Svenska flaggan
En primeur 2020
Skriven av Magnus Reuterdahl

Bordeaux högra stranden – En Primeur 2020

Bordeaux högra stranden - En Primeur 2020. DinVinguide.se har blivit utvalt att prova ett stort antal viner från Bordeaux. Vi tänkte redovisa årgångens stil och några utvalda viner. Traditionellt brukar Bordeaux delas upp i den högra respektive vänstra stranden samt området mellan floderna. I denna artikel fokuserar vi på den högra stranden och området mellan floderna. Provningsgruppen består av Anders Levander, Magnus Reuterdahl och Sofia Ander.

Bordeaux högra stranden – En Primeur 2020

Vi har fortsatt att prova Bordeaux en primeur 2020. I vår artikel om den vänstra stranden kan du läsa mer om vad en primeur är och om Bordeaux som vinområde mer genrellt. I denna artikel fokuserar vi på den högra stranden samt området mellan floderna.

Bild från Dinvinguide

Tyvärr har vi fått färre prover från högra delen och området mellan floderna, så för vissa appellationer har vi istället fokuserat på en allmän beskrivning dessa appellationer. I samband med detta tipsar vi istället om viner som finns på bolaget och om slott som vi gillar sedan tidigare men som inte finns på bolaget för tillfället.

I slutet av artikeln hittar du också de appellationer som vi på DinVinguide.se tycker levererar allra bäst under en primeur 2020. Där finns också information om hur du kan handla en primeur 2002.

Bild från Dinvinguide

Bordeaux årgång högra stranden – en primeur 2020

Den högra stranden, kallas också ibland för det östra Bordeaux, ligger på floden Dordognes högra sida och nordnordöst om floden Gironde. De två mest kända appellationerna i denna del av Bordeaux är tveklöst St-Emilion och Pomerol.

St-Emilion

St-Emilion är ett område där det framförallt produceras rött vin och två druvor dominerar, merlot och cabernet franc. Nedanför staden St-Emilion består jordmånen främst av kalksten och lera och väster om staden är jordmånen grusigare. Detta gör att vinerna inom appellationen skiljer sig lite från varandra i stil. Det produceras mindre kvantiteter av vitt vin, dessa buteljeras under appellationerna AOC Bordeaux blanc eller Vin de France.

Vinerna från St-Emilion är ofta några av de bästa från Bordeaux. De kan variera lite i stil, men de bästa är mjuka och eleganta samt smakrika och fylliga. Elegansen bygger ofta på att fräschören i vinerna grundas på såväl syra som en hint av stensälta. Här finns dock också kraftfulla, strama viner samt en del med mycket ekfatstoner. I doften finns ofta korinter och mörka bär och i smaken finns ofta plommontoner.

St-Emilion BordeauxI St-Emilion finns omkring 680 vinproducenter varav 1 kooperativ. Områdets vingårdar upptar cirka 5300 hektar.

Årgång 2020 känns som en förhållandevis tillgänglig årgång redan nu med en fin lite fullödig fruktighet och bra fräschör. Vinerna kommer sannolikt vara tillgängliga som unga men har också längden för lång lagringspotential. Årgången har överlag hög till mycket hög potential. Extra plus till slotten Chateau Canon-la-Gaffelière, Chateau Destieux, Chateau Montlisse och Chateau la Révérence.

St-Emilion, Bordeaux

St-Emilions satelliter

Norr om St-Emilion ligger fyra kommuner. Dessa kallas ofta satellitkommuner då de har rätt att lägga namnet St-Emilion till sina egna kommunnamn: Montagne, Lussac, Puisseguin- och St-Georges.

Bordeaux Montagne-St-EmilionMontagne-St-Emilion har 200 vinproducenter och cirka 4000 hektar med vingårdar. I Lussac-St-Emilion finns ca 160 vinproducenter med omkring 1600 hektar med vingårdar. Puisseguin-St-Emilion har omkring 100 vinproducenter och cirka 730 ha med vingårdar och i St-Georges-St-Emilion finns det 24 vinproducenter och cirka 200 hektar med vingårdar.

Tyvärr har vi provat för få viner av årgång 2020 från dessa kommuner för att kunna säga något om årgången som helhet.

En bra producenter på bolaget är Maison Blanche (Despagne-Rapin, Montagne-St-Emilion). Andra att hålla ögonen öppna efter är Chateau Arbo (Montagne-St-Emilion), Chateau Saint Georges (St Georges-St-Emilion).

Pomerol

Pomerol är ett rödvinsdistrikt där druvan merlot dominerar. Det är dock vanligt att finns en andel av cabernet franc i blenden. Området ligger på en platå och jordmånen består av lera blandat med grus. I de bästa delarna är jorden järnrik, denna kallas crasse de fer. I dagsläget finns inga odlingar med gröna druvor inom Pomerol. Vinerna är ofta täta, fylliga och plommonfruktiga i smaken samt med inslag av torkade bär och choklad.

Bordeaux PomerolI Pomerol finns det omkring 135 vinproducenter som delar på cirka 800 hektar med vingårdar.

Vinerna från årgång 2020 är täta, koncentrerade och smakrika men ännu lite otillgängliga och svårbedömda. Vinerna kommer överlag behöva lagring, med tid kommer de sannolikt bli riktigt bra. Potentialen för årgången går från mycket bra till hög. Extra plus till Chateau le Clémence och Chateau la Renaissance.

Bordeaux Pomerol

Lalande-de-Pomerol

Appellationen Lalande-de-Pomerol ligger norr om Pomerol och producerar Pomerolliknande viner, de är dock ofta mer tillgängliga som unga. Precis som i Pomerol är merlot är den viktigaste druvan. Detta är en appellation som bli bättre och bättre och en du bör hålla ögonen på då priserna här i regel är lite lägre än i Pomerol.

I Lalande-de Pomerol finns det drygt 150 vinproducenter och omkring 1150 hektar med vingårdar.

Tyvärr har vi provat för få viner av 2020 för att kunna säga något om årgången som helhet. Det är dock sannolikt att den liknar årgången i Pomerol men med lite mindre koncentration i frukten och viner som överlag är mer tillgängliga som unga.

Bra producenter på bolaget är bland annat Chateau Annereaux och Chateau Siaurac. Utav de viner från 2020 vi provat har Chateau Tournefeuille riktigt bra potential.

Lalande-de-Pomerol Bordeaux

Fronsac och Canon-Fronsac

Fronsac BordeauxFronsac och Canon-Fronsac är två andra områden där det enbart produceras rött vin. Dessa appellationer har låtit tala om sig allt mer på senare tid, mycket tack vara sina fina kalkstensjordar. Stilen på vinerna ligger lite mitt emellan Pomerol och St Emilion, men kan ofta lite strävare och ibland mer rustika. Här finns dock riktigt bra viner för den som letar, särskilt i Fronsac.

Fronsac har 87 vinproducenter och Canon-Fronsac har 40 vinproducenter. Totalt har de ca 800 hektar med vingårdar.

Tyvärr har vi provat för få viner av 2020 för att kunna säga något om årgången som helhet.

Bra producenter på bolaget är Château Arnauton (Château Plain Point) och Château Villars. Andra favoriter Chateau Dalem och Chateau Les Trois Croix.

Castillon & Francs

Bordeaux Castillon Côtes de BordeauxCôtes de Castillon och Bordeaux-Côtes de Francs ligger öster om St-Emilion och här produceras huvudsakligen rött vin. I Côtes de Francs producerar även en liten del sött vitt vin. Detta är de två appellationerna i Bordeaux som procentuellt sätt har mest ekologiska och biodynamiska producenter.

Bordeaux Bordeaux Côtes de FrancsI Côtes de Castillon finns omkring 230 vinproducenter och cirka 2300 hektar med vingårdar, av dessa är 575 hektar ekologiskt certifierade. Bordeaux-Côtes de Francs har ett 40-tal vinproducenter utspridda på 433 hektar med vingårdar varav 217 hektar är ekologiskt certifierade.

Tyvärr har vi provat för få viner av årgång 2020 för att kunna säga något om årgången som helhet.

Bra producenter på bolaget är Château d’Aiguilhe (Castillon), Château Puygueraud (Francs) och Chateau Le Puy (Francs). Vid sidan av detta brukar nätvinhandeln Caviste.se sälja utmärkta Clos Puy Arnaud (Castillon) till och från.

Blaye côtes de Bordeaux/AOC Blaye & Côtes de Bourg

Bordeaux Côtes de BourgI Côtes de Bourg produceras huvudsakligen merlotbaserade röda viner. För Blaye har appellationen delats upp i appellationen Blaye côtes de Bordeaux som är förbehållen torra vita viner och Premières Côtes de Blaye och AOC Blaye för de röda vinerna. Merlot är den viktigaste druvan i bägge områdena men druvan malbec har börjat bli populär här.

Bordeaux Côtes de BourgBlaye côtes de Bordeaux och AOC Blaye har omkring 450 vinproducenter, varav 3 är kooperativ samt 6000 hektar. I Côtes de Bourg finns omkring 300 vinproducenter varav 4 kooperativ och omfattar cirka 3400 hektar.

Tyvärr har vi provat för få viner av 2020 för att kunna säga något om årgången som helhet.

Bra producenter på bolaget är Château Monconseil Gazin (Blaye), Château Tayac (Bourg) och Chateau Puybarbe (Bourg).

Bordeaux mellan floderna

Området mellan floderna utgörs av appellationerna Entre-Deux-Mers, Cadillac côtes de Bordeaux och Ste-Foy côtes de Bordeaux. De kan sägas utgör ett triangelformat område mellan floderna Dordogne och Garonne och sträcker sig från dessa åt sydöst inåt i landet.

Vinerna här har inte lika tydliga terroirskillnader som på den vänstra och högra stranden. Majoritet av vinerna från detta område buteljeras under de mer generella appellationerna AOC Bordeaux eller AOC Bordeaux Supérieur. Utifrån detta har vi också skrivit några ord om dessa appellationer under denna rubrik.

Tyvärr har vi provat för få viner av årgång 2020 för dessa områden för att kunna säga något generellt om den. De viner vi provat håller dock generellt en bra nivå med en fin fruktighet, bra fräschör och fin längd som ledord.

Entre-Deux-Mers

Entre-Deux-Mers BordeauxInom AOC Entre-Deux-Mers produceras bara vitt vin. De är vanligen inte ekade och görs framförallt på sauvignon blanc. Många av dessa är förhållande enkla men också riktigt bra matviner.

I Entre-Deux-Mers finns omkring 150 vinproducenter och 1650 hektar med vingårdar.

På bolaget finns bland annat viner från Château Bonnet. Från området finns flera riktigt bra producenter som vi inte har på bolaget såsom Chateau Sainte-Marie och Chateau Thieuley.

Cadillac côtes de Bordeaux

Cadillac Côtes de BordeauxCadillac côtes de Bordeaux är en lite mer okänd appellation. Den ligger nära floden Garonne. Appellationen bedöms ofta ha lite mer potential än de flesta viner visar. Med andra ord är detta ett område som vi sannolikt kommer se fler bra vinproducenter från, några finns dock redan nu.

I Cadillac côtes de Bordeaux finns det omkring 250 vinproducenter och 2000 hektar med vingårdar.

På bolaget finns bland annat viner från Château Tanesse. Andra producenter i Cadillac som är riktigt bra men som inte finns på bolaget såsom Chateau Biac och Chateau Ogier de Gourgue. Ett vin vi provade inom ramen för en primeur 2020 är Château de Marsan.

Bordeaux Cadillac Côtes de Bordeaux

Ste-Foy côtes de Bordeaux

Ste-Foy är Bordeaux östligaste utpost. Här görs många olika typer av viner såsom vita, röda och söta. Jag har i sanningens namn inte provat mycket vin från denna appellation men de som varit de mest intressanta är de vita.

I Ste-Foy côtes de Bordeaux finns ett drygt 20-tal producenter och omkring 665 hektar med vingårdar.

Bra producenter är till exempel Chateau Carbonneau och Chateau Pré la Lande. För tillfället finns det inget vin från denna appellation på Systembolaget.

AOC Bordeaux & Bordeaux superieur

Bordeaux superieurDessa två appellationer är tillåtna för alla vinproducenter i Bordeaux. Det produceras vin från dessa appellationer från ungefär 60000 hektar med vingårdar. Inom AOC Bordeaux  produceras både vita och röda viner och inom ramen Bordeaux superieur produceras bara röda viner. Bland de som använder dessa appellationer finns knappt 5000 vinproducenter inklusive 327 négocianter, som i de flesta fall gör egna blender, och 27 kooperativ.

På bolaget finns bland annat viner från Château Jean Faux.

Angående Côtes de Bordeaux

Från och med 2008 får alla Bordeauxs olika côtes-appellationer använda den gemensamma beteckningen Côtes de Bordeaux. Detta är dock frivilligt.

 

Magnus Reuterdahl med hjälp av Sofia Ander och Anders Levander

De bästa appellationerna 2020 enligt oss på DinVinguide.se

Sammantaget är 2020 ett riktigt bra år i hela Bordeaux. De två områden som står ut mest i våra provningsnoter är Margaux och St-Emilion, dvs ett på varje sida av stranden.

Vi vill också ge ett extra plus till Sauternes och Fronsac som visar hög potential men också viner som indikerar att de kommer vara tillgängliga som unga.

Ett annat område som ni bör hålla koll på är St-Estèphe, kanske lite mer ojämt men topparna är höga.

Att handla en primeur 2020

Det går inte att handla en primeur via Systembolaget men du kan handla det genom nätvinhandeln Winefinder.com.

Primörviner köps oskattade (in bond) på fat/flaska hos respektive vinproducent och kommer att levereas underförsta halvan av 2023. Viner säljs vanligen i 6-pack. Hur det går till kan du läs mer om här! Slutbetalning sker när vinerna är redo att skeppas, då betalar du också alkholskatten.

Bild från DinVinGuide

Bordeaux högra stranden – En Primeur 2020

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor. På bägge sidor bjuder vi på recept och vinmatchningar. I BestChampagne djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska Bordeaux högra stranden – En Primeur 2020 med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer