Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Ginger beer
Skriven av Magnus Reuterdahl

Alkoholfritt i baren – fisk eller fågel?

Alkoholfria alternativ eller drycker med lite alkohol blir bättre och bättre. Framförallt finns det idag betydligt fler alternativ än tidigare. DinVinguide.se har några bra tips!

Det finns många anledningar till att man väljer bort alkohol. Häromdagen var det för att jag behövde kunna köra bil men det kan vara att man måste kunna hoppa in på jobbet, att man är sjuk, tar medicin eller helt enkelt inte är sugen.

För några år sedan tyckte inte jag att det var särskilt kul att följa med vännerna till krogen på en afterwork om man inte kunde sänka en kall öl eller ta ett glas vin. Inte för att det är tråkigt att vara nykter men för att det alkoholfria utbudet var så erbarmligt tråkigt och dåligt. Det slutade oftast med en läsk av något slag eller ett glas vatten.  Man kände sig som ett barn utanför godisbutiken med näsan upptryckt mot rutan, så nära men ända så långt borta.

Det är nya tider nu. Häromdagen blev jag medbjuden på en AW och helt plötsligt har man en hel radda alkoholfria öl och lättöl, några varianter av ginger beer och två sorters äppelmust. Långt borta är den tid där enda alternativet var en fisljumen lättöl av välkänt märke utan smak som gömde sig i botten av en back någonstans.

Det verkar vara svårare att göra ett vettigt alkoholfritt vin, jag har hitintills inte hittat något som är bra nog för att jag skulle välja att beställa in det på krogen. De flesta jag provat har snarast vart av typen matlagningsvin, tipsa gärna om du har hittat något.

På AW:n blev det lite av varje, det är kul att ha lite att välja emellan och att de jag provade var bra och intressanta. Totalt blev det tre riktigt trevliga och somriga drycker, perfekta på en afterwork med bilnyckeln i fickan!

Någonting nästan alkoholfritt

Mikkeller från Danmark gör många bra öl. Det som är kul är att alla öl har sin speciella smak. Det finns en idé bakom ölen, även de alkoholsvaga. Jag provade deras Drink’in the Sun med 0,3 % alkohol. Fruktig, fräsch med en fin blommigt humlig ton. Fin törstsläckare.

Mikkeller Henry Jagger

En lättöl

En öl med lite mer alkohol är Mikkeller Henry Jagger, 2,2 %. Det är en APA, dvs en American pale ale – lätt öl är nu mer än bara bayerskt och lager. Här finns lite exotiska frukter, en dos humle med drag av gräsiga toner och en lätt bitterhet i avslutet. En riktigt bra sommaröl.

Ginger beer

Ett helt alkoholfritt alternativ

När de andra gick från öl till drinkar ville jag också ha något med lite sötma. Det fick bli en ginger beer med namnet Ginger Joe, som är alkoholfri. Den är söt, dock inte lika söt som en läsk och mycket fräschare i smaken. Här finns ett friskt anslag med toner av ingefära och lime. Vuxenläsk!

Utöver detta kan man se att det händer kul saker på fronten alkoholfria öl. Redaktör Anders Levander fick möjligheten att prova ett ännu ej namngivet alkoholfritt öl från Spendrups som var mer åt typen färsköl, som var både intressant och riktigt gott. Själv provade jag ett par alkoholfria öl som görs av Carlsberg när jag var i Almedalen för någon vecka sedan. Carlsberg var där tillsammans med ölpodden och serverade olika alkoholfria öl ur sitt sortiment. De mest intressanta har jag dock ännu inte sett i butik eller i bar. Det kommer med andra ord mer!

Trevlig sommar

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer