Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vingård Halland Sverige
Skriven av Magnus Reuterdahl

Ästad vingård och restaurang Äng

Ästad vingård och restaurang Äng, en smakernas oas cirka två och en halv mil utanför Varberg. En vingård i Halland kan tyckas vara något en udda fågel i den halländska landsbygden. Stjärnkrogar som restaurang Äng växer inte heller på träd. De har mer än bara platsen Ästad gemensamt. Dessa två är mycket värda att hålla ögonen på och inte minst besöka!

Ästad är bondgården som blev en vingård, som blev med spa och tre restauranger. Redan på vägen till Ästad slås jag av omgivningarnas skönhet, bokskogar täcker rullande kullar och ett småbrutna landskap. Vi åker på små slingrande vägar förbi gårdar, betande djur genom områden klädda i höstens färger, färden får oss att gradvis kasta vardagens stress och tempo åt sidan.

När vi kommer fram till Ästad så skiljer det sig omgivningen från det vi passerat igenom. Vingården, vineriet och spa-anläggningen bryter av mot  övriga gårds- och ladugårdsbyggnader vi passerat. Det känns som att vi kommit fram till något annorlunda, någonstans där vi kommer få en upplevelse.

Ästad är dock inte nytt för mig, jag besökte det redan år 2014 och det har hänt mycket sedan dess. Redan då fanns vineriet och vingården på plats. Vinstockarna hade hunnit bli omkring tre år gamla, dvs de började ge frukt och deras vinäventyr hade så sakteliga börjat. Ästads ambition var redan då att göra riktigt bra vin och vänta med att börja sälja det tills de nått den kvalitet de sökte samt att utveckla besöksnäringen kring gården. De visste då att det skulle ta tid att utvecklas. Idag är man nära den vision som man då pratade om.

Ästad vingård

Ästad Vingård

Redan år 2014 hade de bestämt sig för att målsättningen var att framförallt producera mousserande vin. De pratade då om att den första årgången skulle komma inom något eller ett par år i framtiden, det har tagit lite längre tid än så. Åren har använts till prova sig fram med olika jästsorter, jäsnings- och förvaringskärl och cuvéer för att nå målet för ett riktigt bra vin. Häromdagen provade DinVinguide.se det första vinet som kommer säljas på Systembolaget, årgång 2018. Ett mousserande vin som kommer släppas via beställningssortimentet någon gång under första halvan av år 2023.

Jag kan redan nu säga att det är ett bra vin med fin potential, min kollega Fredrik skrev om det här häromdagen här i DinVinguide.se. Vinet är gjort på druvan solaris, det har legat på sin jäst i tre år och är gjort med traditionell metod. Orkar du inte vänta in detta kan du prova varianter av det på restaurangerna Äng och Logen samt i Ästad spa redan nu. Det rekommenderas!

Solaris Svenskt mousserande vin

Sedan några år tillbaka har Ästad utökat sin vingård till att omfatta ytterligare ett område och totalt omkring 30 000 vinstockar. Den gamla vingården ligger vid Ästad gård och den nya finns närmare kusten vid Morup. Vingårdarna har olika jordmåner och exponeringar vilket ger större potential till jämnare skördar men också till viner med större djup, mer komplexitet och längd.

Både vinmakaren Claes Bartoldsson och deras vinmakarkonsult Lars Torstensson framhåller dock att de tror på andra druvor än solaris i framtiden. De odlar bland annat frühburgunder men också chardonnay och pinot noir. De senare med en förhoppning på framtiden.

Bild från DinVinGuide

Ästad är mer än en svensk vingård, mycket mer!

Vinet är en dimension av Ästad och ett element av gårdens smaker, det andra är matupplevelsen, för det är just smakerna som står i centrum här. Ästad är också en plats för att slappna av, fokusera och återhämta sig. Utifrån det är Sinnenas Spa en central del av upplevelsen.

Vid detta besök hann vi bara få en översiktlig uppfattning om spaet, det vi såg imponerade dock och är en anledning så god som någon för att återvända. Här finns bland annat en utomhuspool med varmt vatten, olika typer av bastupplevelser såsom en undervattensbastu, kalla bad och flera olika spabehandlingar att välja emellan. I spaet finns också restaurangen Smakernas bar.

Sinnenas Spa

En annan del av upplevelsen är boendet. Rummen ligger i anslutning till spaet. Du kan välja mellan sviter och ”standardrum”, du kommer inte bli besviken oavsett val. Alla rum har egen bastu, i rummen finns ljudsystem som du kan koppla upp din telefon eller dator mot och i minibaren finns flera riktigt bra viner att välja emellan. Framförallt är rummen bekväma och välkomnande. Vill du kan du stanna i ditt rum och för en stund helt koppla bort dig från omvärlden och bara njuta av stillheten.

Om du istället vill uppleva naturen finns det mer än sex mil av vandringsleder i Åkulla bokskogar och de omliggande naturreservaten.

Ästads restauranger

Det finns tre restauranger på Ästad: Logen, Smakbaren och Äng. I Smakernas bar inne i Sinnenas spa kan du äta lättare rätter för att hålla uppe energinivån mellan olika bastubad och spabehandlingar.

Restaurang Logen har såväl välkomponerade menyer som a la carte. Maten är förfinad husman kompletterad med klassiska rätter och en fokuserad men välgenomtänkt vinlista. Jag rekommenderar varmt råbiffen med karljohansvampskräm.

Det som verkligen får Ästad att stå ut som ett matparadis är dock restaurang Äng. De har en stjärna i Guide Michelin sedan tidigare i år men det känns som att det är en stjärna för lite för vår upplevelse!

Restaurang Äng

Restaurang ÄNG

Jag har haft förmånen att besöka många bra restauranger och det är inte så vanligt att man blir genuint överraskad, men restaurang Äng golvade mig. Jag hade höga förväntningar och de överträffade dem, på i stort sätt alla punkter. På Äng får du en unik upplevelse från det att du sätter foten i restaurangen tills det att du går där ifrån.

Filip Gemzell och hans team har lyckats skapa något som känns såväl nyskapande som genuint. Råvarorna kommer från den halländska myllan och havet. I varje smakbit, för det är så jag vill beskriva maten, finns det något nytt, något oväntat och spännande. Menyn drivs av en nyfikenhet och experimentlusta som får mig att hela tiden längta efter nästa smakupplevelse.

Restaurang Äng Ästad vingård

Under serveringens gång får vi omkring 20 rätter som alla har en tydlig koppling till Halland, Ästad och årstiden. Vid sidan av maten är även restaurangen i sig en del av upplevelsen. Personalen leder dig igenom måltiden med en säker hand.

När du ser restaurangen utifrån känns den som ett växthus. När du kommer in öppnas ett annat universum. Vi stiger in i ett modernt rum med en ren design i modern skandinavisk stil. Här är det framförallt trä- och stenytor som sticker ut i kombination med glasväggarna och taket som ger en härlig volym och en känsla av att var utomhus samtidigt som du är inomhus.

Restaurang Äng

En unik upplevelse

Vanligen sitter du still och upplever en restaurang från ett bord, här får du uppleva hela restaurangen. Vi börjar kvällen i baren med ett glas champagne och några inledande rätter för att sätta oss i stämning. Därefter är det dags att gå en våning ned till matsalen, vilket är en resa genom köket och vinkällaren. Just vinkällaren är ett utmärkt tillfälle att få en bild av vad som kan serveras till maten och prata vin med Ängs sommelier.

Äng har en av Sveriges vassaste tävlingssommelier i Emma Ziemann och vinkällaren är hennes domän. Det är en vinkällare med fokus på traditionella europeiska vindistrikt, men här finns också en hel del viner som också har lite mer speciell karaktär och några med lite ålder, det äldsta från år 1899. Passa på att fråga och leta kul och spännande viner på väg till middagen!

Restaurang Äng

En stor del av middagen äts i den nedre matsalen. Därifrån återvänder vi till ett rum som är inbyggt i vinkällaren, där vi får vi njuta av söta och fortifierade viner tillsammans med lämpliga smakbitar. Efterrätterna sluter cirkeln då vi åter går upp i växthuset för att avsluta kvällen. Nu sitter vi dock inte i baren utan i den del av rummet som fungerar mer som ett vardagsrum.

Trots ett 20-tal serveringar känner jag mig aldrig stressad. En del i detta är att Äng bara har en sittning, även om gästerna kommer med visst mellanrum. Det kommer ingen annan efter oss som behöver bordet efter oss vilket ger ett lugn över serveringen. En annan del är att vi inte suttit ned hela kvällen. Vi har rört på oss, fått syre, nya upplevelser och sett nya miljöer. Allt detta ger en totalupplevelse som känns unik i Sverige. Det är en upplevelse som inte bör missas!

Ästad vingård Restaurang Äng

Hatten av för alla på Ästad, jag kommer snart tillbaka, jag lovar!

Några som inte ska glömmas bort i sammanhanget är ägarna. Vi mötte en av dem, Daniel Carlsson.  Jag mötte honom redan 2014 och de visoner han beskrev då har i det mesta förverkligats och i vissa fall överträffats.

Han har en rejäl portion entreprenörsanda, storslagna visioner och en hel del mod. Jag tror att det krävs någon med de egenskaperna för att våga göra en skapelse som Ästad vingård. Utifrån kan det se ut som ett galet projekt, resultatet visar att de satsat rätt och framför allt har de vågat låta det ta tid för att bli riktigt bra. Tack vare det känns upplevelsen av Ästad både genuin och unik.

Ps. Du kan läsa om mitt första besök, år 2014 i artikeln nedan och se hur jag uppfattade Ästad då. Ds.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Ästad vingård och restaurang Äng – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer