Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Alto Piemonte
Skriven av Magnus Reuterdahl

Alto Piemonte – höglandsviner

Känner du till området Alto Piemonte och distrikt som Biella och Lessona? Förmodligen inte! Du känner dock till druvan spanna under dess mer vanliga namn, nebbiolo.

Piemonte är mest känt för de fantastiska vinerna från Barolo, Barbaresco och Langhe gjorda på druvan nebbiolo. Många känner också till viner på druvan barbera, mousserande viner från Asti och vita viner från Gavi.

Alto Piemonte

För några veckor sedan besökte jag en del av Piemonte som färre känner till, Alto Piemonte. Som namnet indikerar är vi i den nordliga delen av Piemonte, på höglandet, ca 15 mil norr om Barolo. Inom Alto Piemonte finns vinområdena Bramaterra, Lessona, Gattinara, Boca, Ghemme, Sizzano och Fara. Vingårdarna ligger främst på skogsklädda kullar ofta nära dagens bebyggelse och i vissa fall inne i städerna och byarna.

Alto Piemonte under sin storhetstid

För omkring 120 år sedan var det dessa områden som gjorde Piemonte känt. Då var det få som köpte eller kände till Barolo och Barbaresco. När Thomas Jeffersson besökte Piemonte under våren 1787 beskrev han vinerna som lätt bubbliga och söta.

Jag har inte provat så gamla viner från Piemonte, men väl ett vin från 1842, gjort på nebbiolo. Detta var uppenbart sötare i stilen och hade en fin syra. Om det varit lätt mousserande gick dock inte att avgöra. Jag kommer återkomma till det riktigt gamla Piemonte och provningen av gamla viner vid ett annat tillfälle.

Alto Piemonte – från 40 000 till 600 hektar

1890-talet phylloxera, 1905 med enorma hagelstormar slog ut en stor del av vingårdarna. Samtidigt började tygindustrin bli en viktig del av ekonomin. Lägg till två världskrig, sedan var den tidigare så blomstrande vinindustrin saga all. De nästan 40 000 hektar med vingårdar som fanns innan sekelskiftet 1900 var efter andra världskriget nere i bara 600 hektar i Alto Piemonte. Idag har de ökat något och omfattar lite drygt 1 500 hektar. Det går fortfarande att se spåren av många av de gamla vingårdarna i form av skogsbevuxna terrasseringar. Idag pågår undersökningar om var de bästa lägena fanns för drygt 100 år sedan, i syfte att försöka återskapa några av dessa i former av olika cru-områden.

Här är alperna närmare och vingårdarna ligger högre i terrängen än de mer kända områdena söderöver, vilket ger viner med högre syra och med mer fräschör. I frukten finns mycket att skogsbär och skoglig undervegetation men det finns också en hint av blodapelsin och färska örter. Jordmånen liknar dock de längre söderut med mycket sand och en del lera men också en del gamla marina sediment vilket ger många viner ett stänk av havssälta i avslutet.

Coste della Seisa DOC och Lessona DOC, Alto Piemonte

Jag besökte två områden i Alto Piemonte, Coste della Seisa och Lessona. Idag finns det ett 20-tal producenter i områdena som har mindre än 100-tal hektar med vingårdar tillsammans. Vinerna har ett gemensamt drag, hög syra, massor med fräschör och lätt fin frukt. De flesta släpper sina viner med viss ålder, just nu säljs årgång 2011 och 2012. Åldern gör att tanninerna mjukats upp en aning. Ytterligare en anledning till fräschören är den relativt låga alkoholhalten som sällan går över 13,5% och ofta ligger kring 12,5%.

De flesta vingårdarna är små, från någon upp till ett 10-tal hektar och har rustats upp eller nyplanterats de senaste 10-15 åren. Produktionen är liten men kvalitén är hög. Jag besökte området första gången 2015 och blev lite förälskad i denna del av Piemonte och vinmakarna här!

Coste della Sesia omfattar ett område som täcker Vercelli och Biella. De fick sin DOC status 1996 och omfattar lite drygt 30 hektar av vingårdar, dessa ligger på 200-600 meter över havet. Vid detta tillfälle besökte jag Castello di Montecavallo, Villa Era och Castello di Castellengo som gör vin under appellationen Coste della Seisa DOC.

Centovigne – Castello di Castellengo

Castello di Castellengos vingårdar ligger kring slottet Castello di Castellengo. De startade upp verksamheten 1998 och de första skördarna togs in år 2000. Vid slottet har det dock odlats vin sedan åtminstone 1500-talet. Målet är skapa en egen DOC för detta område under namnet Castelengo. Håll lite extra koll efter deras Castellengo nebbiolo 2012 men också det vita vinet Miranda 3026 gjort på 100% erbaluce. Trots att de nuvarande ägarna inte hållit på mer än ungefär 20 år finns det gamla viner kvar i slottskällaren. Här fick jag tillfälle att prova historiens vingslag i en flaska från 1896.

Maria Chiara Reda & Andrea Manfrinati

Castello di Montecavallo

Vineriet ligger i staden Biella vid familjens slott som byggdes på 1830-talet i neogotisk stil Här kan du hyra en av två lägenheter och njuta av slottet och parken. Maria Chiara Reda som driver vingården tillsammans med Andrea Manfrinati har en liten vingård som omfattar cirka 3 hektar. De arbetar med att få den organisk certifierad vilket bör ske inom 1-2 år. Vinerna är riktigt bra och har fin karaktär. I källaren finns många riktigt gamla viner vilket en flaska från 1842 gav prov på, otroligt att ett sådant vin överlevt och fortfarande är drickbart.

Villa Era

Villa Era var en gång i tiden en av de mest kända producenterna i området. Idag har man restaurerat omkring en hektar av vingården och gör en liten serie viner. De har också en vinkällare med årgångar som går tillbaka till 1823. Just det har jag inte provat men väl 1897 och 1960 vilka båda levererade finna smakupplevelser.

Lessona DOC var under lång tid synonymt med Tentute Sella, de var fram till för några år sedan den enda större  kommersiella vinproducenten i Lessona DOC (1976). Idag finns det knappt 10 stycken som tillsammans har drygt 30 hektar med vingårdar. Vid detta tillfälle besökte jag endast Tentute Sella men provade vin från många av de andra.

Tentute Sella

Tentute Sella har gjort viner sedan 1671, under 11 generationer. De har lite drygt 14 hektar inom Lessona DOC varav 4 hektar vid San Sebastiano, en vingård man ägt och brukat sedan 1671. De har också drygt 1o hektar i Bramaterra. De producerar omkring 50-60000 flaskor. Vi fick prova några äldre viner, från 1956 och 1970 som visade hur väl dessa viner håller upp. Årgång 1970 skulle fortfarande kunna säljas kommersiellt. Håll särskilt utkik efter Lessona 2011 och San Sebastiano allo Zoppo 2009, bägge gjorda på ca 85% nebbiolo och 15% vespolina.

Pietro Cassina

Pietro Cassina har byggt upp ett modernt vineri och gör de kanske mest moderna vinerna. De är mycket välgjorda och ett fint driv. Pietro Cassina startade upp vingården 2005 har idag cirka sex hektar med vingårdar. Ett av mina favoritviner från provningarna i år kommer härifrån, Tanzo 2011 på 100% nebbiolo men hans Civet 2011 är också ett riktigt bra vin. Vill du prova hur vespolina smakar gör han ett vin 100 % av denna druva samt ett riktigt bra vitt vin i Nivis, gjort på druvan erbaluce.

Massimo Clerico

Masimo Clerico är ytterligare en gammal trotjänare. De har gjort vin i Lessona sedan 1700-talet, troligen ännu länge. Idag har de omkring tre hektar med vingårdar, vara cirka 1,5 hektar är planterade med stockar som är 60-70 år gamla. Riktigt bra traditionella viner. Håll särskilt koll på hans Lessona riserva 2012.

Ytterligare producenter att hålla koll på är Proprieta Sperino, Donnalia, Eusebio, La Badina och Rolej.

Både jag och min kollega Anders Levander har tidigare skrivit om Alto Piemonte. Anders har också varit där nyligen, i Gattinara som har mer vulkanisk jord och ett delvis annorlunda anslag. Det kommer med andra ord mer om Alto Piemonte, snart. Som du sett i denna artikel fick jag också prova många riktigt gamla viner, en artikel om denna provning kommer under julen.

Detta är en del av Piemonte som vi gärna slår ett extra slag för, hittar du viner från producenterna ovan så passa på att prova dem. Det är du värd!

Några viner går att köpa i Sverige, då och då. Just nu går det att köpa Pietro Cassinas Lessona: Pidrin 2013 (Nr 72475, 287:-) och Severina 2015 (Nr 74096, 187:-). Jag provade dock inget av dessa två vid detta tillfälle. Tentute Sella har funnits på hyllorna då och då men inte just nu, detsamma gäller också Proprieta Sperino.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer