Svenska flaggan
Wine Paris Vinexpo
Skriven av Magnus Reuterdahl

Börja vinåret i Paris

Börja vinåret i Paris, det gör vi på DinVinguide. Den 13-15 februari är det dags för årets viktigaste vinmässa: Wine Paris Vinexpo 2023. Häng på!

Det finns många anledningar att åka till Paris. Jag har hittat mer än 3000 på vinmässan Wine Paris Vinexpo 2023. Där kommer över 3000 vinproducenter från mer än 50 länder finnas representerade. Jag kommer givetvis inte hinna prova allt, men tillräckligt mycket för att få en känsla av vad 2023 har att ge.

Vinmässor är inte i första hand för skribenter, de är till för importörer, uppköpare och konsumenter. Det är dock också en viktig plats för oss som skriver om vin. Mässan är en mötesplats där vi kan möta andra i vinbranschen som vill visa upp vad de har att erbjuda, en miljö där vi på DinVinguide.se sätter upp våra fingrar i luften och försöker känna vart vinvärlden är på väg i år. Vilka regioner, druvor och stilar som är hetast, vad vinvärlden fokuserar på och finns det några spännande överraskningar som lurar i kulisserna. Samt det bästa av allt, vi får göra det i Paris.

Paris

Fördelarna med Paris i jämförelse med andra mässorter är att här finns fantastiska restauranger och barer samt gott om hotellrum. Då det är en storstad så fungerar också logistiken utmärkt. Bäst av allt, Paris är vinets huvudstad och atmosfären är fantastisk.

Mässan ger oss möjlighet att prova många viner och är på en plats där vi får massor av inspiration och idéer för kommande artiklar och fokusområden. Det är också en plats där vi träffar många svenska importörer (som är där för att hitta nya fynd och träffa sina vinproducenter). Detta samt att mässan går av stapeln redan i februari gör det till en perfekt start på vinåret för oss.

... de flesta vinproducenterna tog tillfället i akt och ville visa upp det bästa man har... (Anders Levander, om mässan 2022)

Börja vinåret i Paris – Wine Paris Vinexpo

För mig och mina kollegor blir det tredje gången vi besöker och bevakar mässan. I år gör vi det med stor förväntan. Mässorna 2020 och 2022 var utmärkta, även om den första hade lite barnsjukdomar. Då detta var första gången som de två mässorna giftes samman är det kanske inte så konstigt. År 2022 var dessa åtgärdade vilket gav en fantastisk mässa, läs mer om den här.

Wine Paris Vinexpo 2022

Bästa minnet från 2022

Det som kanske imponerade mest är att producenterna kommer till Wine Paris Vinexpo med sina bästa viner, inte bara instegsvinerna och de mest lättsålda produkterna. Ett av de möten som gjorde störst intryck 2022 var det med Marcel och Philippe Guigal. De presenterade viner som de legendariska La-la-la-vinerna från Côte-Rôtie, de härliga vita från Condrieu och Ex Voto från Hermitage tillsammans med viner från Saint Joseph, Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône med mera. I år hoppas vi på flera sådana möten!

Wine Paris Vinexpo 2023

I år kommer det finnas mer än 3100 producenter från fler än 50 olika länder på mässan. Under de tre dagarna kommer också mer än 100 olika event såsom master classes, specialprovningar med inriktning på druvor, områden eller regioner med mera gå av stapeln.

Vill du träffa oss på mässan ta en kontakt med oss i förväg så försöker vi planera in ett möte, gärna tillsammans med någon spännande vinproducent.

information och statistikVilka ställer ut?

Mässan går av stapeln i Frankrike, därför är det givetvis ett visst fokus på Frankrike och dess viner. Men med det sagt finns det mycket från andra länder också. På mässan har Argentina, Chile, Grekland, Italien, Japan, Kanada, Libanon, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien,  Tyskland, Österrike och USA med speciella avdelningar för Kalifornien, Oregon, New York och Washington egna områden för att visa upp sina viner.

Andra delar av mässan fokuserar på unga vinmakare, La Nouvelle Vague. Det finns också delar av mässan som fokuserar på andra drycker såsom destillat, Be Spirits. Denna del inkluderar en 40 meter lång infinity bar där 15 franska barer och fem barer från andra länder visar vilka drinkar och cocktails som gäller just nu.

Under 2022 hade mässan 25 700 besökare. Målet för i år är en ökning till mer än 30 000 besökare, varav 30% besökare från andra länder än Frankrike. Läs mer om mässan och vad som händer på Wine Paris & Vinexpos hemsida.

Vinexpo Wine Paris 2023

Detta är en mässa du inte ska missa. Ska du gå på bara en mässa så är det Wine Paris Vinexpo. Kom för vinupplevelserna, mötena och stämningen.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Börja vinåret i Paris – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer