Svenska flaggan
prosecco
Skriven av Magnus Reuterdahl

Bubbel från nordöstra Italien, prosecco

Det är advent och julen väntar. Det är en tid för middagar, fester och massor av bubbel. Det finns många typer av mousserande viner, ett av de mest populära kommer från nordöstra Italien och heter prosecco. Redaktionen för DinVinguide.se provade nyligen igenom de flesta som finns tillgängliga via bolaget och detta är våra favoriter.

Det finns prosecco och det finns prosecco. Vi vill hitta de som är riktigt bra. Därför träffades redaktionen för DinVinguide.se och provade igenom de flesta prosecco som finns tillgängliga via bolaget. Vi hittade ett flertal bra viner, några stack dock ut lite extra.

Prosecco

Vad är då prosecco?

Prosecco
Glera

Prosecco är ett mousserande vin gjort på druvor från vinregionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia i norra och nordöstra Italien. Vinerna görs antingen som Prosecco DOC, Valdobbiadene DOCG eller Asolo DOCG. Den viktigaste druvan i dessa viner är glera.

Till skillnad från champagne så görs majoriteten av prosecco med den så kallade tank- eller charmatmetoden, lokalt kallad för för martinotti-metoden. Metoden går lite förenklat ut på att den andra jäsningen sker i tank i ställ för på flaska. Utöver detta finns de som gör dem med traditionell metod, rifermentazione in bottiglia eller som Pet-Nat (Pétillant Naturel) samt frizzante, colfondo. Dessa är kul om du hittar dem, men de är mer ovanliga.

Prosecco är i regel fruktiga i smaken, ofta med en ton av päron, gröna äpple, solmogen citrus och gula blommor. De ska också ha fräschör och en fin syra. De är inte ovanligt att det finns en liten spelande sötma i vinerna. Enklare och billigare prosecco tenderar dock att bli lite för söta och få en smak som inte är helt olik glassen piggelin. Många av mina favoriter kommer från Valdobbiadene DOCG. Läs mer om regelverket för prosecco här.

Många har problem med att det finns en viss sötma i prosecco. Jag tycker inte att du ska stirra dig blind på det. Ett bra vin är ett bra vin, det som är viktigast är balans. När det kommer till prosecco är det dock lätt att luras av torrhetsbenämningarna: extra dry betyder här 12-17 gram socker per liter och dry 17-32 gram. Vill du ha en torrare prosecco så leta efter en brut, vilket betyder att vinet har under 12 gram per liter.

Många av de prosecco som jag tycker om är dock inte brut. Vissa druvor och viner behöver lite sötma för att komma till sin fulla rätt. Det handlar också vad du serverar tillsammans med vinet och när du dricker det.

Bäst i test 2018: Prosecco. DinVinguide.se

Som jag skrev ovan provade vi ett stort antal av de prosecco som finns på bolaget och i beställningssortimentet. Vi hittade många som är bra men dessa fyra var viner som vi alla var överens om, stack ut lite extra. Tre kommer från Valdobbiadene DOCG och ett från Prosecco DOC. Det är fyra viner som passar olika tillfällen men har de gemensamt att ledorden är fräschör, renhet och balans.

De två första vinerna görs av Bisol Desiderio & Figli Azienda Agricola i Valdobbiadene DOCG. Att de är riktigt bra är inte kanske så konstigt då ägaren är Lunelli gruppen, som ligger bakom ett annat av Italiens riktigt bra mousserande viner, Ferrari.

Bild från Dinvinguide

Bisol 1542 Rive di Campea Valdobbiadene DOCG extra dry, Veneto, Italien, Systembolaget beställningssortimentet

Ett riktigt elegant prosecco vin med det där lilla extra. Rent, fräscht med en rak syra och en stening sälta i avslutet. Frukten finns här men den är subtil och växer inifrån med ton av hårda grå och söta gröna päron samt citrusfrukter. Här finns en liten krämighet med en liten blommig smak. Vinet ligger kvar länge och är inte utan komplexitet och i avslutet finns en hint av sötma vilket ger vinet en liten flörtig elegans. Ett vin för festen och för proseccoälskaren samt kanske också proseccotvivlaren.

Prosecco

Bisol 1542 Jeio Organic Brut Valdobbiadene DOCG brut, Veneto, Italien, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är mer av ett partybubbel med struktur. Här finns en fin mousse med små bubblor, en rak syra och trevlig spelande fruktighet med smak av päron, äpplen, melon och citrusfrukter. Vinet har lite kropp smed smak av smörblommor och en hint av mandel och jäst samt vanilj. Elegant med lång eftersmak och fin ton. Charmigt och riktigt gott. Perfekt som välkomstdrink, till friterad mat och chips. Hatten av!

Från moderna viner (med ett namn som har en lång tradition) till ett elegant och klassiskt prosecco från Bolla med lite mer old school känsla.

Prosecco

Bolla Valdobbiadene Prosecco superiore extra dry, Veneto, Italien, Systembolaget

Här finns en rak fin syra, rund mousse och fin fruktig smak. Det är lite fylligt med en rik frukt som kantas av gula och vita blommor. I frukten finns gula äpplen, gröna päron, citrusskal och vit persika. Det är ett bra matvin som passar till fisk och ljust kött samt grillade grönsaker. Ett riktigt bra prosecco som finns på bolagshyllan.

Till sist ett prosecco gjort av en cava-producent, det är lite som att svära i kyrkan. Resultatet är dock det som räknas och det är riktigt bra.

Bild från Dinvinguide

Freixenet prosecco DOC extra dry, Veneto, Italien, Systembolaget

Detta är ett rent och vin med massor av fräschör och en spelande sötma. I smaken hittar via gula och gröna päron, piggelin, citron och citronskal samt nätmelon. Detta är lite sötare än vinerna ovan men detta balanseras upp med lite kritiga toner och en bra syra. Detta är lite av ett partyvin, men det passar också utmärkt till många förrätter eller lite hetare asiatisk mat. Korka upp, njut och ha en trevlig stund!

Bubblor gör att det känns lite festligare och dessa fyra mousserande viner är ett bra sätt att sätta guldkant till festen, middagen eller lunchen.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer