- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Ett klassiskt rödvin med klass inför nyårssupén
Ett klassiskt rödvin med klass inför nyårssupén

Ett klassiskt rödvin med klass inför nyårssupén
Nyåret är på gång och med det är nyårsmiddagar, fester, tolvslags-skålande med mera. Efter julens matfester brukar nyåret bli lite mer elegant. Många kör trerätters eller femrätters middagar med tillhörande dryck. Därför börjar jag med några korta inledande ord om bubbel:
Givetvis kan man dricka champagne eller mousserande vin till maten och på just nyår är det också trevligt som aperitif och nödvändigt till att skåla in det nya året i. För detta och champagnetips hänvisas till något av dessa inlägg (vintipsinför julhelgen, inklusive bubbel samt Fredrik Schelins eller Sofia Anders bubbeltips). Själv fortsätter jag med Jacquesson även till denna helg och fyller på ett mousserande vin från Soalheiro gjort på druvan alvarinho.
Eftersom att jag hade viss övervikt rörande tips på vita viner inför julen väljer jag nu att gå på ett rött vin inför nyåret. I år sätter jag inte menyn själv utan får anpassa mig till mina värdars nycker och gracer, men jag kan påverka vinet. Jag har fått veta att temat är grillat så jag har inhandlat ett klassiskt vin som känns lite återuppväckt eller kanske återupptäckt. Jag drack mycket Chateau Musar för några år sedan. Därefter glömde jag bort dem ett tag, kanske tröttande jag aning eller så var det ett par svagare årgångar som följde men nu finns dock Chateau Musar 2007 att tillgå och det är en riktigt bra årgång.
Château Musar är ett klassiskt vin med smaker som minner om Bordeaux och Rhône, gjort på en druvblandning med cabernet sauvignon, cinsault och carignan. Man har också experimenterat och fortsätter att experimentera med andra druvor såsom syrah, mourvédre, grenache och merlot. Vinet lagras i sju år innan det släpps till försäljning. Tanken bakom blandningen är att cabernet sauvignon ska utgöra vinets ryggrad, att carignan ska utgöra muskelaturen och att cinsault utgör vinets yta eller hud. Ursprungslandet är kanske dock inte ett självklart vinland för alla, det är Libanon. Chateau Musar har dock producerat vin i Bekaadalen sedan 1930-talet och har över tid visat att man kan prestera storverk.
Slottet startades upp av Gaston Hochar som var inspirerad av sina resor till Bordeaux. Under hans son Serges ledning, som tog över 1959, blev slottet världsberömt och vinerna exporteras idag till hela världen. Det var i samband med detta inriktningen mot att göra ett vin med Bordeaux-stil verkligen påbörjades. Idag drivs det av en tredje generation Hochar med Serges äldsta son Gaston i spetsen.
Totalt producerar man nio olika viner, tre röda, tre vita och tre roséviner. Det mest kända heter rätt och slätt Château Musar följt av en årgång. Man äger omkring 50 hektar vingårdar och kontrollerar ytterligare omkring 80 hektar genom arrenden eller att man sköter den dagliga driften. Ytterligare 50 hektar planterades för ett par år sedan och kommer att användas till vineriets andra och tredje viner.
Jag har haft möjligheten att prova ganska många årgångar av Musars viner, främst de röda men även några vita, såväl unga som lagrade viner. Jag först stötte på dem i mitten av 90-talet och har för mig att 1988 var den årgång som gav mig en aha-upplevelse och efter det köpte jag på mig en hel del. De jag har mest minnen av är de utmärkta årgångarna 1994, 1995 och 1996, som tyvärr är uppdruckna sedan länge.
Chateau Musar är ett speciellt vin, men också omdebatterat. Man skulle kunna kalla det ett av de första naturvinerna eller icke-interventionistiska vin, även om en del mer nutida naturvinsmakare tagit detta koncept ytterligare steg längre. Filosofin bakom vinerna är låga skördeuttag, handskörd, naturlig jäst, ingen filtrering och ett absolut minimum av svaveldioxid. Något som är lite typiskt för dessa viner är att de har en hint av brett. Jag skrev en artikel om brett (brettanomyces) och att detta i vissa fall kan uppfattas som ett karaktärsdrag och i andra fall som ett fel, läs mer här. I just Chateau Musar kan man uppleva brett i en positiv kontext, dvs på ett sätt där det tillför vinet något.
Vinerna är som jag skrev tidigare bordeauxinspirerade i stilen, men jag tycker nog mig känna mig mer och mer av Rhônenoter i vinerna. Tim Atkins skriver att Château Musar… bears about as much resemblance to the wines of the Médoc as Pinot Noir does to Pinotage. Det finns en sanning i detta, det smakar kanske som en bordeaux-blend till del, men det finns tydliga skillnader från ett vin från Bordeaux. Främst kommer dessa skillnader från terrioren: annorlunda jordmån, högre värme, mindre regn och lägre luftfuktighet samt det faktum att man använder vissa druvor som mer minner om Rhône och Languedoc. Till detta ska vi lägga vinmakningen som ger utrymme till årgångsskillnader, vilket man låter det få uppvisa.
Framförallt är detta spännande, roliga och bra viner som ofta ger stora vinupplevelser. Just 2007 är en riktigt trevlig årgång såväl som ung eller för att lagra. 2007 var ett lite tufft år, med en rejäl hetta och mycket sol vilket gav ganska små skördar men med druvor med massor med koncentration. Vilket har gett en av de mest tillgängliga årgångarna under 2000-talet.
Chateau Musar 2007
Det här är ett kraftfullt vin med en lätt volatil syra kombinerat med massor med koncentrerad mörk och röd frukt, en mycket bra syra och en kryddig lång avslutning med inslag av lila blommor. Här finns en fin dos ganska tanniner som ger struktur, ekfaten är perfekt balanserade och ger små hintar av läder, kryddor, lakrits och nötter. Här finns elegans, njutning och fräschör. Detta är jättegott nu, som ungt, men kommer sannolikt också att utvecklas fint om du vill lagra det under några år.
Tänker du äta rött kött, grillat eller en köttgryta på nyåret är detta ett riktigt bra vin. Det är intressant, elegant och riktigt gott och just 2007:an är väldigt lättälskad.
En rekommendation är också att prova deras vita vin som görs på de inhemska druvorna obaideh och merwah, också detta lagras på ek och är också ett bra lagringsvin. Jag provade 1992 för något år sedan och det var ett riktigt spännande vin som skulle kunna ligga ytterligare några år.
Ett annat vin som kommer följa med mig på nyåret är Ben Ryé, en fantastisk passito från Pantelleria. Tyvärr finns dock denna endast på beställningssortimentet så har du inte redan beställt är det försent för att få hem den till nyårsafton.
Hoppas ny får en fantastisk nyårsafton och ett Gott nytt år!
Magnus Reuterdahl
Ps. Serge Hochar gick bort den 1 januari 2015, 74 år gammal. Han var en kraft i vinvärlden, en vinmakare som byggde Chateau Musar och som med passion spred budskapet om vinet och naturlig vinmakning. Han kommer att bli djupt saknad. Ds.