Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Barbera D'Asti
Skriven av Magnus Reuterdahl

Barbera från Alba och Asti kittlar dödskönt i gommen

Januari brukar kallas den fattiga månaden. Även om plånboken känns tunn behöver inte det betyda att du måste dricka tråkiga viner. Det finns många bra viner för mer överkomliga priser, såsom dessa utmärkta vinterviner på druvan barbera från Piemonte, Italien.

Systembolaget har som bekant inga reor på sina viner, därför får vi leta fynd på andra sätt. Ett sådant är att titta närmare på kända vinområden och prova viner på lite mindre välkända druvor eller från delar av regioner som är lite okända. Jag har tittat lite närmare på Piemonte i norra Italien och druvan barbera. Det finns en hel del riktigt sköna viner gjorda på druvan att njuta av som passar januari som hand i handske.

Piemonte

Piemonte är en vinregion nordvästra Italien. Regionen är mest känd för sina viner från Barolo och Barbaresco gjorda på druvan nebiolo. Dessa viner kan du läsa om i flera andra artiklar här på DinVinguide.se. Piemonte är så mycket mer än bara dessa två världsberömda områden. Det är den vinregion i Italien som har flest DOCG:er (17 stycken) i Italien. Det finns också många riktigt bra DOC:er (42 stycken). En del av dessa baseras på områden andra på druvor.

Alto Piemonte vertical AssaggioANordOvest

Barbera D’Alba DOC och Barbera D’Asti DOCG

Druvan barbera har inte alltid haft det bästa ryktet, det beror på att det är en av Italiens mest planterade druvor. Det är en druva som kan ge hög avkastning på bekostnad av kvalitet men det är också en druva som kan ge riktigt trevliga viner som passar utmärkt till pasta, pizza eller kallskuret.

Många av de bästa vinerna på druvan kommer från Barbera D’Alba DOC och Barbera D’Asti DOCG. Vinerna har med dessa benämningar minst 85% barbera men är ofta uppblandade med några procent av andra druvor såsom dolcetto, freisa och grignolino med flera. Ett annat område i Piemonte att också hålla koll på när det kommer till druvan är Monferrato.

Barbera D’Alba är ett området som ligger kring staden Alba och de omgivande kullarna i Langhe. De bästa vinerna kommer oftast från vingårdarna nära Barolo där jordmånen innehåller mycket kalksten och lera.

Området Barbera d’Asti ligger kring staden Asti i östra Piemonte. Vingårdarna ligger i det kulliga landskapet kring Asti och i Alessandria på gränsen mot Lombardiet och Emilia-Romagna. Inom Barbera D’Asti finns tre delområden som anses särskilt bra: Colli Astiani, Nizza och Tinella.

Tre viner på barbera att prova

Vinerna på druvan barbera kan skilja sig en hel del från varandra men gemensamt för dessa tre viner är en fin fruktighet med inslag av röda och mörka bär, mjuka tanniner och en fin fräschör. Det är utmärkta viner om du vill utforska druvan lite närmare. Alla tre återfinns i Systembolagets beställningssortiment.

Bästa barbera på bolaget

Michele Chiarlo Barbera D’Asti Le orme 2016, Piemonte, Italien, 125:-, Nr 2251, Beställningssortimentet Systembolaget

Ett inbjudande fräscht vin i modern stil med röda och lila frukter och bär samt en fin kryddig ton. Smaken har inslag av sötsyrliga körsbär, björnbär och vildhallon. Detta kantas av frisk jord, färska örter, eucalyptus och anis. Fräscht, charmigt och riktigt bra. Testa med en pasta carbonara eller en pizza med skinka och champinjoner samt mycket ost.

Bästa barbera på bolaget

Barbera d’Alba La Gemella 2015 Viberti Giovanni, Piemonte, Italien, 179:-, Nr 71651, Beställningssortimentet Systembolaget

Detta är ett riktigt snyggt vin, elegant med fin finish. I smaken finns mörka och röda frukter och bär som jordgubbar, björnbär, blåbär och mörka körsbär med en hint av sötma. Vinet har en härlig fräschör och bra längd samt mjuka tanniner. Här finns en fin jordig ton samt en kryddighet som drar åt anis och färska örter. Bra längd och snygg energi samt viss komplexitet. Ett vin som passar pasta, lättare kötträtter och rätter med smaksatta med svamp.

Bästa barbera på bolaget

Barbera d’Alba superiore 2016 Azienda Vinicola Palladino, Piemonte, Italien, 149:-, Nr 79012, Beställningssortimentet Systembolaget

Med supriore menas att vinet lagrats i 14 månader. Det är en traditionell barbera. Vinet har en fruktig, lite saftig smak av röda frukter och bär som röda äpplen, mörka körsbär och en hint av hallon. Smakerna kantas av en blommig fräschör med inslag av lavendel samt mjuka lite silkiga tanniner och en snyggt integrerad ekfatston. Eftersmaken är lång och har en fin kryddighet och inslag av bittermandel. Utmärkt till hårdostar, chark och pasta.

Njut av januari med bra viner och god mat, det kommer jag att göra. Detta är tre viner på druvan barbera som förhoppnings får dig att öppna upp ögonen för denna druva och fortsätta att utforska den. Skål!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer