Svenska flaggan
Alsaceskolan - Cremant d'Alsace - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Alsaceskolan – Cremant d’Alsace

Vi går vidare med vinskolan om vinregionen Alsace, nu med fokus på det bubblande Alsace: cremant d’Alsace. I Frankrike är detta det näst mest sålda mousserande vinet efter champagne.

Alsaceskolan fortsätter med cremant d’Alsace, läs mer om skolan och dess olika kapitel här.

Mousserande vin i Alsace görs under appellationen Crémant d’Alsace AOC (Appellation d’origine controlée). Appellationen skapades år 1976 men det har gjorts bubbel i Alsace långt innan appellation var på plats. De första kända vinerna började att produceras där omkring sekelskiftet 1900-talet. En av pionjärerna var Julien Dopff au Moulin.

Utsikt Alsace

 

Drick som en fransos!

DinVinguide.se vinskola - AlsaceAlsace är Frankrikes näst största appellation för mousserande vin, efter Champagne. Det produceras omkring 30-35 miljoner flaskor bubbel om året, vilket motsvarar drygt 20 procent av allt vin från regionen. Druvorna kommer från någon av de omkring 500 producenter som är medlemmar i Syndicat des Producteurs de Crémant d’Alsace.

Att cremant d’Alsace är populärt i Frankrike kan vi se genom att hela 80% av produktionen dricks i Frankrike. Bara lite drygt 20% går på export, det tycker jag är på tok för lite! Crémant d’Alsace är riktigt bra bubbel för pengen och fler borde njuta av dem i mycket högre grad än vad som görs. Så ska du dricka som fransoserna gör så ska du se till att ha några flaskor cremant d’Alsace hemma i källaren.

Vad är ett AOC Cremant d’Alsace vin?

Cremant d’Alsace är ett mousserande vin som produceras med traditionell metod, dvs med en andra jäsning på flaskan. Vid den andra jäsningen ska vinet ligga minst 9 månader på jästen, men ju längre tid desto mer komplext blir vinet. Vinerna görs såväl som blender som på en druva. Vinet ska också lagras minst 3 månader i källaren, så det ska totalt sätt lagras minst 12 månader innan det kan säljas. Om de är gjorda på bara en druva ska detta framgå på etiketten.

Godkända druvor inom AOC:n är riesling, pinot gris, pinot blanc, pinot noir, auxerrois (ibland kallad pinot auxerrios) och chardonnay. Pinot blanc är den mest använda druvan. Crémant d’Alsace rosé är lite ovanligare men de görs alltid på 100 % av pinot noir.

Vill du veta mer om regelverket eller få mer statistik så finns det ytterligare information Vins Alsaces hemsida och hos Back in Alsace.

Bild från DinVinGuide

Hur smakar ett alsassiskt bubbel?

Klimatet i Alsace är torrt, varmt och soligt vilket ger viner som vanligen är blommigare men också rundare än de från till exempel Champagne. I eftersmaken finns ofta en fin kexighet eller ton av brioche. I smaken hittar vi vanligen gula och gröna stenfrukter, citrus och andra gula bär.

Bild från Dinvinguide

Vad äter du till Cremant d’Alsace?

Till de torra stilarna så passar det bättre med en eggs Benedict, sashimi, rimmad lax eller ostar som comté och gruyère. Utöver detta är de strålande tillsammans med skaldjur av alla de slag. Om du istället gillar lite sötma i ditt bubbel så är en demi-sec till madeleinkakor eller en bit av fruktkakan kougelhopf riktigt gott och mycket alsassiskt.

Alsaceskolan – Cremant d’Alsace

Trots att cremant d’Alsace är Frankrikes näst mest populära bubbel så har vi inte så mycket att välja på i bolagets ordinarie sortiment. Det finns dock några som är riktigt bra och med hjälp av beställningssortimentet så finns det än mer att hitta. Detta är är några guldkorn som visar varför de är så populära i Frankrike och som kan få creamat d’Alsace att bli en favorit även hemma hos dig.

Alsace

Domaine Saint-Rémy crémant d´Alsace Cuvée prestige brut, 2017, Alsace, Frankrike, Nr 79928, Systembolaget beställningssortimentet

Vegan, ekologiskt och biodynamiskt certifierat. Vinet är gjort på en blend av 50% pinot auxerrois, 40% chardonnay och 10% pinot noir. Vinet har lagrats minst 36 månader på sin jästfällning.

Domaine Saint-Rémy crémant d´Alsace Cuvée prestige brut är ett friskt vin med riktigt fina små bubblor och en rik mousse. I smaken finns citrusfrukter, nashipäron, blommor och liten hint av honung. I eftersmaken finns smak av nybakat ljust vetebröd, citronskal och stensälta. Detta är ett riktigt elegant och fräscht vin med viss komplexitet som sätter igång saliveringen och sätter god stämning.

Bild från Dinvinguide

Emile Beyer crémant d’Alsace blanc de blancs extra brut, Alsace, Frankrike, Nr 70535, Systembolaget beställningssortimentet

Blenden i detta vin är 40% pinot blanc, 50% pinot auxerrios och 10% chardonnay. Vinet har lagrats minst 30 månader på sin jästfällning. Ekologiskt vin och producenten uppger att vinet är veganvänligt.

Emile Beyer crémant d’Alsace blanc de blancs extra brut har en härlig jästighet och fin en krämig mousse som omfamnar en rik fruktighet. I smaken är vinet friskt och torrt med inslag av gröna och gula äpplen, nyrivna citronskal och underliggande gula stenfrukter. Vinet har en härlig längd, en hel del komplexitet och en inslag av croissant samt en lätt lättblommighet. Avslutet är långt och förstärker fräschören med stänk av stensälta. Läcker och komplext, passar för festen och för att ge guldkant på vardagen.

 

Bild från Dinvinguide

Gustave Lorentz crémant d’Alsace brut, Alsace, Frankrike, Nr 77430, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är vin är gjort på ungefär lika delar chardonnay, pinot blanc och pinot noir. Vinet har vilat på jästfällningen i 24 månader.

Gustave Lorentz crémant d’Alsace brut är ett mousserande vin med en härlig lite krämig mousse, relativt stora bubblor och massor av fräschör. I smaken friska gröna päron, toner av citrusfrukter och en hint av lite mogna äpplen. Eftersmaken är lång har toner av brioche, kex och stensälta. Ett klassiskt bubbel från Alsace som passar utmärkt till skaldjur och frasiga förrätter på smördeg och allt friterat.

crémant

Fernand Engel crémant d’Alsace chardonnay, Frankrike, Nr 7520, Systembolaget

Detta är ett cremant d’Alsace gjort på en druva, chardonnay. Vinet har lagrats minst 12 månader på sin jästfällning. Ekologiskt vin.

Fernard Engel Crémant d’Alsace chardonnay är ett friskt bubbel med en fin krämighet och en markerad syra samt hint av sötma i avslutet. I smaken finns citrusfrukter, äpplen och gula plommon. Vinet har bra längd med inslag av ljust rostat bröd, mandel och liten kryddighet. Det drar igång saliveringen och passar utmärkt till såväl skaldjur och fisk som rätter av ljusare kött. Enkelt, rakt och fräscht men inte utan elegans – utmärkt partybubbel.

Fyra bubbel som passar såväl vardag som fest och som är goda ambassadörer för det bubblande Alsace.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Alsaceskolan

Detta är en del i Alsaceskolan, en serie artiklar om ett av världens mest pittoreska vinområden. För dig som inte besökt Alsace än är uppmaningen, gör det! Du kommer inte bli besviken. Vinet, maten och arkitekturen är speciell och väl värd minst en resa.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer