Chilla med viner från Chile

Festernas tid är all, åtminstone för en stund. Det betyder än mer tid i hemmets vrå och nu endast sällskap med familjen, tv:n, en bok eller vinkällaren. Jag inleder denna tid med att chilla med viner från Chile.

November är en riktigt rutten månad, rent generellt, om jag fick välja är det en månad då jag helst skulle gå i ide. Den blev inte bättre med Covid och de nya restriktioner som presenterats med nya bestämmelser om isolering från vänner och sällskapsliv. Det är dock ingen idé att hänga läpp och gråta över spilld mjölk. Gör som jag, passa istället på att fördjupa dig i något, att njuta av goda böcker, filmer, bra musik och givetvis gott vin.

I helgen fördjupade jag mig lite i vinlandet Chile och några viner därifrån. Jag drömde mig bort, både från lägenheten, vardagen och vädret utanför. Om jag fysiskt kunnat, dvs om jag hade haft en källare istället för vinkylare skulle jag följt Pierre Isacsson uppmaning från 1974: Gå ned i källaren och ta ett glas vin…

Annons:

Då går jag ner i min källare,
Där lever jag sällare,
För där har jag kvar,
Min gamla ångmaskin,
Jag matar betatabletter i den,
Lyssnar och glömmer tiden,
Tar ett glas vin,
I ångan från maskin… (Pierre Isacsson, 1974)

Vinlandet Chile

Det görs mycket bra vin i Sydamerika och ett av de viktigaste vinländerna är Chile. Landet är avlångt, ca 430 mil långt från norr till söder och sträcker sig utmed Sydamerikas västkust. I öster avgränsas det av bergskedjan Anderna. Här finns vingårdar på hög höjd, nära havet i skyddade dalgångar och då landet är så avlångt i olika växtzoner, det finns med andra ord massor av olika mikroklimat som ger stor variation i vinerna.

I Chile odlas många bordeauxdruvor och den som kommit att associeras särskilt med Chile är druvan carmenère även om cabernet sauvignon och pais är de två mest odlade blå druvorna. De viner som jag valt ut denna gång har dock varken camanère eller andra bordeauxdruvor. Det första är gjort på just druvan pais, det andra på pinot noir och det tredje är en blend på garnacha och syrah. Med andra ord vi är långt borta från Bordeaux.

Chile är en del av den så kallade nya världen. Här det odlats vin sedan någon gång i slutet av 1500-talet eller början av 1600-talet. Kyrkan började snabbt att odla vin för att säkerställa det viktiga vinet till nattvarden. En av de första druvorna man började odla var just pais, läs mer om den här. Låt oss börja med ett vin på den druvan!

Tre röda viner från Chile

Detta är tre riktigt bra röda viner från Chile att göra en liten djupdykning ned i vinlandet Chile med. De är goda och exempel på “nya” Chile, rättare sagt viner i med mer elegans och fräschör än många av de som de flesta är vana vid. De är en dörr in till nya smakupplevelser. Det första är gjort på druvan pais och kommer från 200 år gamla oympade stockar.

Röda viner från Chile

Roberto Henriquez Santa Cruz de Coya 2019, Bio-Bio, Chile, 189:-, Nr 91136, Systembolaget

Santa Cruz de Coya är ett fruktigt vin med ett lite syrligt anslag och en tydlig örtighet. Det är ofiltrerat och har därför också en liten textur. Vinet har flera lager av smaker och utvecklas i glaset. I smaken finns vilda och odlade bär såsom hallon, jordgubbar, röda vinbär samt och mörka lite syrliga körsbär. Vinet är kryddigt och örtigt, det har ett lite inslag av sälta och en riktigt fin längd. Det är ett vin med energi och liten vild ton med mycket av charm och personlighet.

Slå upp ett glas och njut!

Röda viner från Chile

Montes Alpha pinot noir 2018, Chile, 149:-, Nr 2721, Systembolaget

Detta är en härlig fruktig, charmig och inbjudande pinot noir från Montes Alpha, en av Chiles främsta producenterna. I smaken finns en mjuk och finstämd ton av mogna körsbär och sötsyrliga hallon. Det har också en bra struktur som kommer från ett inslag av väl integrerade och lite söta tanniner som ramar in vinet. Detta är ett riktigt härligt vin till en stek, till ugnsgrillad kyckling eller rostat lamm. Lufta för mer djup och komplexitet!

Pinot noir är en av mina favoritdruvor och detta vin gör mig inte besviken!

Röda viner från Chile

Pura Fe Antiyal 2018 garnacha & syrah, Maipo, Chile, 179:-, Nr 95965, Systembolaget

Pura Fe är ett smaskigt vin med en härlig lite söt bärighet och fin syra som drar ut i en kryddig eftersmak med syrahpepprighet och fatkryddor. I smaken finns jordgubbar, hallon, lila plommon och svarta vinbär samt en hint av viol. Det har ett bra djup och en lätt rökighet. Vinet passar utmärkt till såväl en stek som grillat kött eller grönsaker.

Detta är ett utmärkt höstvin som håller kylan borta och livsandarna vid på topp.

Passa på att förkovra er innan advent och julbestyr tar över. Skål!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar