Alla borde älska sherry!

Alla borde älska sherry! Många associerar sherry med något sött men det finns också torr sherry och det är den jag älskar. I veckan besökte jag Jerez i fem dagar, läs mer om sherry och Jerez här.

Annons:

Jag har spenderat fyra dagar i Spanien, i staden Jerez och dess omnejd. Det är hjärtat när det kommer till sherry. Området ligger i den sydvästra delen av Spanien på den heta slätten mellan Sevilla och Cadiz. Landskapet är rullande, fyllt med kullar och till största delen uppodlat, och delar ligger utmed Atlantkusten.

vingård

Inom vinområdet finns omkring 7000 hektar med vingårdar. Man har 300 soldagar om året, på vintern kan temperaturen gå ned under nollan men ligger ofta kring 4 grader och på sommaren kan den gå upp till 40 och mer. Förutom väderförhållanden är det flera saker som särskilt påverkar vinerna och dess karaktär. Druvorna och jordmånen är det första. Jordmånen är gammal havsbotten med mycket kalk men det finns många små lokala skillnader i den.

Palomino druva
Palomino druvan

De druvor man använder till Sherry är främst palomino (det finns några olika kloner), pedro ximénez och moscatel. Ett annat element som påverkar såväl druvorna som vinframställningen är vindarna; poniente, en västlig vind som kommer från Atlanten som är fuktig och lite sval och levante, en östlig som kommer från inlandet och är torr och varm. Dessa påverkar bland annat hur jästen i solera-faten byggs upp.

Metoden för att framställa sherry kallas solerametoden. Den bygger på att vinet förflyttas mellan olika fat och får utvecklas tills det är färdigt. Undantaget är basvinet musto, som också dricks som det är. Det finns många stilar, så det finns något för alla, unga friska, torra och söta. Många förknippar sherry med just de söta stilarna, PX och cream. Den övervägande delen sherryviner är dock torra. Från det enkla vinet musto, som är det man använder som basvin i sherry till de som legat i solera; dvs. fino, amontillado, manzanilla, palo cortado och oloroso. Min kollega Anders Levander har skrivit mer ingående om stilarna här och här.

Vinerna görs i och kring tre städer; Jerez som ligger lite inåt landet, Sanlucar som ligger vid Atlanten och El Puerto de Santa Maria som också ligger nära havet.

Idag finns ungefär 25 aktiva producenter. På 1960-talet ska det ha funnits mer än 300 producenter.

Några sherryproducenter i Jerez

Många namn lever dock kvar, bland annat genom Bodegas Lustau i Jerez. De har köpt upp vissa märken och man köper vin från många små producenter som inte längre producerar eget vin men odlar druvor, detta gör att namnen bevaras.

Lustau Jerez

Den största producenten är González Byass i Jeréz, som kanske är mest kända för sin sherry under namnet Tio Pepe. De äger eller köper druvor från drygt 3000 hektar av vingårdarna i Jerez. I april kommer deras fino en rama till Systembolaget, en mycket ung, frisk och torr sherry. Sverige brukar få några hundra flaskor utav de totalt 16000 som tillverkas.

Byass Tio Pepe

Ett annat välkänt namn är Osborne, staden i El Puerto. De är inte bara är stora i Jerez utan i Rioja och man har en stor produktion av brandy, gin och vodka.  Om du rest runt i Spanien har du säker sett deras symbol, den stora svarta tjuren som finns placerad vid många vägar.

Osborne bull

Extra kul denna månad är att vi träffade två av de kvinnliga vinmakerskorna i området, de är inte många med det finns 3-4 stycken.

Bodegas Barbadillo Montse Molina
Montse Molina, Bodegas Barbadillo

Den första var Montse Molina vid Bodegas Barbadillo, i Sanlucar, som var den första kvinnliga vinmakerskan i Jerez. Förutom sherry gör man också ett mousserande vin på palomino (ca 60%) och chardonnay (ca 40%) och ett rött vin på druvan tintilla de rota. Det senare är dock fortfarande på experimentstadiet men en druva som var vanligt förekommande i området för 50 år sedan.

williams & humbert Paola Medina
Paola Medina, Williams & Humbert

Den andra är Paola Medina hos Williams & Humbert som också är nyskapande. De är en av få producenter som gör årgångs-sherry.

Delagdo Zuleta

Andra bra producenter vi besökt är Bodegas Delgado Zuleta i Sanlucar som gör riktigt bra amontillado, Bodegas Guiterrez-Colosia i El Puerto och Bodegas Obregon, som driver en mycket trevlig vinbar och restaurang i El Puerto.

För er som letar efter ekologisk sherry har det varit svårt men det är en producent har nu fått sina ekologiska viner godkända av Jerez DO och dessa kommer under året, om de kommer till Sverige är dock mer osannolikt. Producenten heter Bodegas Luis Pérez, jag hoppas kunna återkomma till honom, de andra vinmakarna och några av vinerna inom en snar framtid.

Magnus Reuterdahl

Fler artiklar