Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
vinbarer
Skriven av Magnus Reuterdahl

Fyra vinbarer i Stockholm

Vart går du på after work eller för att svalka strupen i sommarvärmen? När jag har möjlighet söker jag upp en vinbar någonstans i Stockholm och söker skugga samt ett glas svalt vin. Nedan presenterar jag några av mina favoritvinbarer.

Idag finns det många vinbarer i Stockholm. Det är en bit kvar till att det finns en vinbar i varje kvarter men det är inte så långt borta. För ett par år sedan lyckades jag med god vilja hitta 24 stycken i Stockholm, idag går det lätt att hitta betydligt fler. Det finns till och med ett hotell som lagt sitt fokus på vin, the Winery hotel. Det finns faktiskt så många vinbarer att jag inte ens hunnit med att besöka dem alla, särskilt inte de nyaste tillskotten.

Jag hänger gärna i Gamla Stan, trots turister och viss trängsel. Det finns alltid något att titta på och det händer hela tiden något nytt. Här finns också några vinbarer som blivit klassiska med åren. Vinbaren 19glas fyller i sommar 10 år. Jag kommer inte ihåg första gången jag var där men det är omkring nio år sedan. Det var inte den första vinbaren i Stockholm, men det var en av de första som satte tonen för det som komma skulle.

Bland de som var tidigare ute är Eriks vinbar som öppnade år 2002, men blev ett offer för ombyggnationen av Slussen och stängde för en tid sedan, R.I.P. En annan tidig vinbar var Prime Wine Bar som låg vid Östermalms torg och drevs av en vinimportör.

Gamla Stan blev dock något av ett centrum för vinbarerna och är det till del fortfarande, förutom 19glas finns här ytterligare ett par trotjänare i Gaston och the Burgundy. De är dock inte ensamma här finns också Corvina Enoteca och Vinköket samt ytterligare några till. Det finns med andra ord många vattenhål i Gamla Stan för den vinsugne.

vinbarer
Peter Bennysson, 19glas

19glas, Gamla Stan

Peter Bennysson driver 19glas och hans personal har skapat ett eget hörn för sig själva och sina gäster. Du känner direkt att detta är en vinbar som funnit en tid, den har något genuint och självklart över sig, det där som ett ställe får när det funnits en tid när minnena satt sig i tapeterna. Det är litet och trångt, men sommartid finns det fler platser tack vare en trevlig uteservering. Här finns en djup vinkällare med massor av intressanta och goda viner, varav många säljs på glas. Många av vinerna är så kallade naturviner, biodynamiska eller ekologiska och maten följer detta spår. Menyn är liten och byts med jämna mellanrum, råvarorna är ofta lokala, smakerna rena, fräscha och följer säsongen. Om du ska äta, vilket du bör, rekommenderas det att du bokar bord.

vinbarer

Gaston, Gamla Stan

En annan favorit i Gamla Stan är Gaston. Även detta är en vinbar som hängt med ett tag men till skillnad från 19glas har de en betydligt modernare miljö. Lokalen är dock också liten. Trots att känns lite hippare så finns här massor med hjärta och genuinitet och viktigast av allt, det finns alltid spännande viner på glas. Erin Stockton Johansson och hennes personal har fin fingertoppskänsla när det kommer till att hitta kul och riktigt bra viner med personlighet och stil. Maten är såväl snygg som god med en tydlig barkänsla anpassade till vin. Vill du ha något lite annorlunda eller något annat än det som för dagen står i baren så finns det mycket annat kul att välja mellan, det är bara att prata med personalen. Skön stämning, bra viner och riktigt trevlig personal precis intill tunnelbanan.

vinbarer

Ambar vinbar, Sankt Eriksplan

Ambar är en ganska nystartad vinbar som ligger nära Sant Eriksplan. Baren drivs av Sakiko Jin och Damon Young. Precis som barens namn antyder så har de en förkärlek till orange viner, men också sherry. Det finns också något för dig som gillar bra och intressant sprit. Detta är en lite annorlunda vinbar med en annan infallsvinkel. Maten är asiatisk med en modern touch och består av små riktigt goda rätter som passar utmärkt till just orange vin. Genom kombinationen av maten och vinerna skapar de en egen nisch. Lite roligt är att Damon Young faktiskt inte tycker särskilt mycket om vin, han gillar dock att ha en vinbar där han kan locka med intressanta sprit- och ölsorter. Vill du uppleva något annorlunda, kul och riktigt gott är detta stället för dig. Observera att de inte har öppet på lördagar!

vinbarer

W by Wijnjas, Kungsholmen

W by Wijnjas är inte en klassisk vinbar, det är en restaurang med klassisk stil och en bra vinkällare. Vinet står ofta i centrum så det fungerar delvis som en vinbar. Jag sitter helst på uteserveringen, vilket är som att sitta i en liten innergård. Vinlistan är mestadels klassisk även om det går att hitta en del lite mer udda viner också. Om du gillar att dricka vin från klassiska vinområden så finns det med andra ord riktigt bra viner att njuta av och många till förhållandevis bra pris. Är du hungrig så serveras det också riktigt bra mat och givetvis massor med olika ostar. Ett perfekt ställe för en AW som kan övergå i en helkväll.

Jag stoppar där, nu, men återkommer med fler vinbarstips längre fram i sommar. Vill du förekomma mig rekommenderar jag StarWineList.com, där kan du hitta många bra tips. Vill du tipsa oss om bra vinbarer, lämna ditt tips på vår facebook-sida.

Mvh

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer