- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Cabernet franc för att du är värd det!
Cabernet franc för att du är värd det!

Så många viner, så lite tid och ibland är det svårt att hitta det man för tillfället traktar – livet som vinnörd är inte alltid lätt. Många jag träffar tycker att Systembolagets ordinarie sortiment är tillräckligt och bra, många tror också att det är bättre än på andra ställen i världen. Så är det inte! Det finns dock många viner att välja mellan. Ett problem är att många viner är förhållandevis lika varandra. Om du söker något extra upptäcker du snart att det finns ganska många luckor i sortimentet. Tyvärr gäller detta också relativt vanliga och kända druvor, ett sådant exempel är druvan cabernet franc. De flesta av de viner som finns med druvan är bordeaux-viner, där druvan ingår som en liten del i blenden. Tittar man på rena cabernet franc eller viner där cabernet utgör huvudelen av vinet hittar jag bara några stycken på bolagets hyllor.
I dessa lägen är jag tacksam för att det finns alternativ som Systembolagets beställningssortiment (dvs importörernas egna val) och för möjligheten till privatimport via importörer via Systembolaget, läs Sofia Anders artikel om hur det fungerar. Ett annat bra alternativ är nätvinhandlarna. Det finns många som är bra, t ex Winefinder.se, Caviste.se, Vinlådan.se med flera. Om du letar runt kommer du hitta mycket matnyttigt, intressant och riktigt gott.
Cabernet franc vs. cabernet sauvignon
För några dagar sedan kom jag på att det skulle vara gott med lite vin gjort på cabernet franc. Alla känner till släktingen cabernet sauvignon, vilket är en av de mest odlade röda druvorna i världen. Cabernet franc har hamnat lite i skuggan men är på många sätt mer intressant. Den ger viner som är mer subtila, lite lättare och har mer elegans än de av cabernet sauvignon. I smaken finns i regel mörka frukter och bär med en viss ton av svarta vinbär. Detta ackompanjeras av en kryddighet som drar åt olika pepparsmaker samt grön paprika kombinerat med aromatiska örter, gräsighet och svarta vinbärsblad.
Cabernet sauvignon känns som en typisk storebror – större, kralligare, tuffare och mer rakt på, det är en druva som tar plats. Cabernet franc är dock äldre än cabernet sauvignon – så vi kanske istället ska se cabernet sauvignon som det busiga yngre syskonet med uppmärksamhetsbehov istället och cabernet franc som lite äldre, mer sofistikerat och mognare i syskonskaran.
Cabernet franc är känd som en av bordeaux-druvorna, dess ursprung är sannolikt från området kring Pyrenéerna och det görs även strålande viner på druvan i Loire. I Bordeaux kommer många av de bästa vinerna med smak av cabernet franc från St-Émilion och Pomerol. Idag börjar druvan återvinna mark i Bordeaux men det var länge populärt att ersatta den med merlot. Vill du ha en riktigt stor upplevelse av cabernet franc a la Bordeaux är Cheval Blanc vinet för dig.
Loire är ett annat område där vi kan hitta riktigt bra viner på caberenet franc. De bästa kommer ofta från områdena Chinon, Bourgueil, Saint-Nicolas de Bourgueil och Saumur-Champigny. I Loire har vinerna i regel högre syra och fräschör, en mer rustik elegans och mer blommigt örtiga toner som ibland kan dra mot färskt gräs än de från Bordeaux. Drick dem lite svala en varm sommarkväll eller framför en varm brasa när det är kallt ute. Detta är viner att sitta och kontemplera över, njuta av och ta tid med.
Druvan är inte lika vanligt planterad som cabernet sauvignon men den odlas på de flesta platser där viner odlas i världen. Den är vanligt förekommande i Italien, några av de mer intressanta finner du i den norra delen av landet, till exempel i Fruili men också i Piemonte och den druvan används också i flera supertoscaner. Jag har också hittat flera bra viner på druvan från Centraleuropa och på Balkan. Ett av de bästa områdena här för cabernet franc är Villány i Ungern. Det produceras också en hel del viner i Nya världen, de jag tycker bäst om kommer från Argentina, Chile och USA. I USA finns den givetvis i Napa men personligen tycker jag att de mest intressanta kommer från Washington State.
Jag vill gärna ha viner som premierar hög syra, fräschör och blommig aromatisk örtighet när det kommer till cabernet franc. Dessa kommer oftast från lite svalare områden som ligger lite högre i terrängen. Det görs dock också viner i varmare områden, dessa blir fruktigare och lite bredare men tappar i elegans och komplexitet.
Cabernet franc på bolaget
Som jag nämnde ovan är det ibland svårt att hitta det man söker, åtminstone när suget kommer lite akut. De flesta viner med cabernet franc som finns på bolaget är blender av olika slag. Några av dessa är mycket bra men jag var ute efter något med mycket cabernet franc, helst 100%. Jag nämnde tidigare Chateau Cheval Blanc från Bordeaux, här används ofta mellan 50-60% cabernet franc i vinet – det är ett strålande vin, men det kostar också en hel del, det finns just nu sex årgångar som kostar från 2 750-12 661:-. Ett annat bra vin men med en lägre andel cabernet franc är Chateau Hossana 2008 (1 500:-, Nr 78588), även detta är dock förhållandevis dyrt. Jag har istället några andra viner i tankarna som är bra om man vill prova lite olika uttryck av cabernet franc där priserna inte springer iväg fullt så långt. Ett finns på bolagshyllorna och två ligger i beställningssortimentet.
Les Hauts de Rocheville villes vignes, Samur Champigny, Loire, Frankrike, 129:-, Nr 95090, Systembolaget.
Relativt smakrik med mycket mörka frukt och bär. Det har en bra rak syra, en fin kryddigt örtig ton med ett inslag av en liten stenrökighet i avslutet. Vinet har en fin struktur med en hint av fat. Bra längd, lite rustikt, ganska enkelt men riktigt trevligt. Gott till kallskuret eller en lammstek.
Noblesse Cabernet franc 2012, Csaba Malatinszky, Villány, Ungern, 269:-, Nr 75493, beställningssortimentet Systembolaget
Det här är ett riktigt bra vin på cabernet franc och ett vin som visar hur bra vinlandet Ungern kan vara. Vinet är smakrikt med sammansatt smak av mörka frukter och bär kantade av örter och kryddor. Här finns mörka körsbär, solmogna svarta och röda vinbär och en härlig energifylld syra. Det har en snygg struktur med en lätt ekfatskyss och lite kalkiga tanniner. I avslutet finns färska gräsiga örter, grillad grön paprika och inslag av svart- och vitpeppar samt lagerblad. Riktigt bra till lamm, en köttgryta eller bara att sitta och njuta av.
El Enemigo Cabernet Franc 2011, Medoza, Argentina, 199:-, Nr 92418, beställningssortimentet Systembolaget
Detta är ett bra exempel på vilka godsaker som går att hitta i nya världen. Det är inte gjort på 100% cabernet franc, men väl 92% blandat med 8% malbec. Vinet har en bra smak med koncentrerad mörk frukt, solmogna körsbär, plommon, svarta vinbär samt en hint av röda vinbär kantat av viol och aromatiska örter. Genom frukten går en snygg tydlig linjär syra som rundas av ekfatstoner med lite vanilj. Vinet har en fin struktur och tack vare en liten jordighet och kärvhet får det djup och komplexitet. Avslutet är långt och kryddigt med smak av nymald svartpeppar, kryddpeppar och medicinalörter. Passar fint till grillat eller stekt nötkött, till lamm eller till grytor.
Detta är tre ganska olika viner som genom cabernet franc druvan har ett tydlig släktskap i smaken. Lägger man dessutom till bordeaux vinerna ovan så får man ytterligare ett uttryck med mer förfinad elegans och komplexitet. Detta är viner som passar utmärkt under vinterhalvåret, under våren och hösten… samt på sommaren. De är helt enkelt goda viner på en druva som borde få mer uppmärksamhet.
Magnus Reuterdahl