Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
rått kött
Skriven av Magnus Reuterdahl

Cote du boeuf & nya världen viner

Kan man bli kär i kött? Får du en bra cote du boeuf (ribeye on the bone eller entrecote på ben) är svaret ja, åtminstone för mig. Välhängt, marmorerat rött kött tillsammans med ett fruktigt lite kraftfullare vin så är saken så att säga biff!

Cote du boeuf  är en styckdetalj som kan få en att bli karnivor på heltid. Den går snabbt att laga, du behöver egentligen inte några kryddor förutom lite salt och en nypa peppar och det smakar fantastiskt. Cote du boeuf är stor härlig köttbit som är klar på någon halvtimma eller så. Här finns köttigheten hos en biff, fettet hos entrecoten och benet ger en ytterligare dimension till smaken.

rått kött

Det är så gott att det egentligen inte behövs några tillbehör, möjligen kan det vara gott med ett kryddsmör, lite vitlök, riktigt solmogna tomater eller inlagd rödlök. Det enda som jag verkligen vill ha till är ett fullödigt rött vin med intensiv frukt, fräschör och en härligt lång avslutning. Därför hittar du på förslag på några sådana här nedan.

Cote du boeuf är en köttbit som gjord för att ge dig köttkoma! Bitarna ska helst vara stora, gärna över ett kilo. Så det kan vara bra att någon att dela med, alternativt har du bra rester att göra pytt i panna på dagen efter.

ungnsstekt

Cote du boeuf är inte en köttbit du vill förstöra med en marinad. Ta fram det ur kylskåpet ungefär en timme innan det ska tillagas, det är viktigt att det har rumstemperatur rakt igenom innan du lägger det i pannan. Under tiden kan du krydda det med lite grovt salt och nymortlad svartpeppar och sätta på ungen på 225 grader.

Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i smör på hög värme, ca 3 minuter/sida tills det får en fin yta. Glöm inte att ösa köttet. Därefter får köttet gå i ugnen i cirka 20 minuter eller till det kommer upp till 50-52 grader, om du som jag vill ha ha det rare. Låt den sedan ligga och vila i cirka tio minuter. Är man flera kan man sedan skära upp det i fina skivor, annars är det bara svulla.

mat

Servera med lite dijonsenap, örtsmör, ugnsstekt potatis och grönsaker eller bara ett glas gott vin. Nu är det bara att låta köttkoman svepa in, våg efter våg.

Det finns många viner som kan passa en kött bit som denna men jag har valt tre nya världen viner till min cote du boeuf. Alla gjorda på druvan cabernet sauvignon, ensam eller i kombination med andra druvor.

Clos Du Val Cabernet sauvignon 2014

Trots namnet är detta ett amerikanskt vin. Vineriet startade 1972 och har haft sina upp och nedgångar. Den första uppgången kom i samband med den kända tävlingen Judgment of Paris 1976. På senare år har vineriet vaknat till liv på allvar igen, nu satsar man på att druvor kommer från egna vingårdar och även om detta är instegsvinet så används en del av de bästa druvorna redan här. Riktigt bra klassiker,. alternativ till detta hittar du hos Cheateau Montelena och Ridge.

Rött vin USA

Vinet är ungt, kanske i yngsta laget men med lite dekantering, öppnar det upp sig fint. Jag dekanterade det ca 45 minuter.

I doften finns mörk frukt, svarta vinbär, blåbär, örter och kaffe och rostade ekfat. Vinet  är intensivt och drivet med rak syra och en härlig struktur. I frukten finns mogna plommon, svarta vinbär, björnbär och hint av hallon. Vinet har en fin mjuk textur med lite silkiga men tydliga tanniner och en fin ekfatston. Vinet har en lång eftersmak med peppartoner, torkade lagerblad och mörk kakao. Ett elegant, komplext vin som har det varma från Napa men också en fin driven syra som ger fräschör och balanserar vinets kraft.

Med ett sådant här vin behöver man inte några mängder med tillbehör till köttet, det blir en krydda i sig.

Rött vin Australien

Tahbilk old vines cabernet shiraz 2014, Victoria, Australian, 205:-, Nr 99135, Systembolaget

Tahbilk är mest kända för sina utmärkta vita viner på marsanne och viognier. De gör dock också riktigt bra röda viner, som detta på 50% cabernet sauvignon och 50% shiraz. Druvorna kommer från gamla vinstockar, de äldsta från 1860-talet men majoriteten är kring 30 år gamla och de får jäsa i 150 år gamla stora ekfat.

Vinet är ungt men det har en koncentration i frukten och stor komplexitet som är typisk för vin från gamla druvor. Det som verklig definierar vinet är dock dess balans och djup. Det finns en härlig fruktig smak med inslag av svarta vinbär, björnbär och såväl söta som mörka körsbär. Ekfaten ger såväl smak som struktur och är perfekt integrerade och möts av mjuka fina tanniner. En rak fin syra går igenom vinet och det kantas av färska och torkade aromatiska örter. I eftersmaken finns ton av mörk choklad och hasselnötter som bygger vinets djup.

Det är kanske i yngsta laget men gott redan nu och mer en lite krämig sås ett eller ett örtsmör rundas det av lite. Dekantera i minst en timma. Det kommer att utvecklas fint de kommande 5-10 åren om du vill lagra det.

Cabernet sauvignon

Terrazas de los andes cabernet sauvignon 2014

Just nu säljs årgång 2012 på Systembolaget i beställningssortimentet (Nr 73049, 127:-) och reserva 2013 (Nr 82662, 169:-).

Vinerna är resultatet av ett projekt Moët & Chandon startade 1992. De köpte en gammal vingård i Mendoza, Argentina för att försöka hitta perfekta förutsättningar i Argentina för druvor som malbec, cabernet sauvignon, torrontés och chardonnay. Detta är ett exempel på hur bra viner som kan göras i Sydamerika. Det har en härlig fräschör och intensitet.

I frukten finns ett tydlig smak av svarta vinbär, plommon och mörka körsbär. En snyggt integrerad ekfatston och fasta tanniner ger vinet struktur och i eftersmaken finns toner av lakrits, färska örter samt en hint av och röd paprika. Till detta kommer ekfatskryddor, kaffe och mörk choklad. Det går att lagra men är riktigt bra just nu.

Personligen föredrar jag det enklare av de två vinerna då detta är lite fräschare och druvrenare i smaken. Just att det är lite enklare låter det köttet spela huvudrollen. Ett riktigt bra köttvin!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer