Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bland böcker och pavor
Skriven av Magnus Reuterdahl

Bland böcker och pavor

Bland böcker och pavor. Jag kom in i vinvärlden genom bloggosfären, det tryckta ordet är dock fantastiskt och i hjärtat är jag en sann bibliofil. När det kommer till noveller och romaner lyssnar jag dock gärna på dem i hörlurar. För mer encyklopedisk information föredrar jag e-böcker och nätet är en fantastisk källa till kunskap. När jag verkligen vill fördjupa mig i något är det dock få saker som slår Gutenbergs arv. Här kommer tips på några grymma vinböcker.

Det var en gång en pojke som blev besatt av pavor och blev en vinnörd, det var en gång en vinnörd som började blogga, det var en gång en vinbloggare som älskade böcker och den vinnörden är jag. Bland böcker och pavor hittar jag guldkornen som förgyller min vardag när jag verkligen vill fördjupa mig i något. Under året har jag hittat några vinböcker som är utmärkta att fördjupa sig i framför brasan nu när vinden viner utanför och kylan biter. Häng med in i böckernas värld.

Bland böcker och pavor: Från Gutenberg till bloggar till böcker via appar

För ett par veckor sedan var Wink Lorch i Stockholm. Hon är en vän som jag funnit via bloggosfären. Hon är också en författare. Idag skriver hon vinböcker som delvis blivit verklighet genom de nätverk hon funnit i vinets värld.

Wink Lorch har använt sig av Kickstarter (det finns dock fler plattformar med liknande idé). Det är en app eller ett digital verktyg där du kan pitcha idéer och försöka få människor att finansiera dem åt dig. Nu är det inte fullt så enkelt. Idén ska vara tillräckligt  bra, folk ska se den, idén ska vara genomförbar och du ska kalkylera summan rätt. Lyckas du med allt det så får du förutom finansiering också en mängd ambassadörer på köpet. Människor som längtar efter resultatet. Förväntansfulla följare som skriver om, känner sig delaktiga och följer projektet.

Som ”backer” (finansiär) kan du få ut olika saker av din insats beroende på din insats, t ex signerade exemplar av boken, möjligheten att gå på seminarier, specialdesignade vinresor med mera. Framförallt möjliggör du att de projekt som du är intresserade av verkligen blir av 🙂

Wines of the French Alps: Savoie, Bugey and beyond
Wink Lorch & Magnus Reuterdahl, Stockholm 2019

Bland böcker och pavor: Wink Lorch i de franska alperna

Winks första bok var: Jura Wine. With Local Food and Travel Tips. Den kom år 2014 och väl värd att plocka upp, även om den har ett par år på nacken. Sedan den boken kom ut intresset för Jura exploderat och en del producenter har tillkommit, andra har lagt ned eller låtit vinerierna gå över till andra personer. Det är dock fortfarande en bok som verkligen ger dig en inblick i Jura, oavsett om du sitter hemma och vill lära dig mer eller resa dit och veta vilka som är de viktigaste stoppen.

Bland böcker och pavor

Några år senare började hon arbeta med uppföljaren: Wines of the French Alps: Savoie, Bugey and beyond. Denna släpptes för ett par månader sedan.

Det är en bok där vi rör oss bland skidbackar, liftsystem och barer som är tyngda med Jägermeister och Stroh rom. Det finns dock mycket mer bakom den alpina fasaden. I de franska alperna finns flera spännande vinområden att upptäcka. Wink tar med oss på en resa genom detta franska alplandskap, dess viner, vinodlare och druvor. Hon låter dig se denna del av Frankrike med andra (nya) ögon. Detta är en bok som bör finnas i varje vinälskares bokhylla och varje skidåkares ryggsäck – den är skriven för dig som vill ha det där lilla extra.

Bägge böckerna går att beställa direkt via Wink Lorch. Jag rekommenderar ett exemplar till dig och minst ett exemplar att ge bort i julklapp, till en väl vald vinvän. Även boken om Jura är väl värd att köpa även om den fått ett par år på nacken. Läs mer om böckerna här.

Bland böcker och pavor: Charine Tan och Matthew Horkey tar sig an Ungern

Det finns fler som uppmärksammat detta sätt att få finansiering till böcker. Charine Tan (Singapore) och Matthew Horkey (USA) driver bloggen Exotic Wine Travel. På denna lyfter de fram vinregioner som är lite udda eller mindre kända. Jag träffade dem genom #winelover och vi klickade direkt. De är duktiga på att kommunicera och skriva, de gillar kul vi viner och vi har samma intresse av att besöka och lyfta fram just de små och lite udda vinregionerna och länderna.

Discover Hungarian wines
Charine Tan och Matthew Horkey. Photo by permission by Exotic Wine Travel.

De har tidigare skrivit två riktigt bra böcker, en om Kroatiska viner och en om vinländerna Turkiet, Armenien & Georgien. På sin hemsida och på youtube finner du också massor av intressanta artiklar och inlägg. Bägge böckerna är väl värda att leta efter och läsa.

Nu är det dock dags för ett nytt vinland och en ny bok. De ger de sig på vinlandet Ungern. Här kan du vara med och stödja arbetet genom just Kickstarter. Samtidigt säkerställer du att du får en rykande färsk vinbok om ett annat fantastiskt vinland nästa år.

Boken kommer heta: Discover Hungarian Wine: A Visitor-Friendly Guide. I Ungern finns ett flertal såväl spännande vinområden som massor med bra och kul druvor att nörda ned sig i. Läs mer om projektet här.

´Bland böcker och pavor

Bland böcker och pavor: Kinesiskt vin, finns det? Janet Z. Wang

Alla böcker görs dock inte via kampanjer på nätet. En del skapas på ett mer traditionellt sätt genom klassiska förlag, just detta gav en gång i tiden ut massor med fantastiska pocketböcker inom science fiction, skräck och crime noir. Tidigare i år träffade jag Janet Z. Wang. Hon är från England men har rötterna i den kinesiska myllan. Janet har skrivit en riktigt spännande bok om vinlandet Kina:

The Chinese Wine Renaissance

The Chinese Wine Renaissance
Janet Z. Wang

Boken handlar om det moderna Kinas kamp att ta en plats bland världens mer etablerade vinländer men också om de historiska aspekterna av vin och dryck i Kina. I denna boken kan du vid sidan om vin lära dig mer om den kinesiska spriten Baijiu samt om de gula vinerna Xhaoxing och Huangjiu som är gjorda på ris. Här öppnar sig en helt ny värld av traditionella smaker och nya platser för vinösa upplevelser. Boken kan beställas på flera platser på nätet, t ex här.

Bland böcker och pavor

Läs boken och prova vinerna till riktig kinesisk mat, till exempel på R.Asia i Solna. Läs mer om restaurangen och Baijiu här i DinVinguide.se

Bland böcker och pavor: 49 miljoner bubblor Fredrik Schelin

Världens bästa dryck bubblar, åtminstone är det så i Fredriks värld. Fredrik Schelin är min kollega här på DinVinguide.se och han fortsätter sitt segertåg genom bubblornas värld. Denna bok är en nödvändighet för alla som gillar mousserande vin. Den fungerar för dig som bara vill veta veta vad champagne och mousserande vin är. Det är också en bok för dig som vill ha mer handfasta tips om specifika vinhus eller som funderar på att resa till Champagne. Här finns också tillräckligt mycket djup för att den ska var kul för dig som är nördig. Se till att uppdatera din kunskaper om bubbel!

årets vinjulklapp

Vill du få din champagne att smaka ännu bättre (om det är möjligt) så servera den med några uppslagna sidor av: Champagne. 49 miljoner bubblor i en flaska. Boken finns i de flesta bokhandlar och hos näthandlarna. Stark rekommendation!

Se detta som tidiga julklappstips och i ett fall ett julklappstips för nästa år. De är något att sätta upp på önskelistan eller bara något att direkt kasta sig över och njuta av framför brasan. Detta är böcker som också triggar smaksinnet så se till att ha lite ost, lite chark och ett glas gott vin jämte dig. Sedan är det dags att sjunka ned i böckernas vinvärld.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus