Svenska flaggan
Aconcagua Costa Chile
Skriven av Magnus Reuterdahl

Elegans från Chile – Viña Errázuriz

För en tid sedan fick DinVinguide.se möjligheten att sitta ned och prata med Viña Errázuriz vinmakare Fransico Baettig och prova viner tillsammans. Vid sidan av riktigt trevliga viner på cabernet sauvignon, syrah och chardonnay från Aconcaguadalen där vineriet etablerades för 146 år sedan fick jag också prova några riktiga kanoner från vingårdarna i Las Pizzaras.

Viña Errázuriz har dock inte stått och stampat vin på samma ställe, man har behållit sin historia men också blickat framåt mot nutiden och utvecklats med tiden. En av personerna bakom detta är vinmakaren Fransico Baettig. Med vision, kunskap och vilja styr han skeppet mot nya höjder. Han har gjort det genom att studera omvärlden för att utvecklas.

Viña Errázuriz
Fransico Baettig, vinmakare hos Viña Errázuriz.

Det senaste projektet är vingårdarna Las Pizzaras som ligger vid Chiles kust. Här är klimatet kallare än inne i dalgångarna och marken kargare. Det Beatting vill skapa är rena, fräscha och eleganta viner. Viner som uttrycker terrior. Han sökte något som motsvarar Grand Cru lägen i Bourgogne. Lägen som levererar hög kvalitet år efter år. Hitintills har han hittat fem potentiella sådana för chardonnay och sju för pinot noir. Dessa är dock fortfarande under utvärdering. Med tiden kan de bli färre och eventuellt kommer andra att tillkomma. Men han har funnit något som lovar mycket gott för framtiden.

Till sin hjälp har han haft en geolog och en konsult från Bourgogne för att hitta det där lilla extra och få ut det maximala ur druvorna. Områdena är små mellan 0,5-1 hektar stora så produktionen är förhållandevis liten. Årets årgång (2015) är blott den andra, det blev lite drygt 4000 flaskor med chardonnay och ungefär lika mycket pinot noir.

I vineriet finner man betongägg, för att ge vinerna struktur utan att använda ek. Han pressar delar av skörden i hela klasar med stjälkarna för att få mer smak och komplexitet. Druvorna handplockas så att kvaliteten ska bli så hög som möjligt. Vidare används metoder som bygger på det biodynamiska ( minus det esoteriska) och hållbarhetstankar. Inga himlastormande nyheter men tillsammans ger detta förutsättningarna för riktigt bra viner. Viner som ännu är under utveckling, som man kan följa och lära känna över tid. Ett projekt för såväl vinmakare som vinälskare.

 

Detta är sanna projektviner, viner under utveckling och viner som också kommer utvecklas i källaren. Utifrån detta, mitt första möte med dessa viner, måste jag säga att chardonnayvinet kanske är lite mer tillgängligt idag. Vinet som är gjort på pinot noir har dock kanske den större potentialen för framtiden.

Errázuriz Las Pizzaras Chardonnay 2015 Aconcagua Costa, Chile

Här möts elegans och en intensiv gul fruktighet med inslag av citrusfrukter och en lätt blommighet. Eftersmaken är lång och härlig med steniga toner av såväl flinta som en hint av hav. Vinet har en strålande rak syra som följer med från början till slut. Det här är riktigt bra, stringent, långt och fyllt med elegans och det kommer bli ännu bättre och mer komplext om du g(l)ömmer den i källaren några år.

Aconcagua Costa Chile

Errázuriz Las Pizzaras Pinot Noir 2014 Aconcagua Costa, Chile

Här finns en härlig primörfrukt, en härlig blommighet med inslag av violer, en härlig rak syra, torra lite dammiga tanniner och en kryddigt intensiv avslutning med inslag av sten och järntoner. Det är lite av en nöjespark i gommen, där den ena reaktionen avbryts av den andra, allt är dock ren njutning. Vinet är dock i yngsta laget, det är lite som ystra kalvar på grönbete. Låt dem vila för potentialen för ett stort vin finns här, ett riktigt stort vin med såväl härlig frukt som elegans.

Aconcagua Costa Chile

Vinerna kommer att lanseras under början av februari av importören Winemarket, vilka också gav oss möjlighet att prova vinerna och träffa vinmakaren. Winemarket kommer bara få in ca 60 flaskor per vin så ni behöver hänga på låset på Bolaget om ni vill få tag i en flaska eller två. Det kommer jag göra!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer