Svenska flaggan
druva garape
Skriven av Magnus Reuterdahl

Cabernet sauvignon – som klippt och skuren för hösten

Tänk på en blå druva, den som först poppar upp i ditt huvud – sannolikheten är stor att du kommer att tänka på cabernet sauvignon. Det är en av världens mest odlade druvor och en av de mest kända. Den är så vanlig att man lite elakt skulle man kunna kalla den en Svensson-druva om det inte vore för att det också är en druva som kan ge unika och fantastiska vinupplevelser.

När jag började att dricka vin var cabernet sauvignon en av mina första favoriter. Tonerna av svarta vinbär, det kryddiga och smakrika, det intensiva men samtidigt eleganta fick mina smaklökar att göra en dubbel salto. Det var dock också en druva som jag inledningsvis tröttande ganska fort på. Inte smakerna i sig, men väldigt mycket smakade lite för lika. Det fanns annat som var mer spännande. Några favoriter har dock hängt med på hela resan såsom Penfolds 707, Ridge Monte Bello och ett flertal bordeaux-viner till exempel Château Cos d’Estournel. Det är dock relativt dyra viner som man inte dricker varje dag.

Australien

Cabernet sauvignon var inte den enda av de där inledande kärlekarna som suddades ut. De glömdes inte bort, men liksom cowboyleksaken Woody i Toy Story-filmerna ersattes de av andra nya leksaker och minnet av de gamla blev suddigare.

Ridge

Långsamt har jag hittat hem till gamla favoriter igen. Det började med Hermitage och har fortsatt med klassisk Bordeaux, Rioja, Napa och Australien. Någonstans i denna tillbakablick har jag återförälskat mig i cabernet sauvignon och just nu känns cabernet sauvignon helt rätt igen!

Bordeaux cabernet sauvignon

När man öppnar upp ögonen för gamla favoriter öppnar man också upp för att finna nya. När det kommer till cabernet sauvignon har jag hittat en hel del kul från Sydamerika men också från Portugal, Kroatien och till och med i Rumänien härom veckan. Det är också en druva som man kan hitta i många viner på Systembolaget och hos våra nätvinshandlare.

Wine is a constant proof that God loves us and wants us to be happy - Benjamin Franklin

Cabernet Sauvignon

Druvan kommer ursprungligen från södra Frankrike och är en korsning mellan druvorna cabernet franc and sauvignon blanc. Att den fungerar bra i Bordeaux är med andra ord inte särskilt lustigt. Bäst gör den sig i viner från den vänstra stranden och synnerligen i viner från Medoc. I Bordeaux blandar man druvan med andra druvor såsom merlot och cabernet franc med flera. Detta är sätt att få en riktigt bra balans i vinet och för att komplettera smakerna hos en druva med andra. Bordeaux recept är så framgångsrikt att det kopierats över nästan hela vinvärlden, med såväl gott som mindre bra resultat. Andra gör strålande viner på 100 % cabernet sauvignon. Dessa upplever jag oftast som mer intensiva och lite mer rock and roll och är kanske de som jag just nu är mest inne på.

druva grape

Cabernet sauvignon är en perfekt höstdruva, i såväl blend eller som en druva. Vinerna värmer kalla kvällar, passar bra till nötkött, lamm och fågel, till grillat och till grytor. Så njut av höstens rätter med ett glas cabernet sauvignon. Det är dock många som gör vin på druvan och många gör tyvärr medelmåttiga, mediokra eller själlösa viner på den. Man får prova många pavor innan man hittar de cabar som lirar i den högsta divisionen och som verkligen ger smakupplevelser. Häng med oss här på DinVinguide.se, vi gör researchen åt dig, så blir din höst mer smaklig och roligare.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer