Viking Line kryssning för vin-nörden

Viking Line kryssning för vin-nörden

Viking Line kryssning för vin-nörden

För några år sedan bjöd Raphael in till en vin-klubbskväll för mig och några stammisar i Stockholmwineclub.se, att resa med Viking Line på en vinprovningsresa.
Detta var fantastiskt trevligt uppstyrt med en provning utförd av Michel Jamais, påföljande vin-middag i a la carte restaurangen med matchade viner, bra utbud i vinbaren samt en liten minimässa dagen efter.
På minimässan kunde man inköpa viner till specialpris, temat var Italienska viner.

Det var här jag insåg att Viking Line var något på spåren.

Jag ville ta upp tråden, kan det vara så att vin-nerdar reser med Viking Line och klarar man av att leva upp till de höga förväntningarna som ställs?

Jag och Raphael klev ombord på Cinderella helt utan förväntningar.
Vi möttes upp av intendent Ronny Haglund ombord som lotsade oss ner i vinbaren där vi blev överlämnade i goda händer hos sommelier “Calle” Carl-Mauritz Skoglund.

Calle bjöd oss direkt på champagne matchade med utsökta tapas.
Här tog jag chansen att ställa lite frågor före vår rundtur på båten.
– Hur ser den vanlige vinkonsumenten ombord ut?
Det är en stor blandning bland resenärerna, allt från pensionären som tycker 60:- är dyrt för ett glas vin till den exklusiva kunden som är glad över att det finns ett bra utbud på glas.
Champagne är den drycken som ökar mest i försäljning, men man har även sett en ökad efterfrågan av bra alkoholfria alternativ.
-Vilken är den vanligaste frågan?
Har ni amarone på glas och går den här att köpa i butiken?
-Frågar gästen om vintips till olika matmatchningar?
Man tar oftast egna beslut utifrån vinlistan innan man frågar.
-Vilken är den kommande trenden som kan utrönas?
Amarone och Champagne tappar lite i fart till fördel för Priorat och mousserande vin.
Samtidigt så har rosévinet exploderat försäljningsmässigt sommartid.
-Ser man samma trend på sprit och öl som man gör på vin?
Inom whisky som man också har specialiserat sig på säljer bassprit som tidigare men vad gäller öl så ökar intresset för olika sorter och mer micro-bryggerier.
-Tror du att resandet där man fokuserar på kvalitet, vin och mat kommer öka?
Ja, det är inte samma partybåt längre på vardagar utan en mer livsnjutande publik.
-Vilka satsningar har man inför framtiden gällande vinkonsumenten?
Det är något man satsar på bl.a. med nya fartyget Grace, här blir det vinmässor, vinresor osv.
Man har också satt sin första “Munskänksresa” där allt ifrån meny till vinutbud i butiken har varit skräddarsytt för resenärerna.
-Hur jobbar man med inköpen av vin, har man fasta leverantörer och jobbar man med deras utbud eller satsar man på en bred butiksmodell?
Man jobbar med ett sk vinråd med flera medarbetare från de olika fartygen som gemensamt provar av och bestämmer utbudet. Matsalens personal sätter sin egen vinlista.
-Hur väljer man ut exklusiva viner, har man någon chans som kund att påverka utbudet.
Vi jobbar utifrån fasta leveranser av det bestämda utbudet, men självklart vet man att man ska resa och har en speciell förfrågan så kan man alltid kontakta båten i förväg.
Sedan blev vi inbjudna till en rundtur av båten, vi fick se allt bakom kulisserna från bryggan till maskinrummet.

Köket som ligger centralt producerar vid full båt ca 10.000 portioner mat per dygn, ni kan ju bara ana vilken logistik detta kräver, verkligen imponerande!
Köket får jobba hårt med stora mängder mat i olika former och ändå lyckas man hålls så hög kvalitet i a la carten som man gör.

Det rätta sättet att resa för livsnjutaren är att bo i en svit, boka bord i a la carte matsalen och komplettera detta med några timmars behandling i båtens spaavdelning.
Alla delar håller en väldigt hög kvalitet, och sedan kan man avrunda detta med att hänga i vin-baren eller whisky-baren för den som önskar och handla med sig fine wines hem till fantastiska priser.

Vi åt i flera omgångar ombord, allt från tapas i vin-baren till skaldjursplatå och från a la carte menyn, jag måste säga att man håller en otroligt hög nivå både på mat och service.
Detta skall också tilläggas till väldigt rimliga priser och en mycket trevlig vinlista.

Och nu kommer vi till det mest intressanta, shoppen.
Man har sett en tydlig trend de senaste åren där fine wine försäljningen ökat stadigt med ca 30% varje år och intresset för både finare viner och whisky ökar hela tiden.
Samtidigt har man en stadig försäljning av det mer enklare sortimentet, men man har fokuserat på att dela upp utrymmet något.
Som exempel har man ställt upp samma box-vin som serveras i buffé-restaurangen till försäljning i just buffé-resturangen.
På så sätt säljer man mer av box-vinet men man tar inte platsen från butiken där man har mera fine-wines istället.
Vad man också har börjat erbjuda är en ombordservice om man tar med bilen ombord (vilket motsvarar samma peng som att parkera i garaget vid terminalen) så kan man be personalen packa ihop sin beställning och sedan vid avfart av fartyget så hjälper de till att lasta ombord din order i bilen.

Slutsats:
Som livsnjutare och vin-nörd kan man absolut avnjuta en kryssning utan att uppleva ev fördomar som kan finnas, och vill man inte ta del av party-delen så kan man avnjuta en fantastisk trip med hög kvalitet till ett otroligt bra pris.
Men som sagt den största behållningen är att köpa med sig fine wines till reapriser.
Var annars kan man köpa Champagne Krug för knappa tusenlappen, hela 400:- billigare än systembolaget?
Åk, ta med bilen och fyll källaren det är mitt tips till vin-nörden inom dig:)

// Vid pennan Fredrik Schelin och bakom kameran Raphael Cameron

VS_Viking Cinderella_VSR_5903

Viking Line kryssning för vin-nörden - DinVinguide | DinVinguide.se