig släktskap med de idag mer de ovannämnda områdena.

Gattinara är ett litet område som historiskt haft flera tusen hektar med vingårdar, idag återstår bara lite drygt 100 hektar av dessa. Trots att området ligger långt norrut mot alperna är klimatet förhållandevis varmt, vinodlarna kan dock dra fördel av de kalla vindarna från alperna. De topografiska förutsättningarna i kombination med den järnrika vulkaniska jordmånen ger viner som är lite rustika men alls inte utan elegans. Framförallt är de spännande, komplexa och har en härlig fräschör.

nebbiolo

Vinerna från Gattinara har ofta en härlig rustik charm, lite busig frukt med inslag av körsbär och skogsbär kombinerat med blommigt örtiga smaker samt inslag av skog. De har tydliga men silkiga och mjukare tanniner än de viner som produceras längre söderut i Piemonte.

Trots att de är mer smakrika och har mer frukt är de fräscha tack vare en hög syra och tydliga stentoner samt en relativt låg alkoholhalt. Just frukten och de lite mjukare tanninerna gör att vinerna ofta är lite mer tillgängliga som unga. För att vinerna ska få DOCG status måste de innehålla minst 90% nebbiolo. De övriga 10% utgörs vanligen av druvorna bonarda di Gattinara och vespolina.

Travaglini, Piemonte

Det som gör Gattinara lite extra kul är att det finns några riktigt bra viner därifrån tillgängliga via Systembolaget. De flesta av dessa kommer från vinproducenten Travaglini. Vineriet startade på 1920-talet och leds idag av Cinzia Travaglini, jag träffade henne i Stockholm härom veckan och fick prova ett antal viner i olika stil och årgångar.

Gattinara Piemonte
Cinzia Travaglini

Cinzia Travaglini lyfte fram vikten av att känna sin historia och sina vingårdar. Familjen har ägt vingårdarna sedan 1920-talet och de bygger vidare på sitt arv genom att jobba traditionellt. De ser dock inte bara bakåt utan också framåt och utvecklar sig genom experimentviner såsom il Sogno.

Detta var dock inte de första vinhyuset gjort som var experimentellt, redan 1958 designade de och tog fram en helt egen vinflaska. Den är skapad för lagra viner, genom sin udda form fångar flaskan upp fällningen från vinet så att du ska slippa få det i glaset. Det fungerar säkert utmärkt och det gör att vinet står ut i vinhyllan, min invändning är dock att de inte fungerar lika bra i vinskåpet tillsammans med andra vinflaskor.

Travaglini är en stor producent för att vara i Gattinara, men en relativt liten producent om man höjer blicken. De äger 44 hektar med vingårdar i området. Vid sidan av nebbiolo odlar de också druvorna vespolina och uva rara. Just nu finns det finns det fyra viner från dem att köpa via Systembolaget, ett i butik och tre i beställningssortiment. Jag provade ett par av dessa samt några viner som kommer att släppas framöver.

Alto Piemonte

Coste Della Sesia Nebbiolo 2015

Vinet är gjort på 100% nebbiolo och kan ses som Travaglinis instegsvin.

Vinet är ungt, fräscht, har en fin fruktig ton med inslag av körsbär, och skogshallon. Det har en viss stramhet och tydliga tanniner, en bra syra samt ett kryddigt avslut med en fin mineralitet. Trots sin ungdom är det tillgängligt och är ett utmärkt pasta- och pizzavin.

Druvorna till vinet kommer från yngre vinstockar, cirka 10-15 år, varför det saknar lite av den komplexitet man finner i Travaglinis övriga viner. Här finns istället ett ungdomligt driv och charm. Det är ett utmärkt vardagsvin och ett vin som ger en tydlig signal på vad man kan vänta sig av viner från Gattinara.

Just nu säljs årgång 2013, framåt sommaren beräknar importören AMKA att byta årgång till 2015. Även 2013 är riktigt trevlig, passa på köp hem ett par flaskor så har du något att jämföra med när den nya kommer.

Coste Della Sesia Nebbiolo 2013, Piemonte, 120:-, Nr 32156, Systembolaget beställningssortimentet

Alto Piemonte

Travaglini Gattinara riserva 2011 DOCG, lansering på Systembolaget i maj 2017, pris ca 269:-

Vinet är gjort på 100% nebbiolo.

Det här vinet har ett torrt anslag med fina toner av underliggande smak av körsbär. Med syre faller allt på plats och frukten kommer fram och det är då vinet börjar att briljera. Med detta kommer en större palett av smaker fram med toner av körsbär, skogsbär och tranbär. Syran är rak och ger vinet karaktär, det finns tydliga men relativt mjuka tanniner och i eftersmaken kommer en kvast av blommiga örter, krossad sten med en liten kant av järn fram. Det  hela hålls ihop av fint integrerade ekfatstoner. Det är rustikt elegant, riktigt charmigt och har en hel del komplexitet. 

Dekantera vinet någon timma innan du dricker det så kommer det vara utmärkt till en hjortstek, rådjursadel, hare eller liknande.

Just nu säljs årgång 2010 av vinet, Nr 92303.

travaglini-riserva-2005-gattinara-680x700

Travaglini Gattinara riserva 2005, finns inte tillgänglig på svenska marknaden

Jag fick också prova årgång 2005 som utvecklats mycket bra och visar på lagringspotentialen i vinet.

Här har smakerna, tanninerna, ekfaten har gått samman till en enhet och uppnått en strålande balans. Fruktigheten har blivit mer komplex och toner av solmogna tomater, balsamico och skog kommer fram vid sidan av mogna frukter och bär. Komplext, djupt och härligt. Det visar på att det är värt att spara de här flaskorna åtminstone ett 10-tal år.

Alto Piemonte

TreVigne Gattinara 2011, privatimport – kontakta importören

Vinet är gjort på 100% spanna (nebbiolo), från tre olika vingårdslägen i Gattinara. Detta är ett vin Travaglini bara gör de årgångar som är tillräckligt bra.

I vinet finns lite mörkare toner med skogsbär kombinerat med körsbär och färska örter och kryddor. Här finns också en rustik ton med inslag av jord, svamp och undervegetation. Vinet är fullödigt, har en riktigt fin syra och silkiga tanniner.  Det har lite av allt och tillsammans blir det hela riktigt, riktigt bra.  Det är ungt idag men är härligt intensivt och det är ett sådant där vin som är svårt att spara, även om man vet att man borde.

Vinet finns för närvarande inte till försäljning på Systembolaget. Om det kommer, se till att hugga en pava.

Alto Piemonte

Il Sogno 2011, pris ca 600 kronor, privatimport – kontakta importören

Som jag nämnde ovan gör Travaglini också mer udda vin eller experiment. Detta är ett sådant, möjligen det enda appassimento som görs på nebbiolo.

Vinet blir vad det blir, massor av allt, dvs frukt, alkohol och kraft. Genom detta skär en härlig syra som gör att vinet ändå är trevligt och gillar du Amarone är detta definitivt ett vin du bör prova. Det är välgjort och har kvaliteter som gör det såväl intressant som spännande, jag är dock inte riktigt rätt person för det.

Andra viner från Alto Piemonte på bolaget

Det finns ytterligare ett trevligt vin från Gattinara på bolaget, detta kommer från producenten Cà de’ Santi:

Gattinara Cà de’ Santi 2010, 150:-, Nr 5341, Systembolaget

Ett annat vin från Alto Piemonte släpps den 17 februari i Systembolagets små partier. Det kommer från producenten Proprieta Sperino i Lessona DOC.

Piemonte Lessona

Uvaggio Proprietà Sperino 2013, nr 99330. 200 kr

Jag besökte dem härom året, läs mer om vinproducenten Proprieta Sperino här och Sofia Ander provade årgång 2013, läs mer om det aktuella vinet här.

Med dessa viner kan du upptäcka mer av Piemonte!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer