Svenska flaggan
Trendspaning Champagne 2020
Skriven av Fredrik Schelin

Trendspaning Champagne 2020

Det är år 2020 och det formligen bubblar i distriktet Champagne. Vinodlingarna inriktas miljömässigt, hur ställer man sig till Brexit när UK är en av de viktigaste marknaderna. Hur påverkar Prosecco-boomen? Frågeställningar som dessa var i fokus vid min senaste resa i distriktet. Trendspaning Champagne 2020.

Trendspaning Champagne 2020 och miljöarbete

DinVingide.se var i förra veckan på resa i distriktet Champagne. Resan var arrangerad av Le Comité Interprofessionnel du vin de Champagne eller förkortat CIVC. CIVC är kontrollorganet i Champagne som ser till att vinlagarna efterföljs. Man bestämmer även skördedatum och skördeuttag varje år. Men man gör så mycket mer än så. Man har även egen mark där man testodlar olika druvtyper för framtiden. Här testar man odlingsteknik, olika druvor både gamla och nya. Vidare forskar man hur framtidens vingårdar skall skyddas från angrepp av både djur och väder. Det är utifrån detta arbetet man kan ge odlare och producenthus råd hur man tar sig an både klimatförändringar och frågor kring hållbar odling. Arbetet i Champagne fokuseras på hur man ska ställa om till hållbar certifierad odling. Denna certifiering, haute valeur environnementale är ett initiativ av Franska staten och bygger på hållbart arbete i hela vingården. Det kan vara lika mycket att sluta använda bekämpningsmedel som att spara på vatten i hela produktionen. Om man genomför certifieringen ingår man i ett system som underlättar ekonomisk redovisning och kan ge lägre skatter. Ett sätt att driva utvecklingen framåt.

Det man strävar efter är att få med sig hela vinområdet i en omställning att odla miljövänligt. Man ser tydligt av klimatförändringarna i Champagne. Historiskt har man skördat sina druvor i oktober. Numera så skördar man i regel i september, och vid flera årgångar redan i augusti. Så ja klimatet har förändrats.

Trenden är ekologisk odling men även biodynamisk odling. Vissa producerar sitt vin även som ett naturvin, dvs utan tillsatt jäst (i första jäsningen), inget svavel och ingen påverkan. Men man pratar inte naturvin, man pratar istället balans och stil. Fördelen med att producera vin i Champagne är att både första och andra fermenteringen ger vinet en tid på jäst. Jästen konserverar vinet naturligt vilket reducerar behovet av svavel för att skydda vinet.

Många vinmakare experimenterar även med olika behållare för jäsningen. Det är både amforas i olika modeller, äggformade ekfat och guldpläterade små stålfat. När man provar vinet direkt ifrån dessa olika typer av fat slås man av hur behållarna påverkar vinets stil.

Bild från DinVinGuide

Trendspaning Champagne 2020 Brexit

England har alltid varit en av de viktigaste marknaderna. Man kan säga att det just nu är lite oroligt hos vissa producenter. Hur kommer Brexit till slut att landa, blir det strafftullar på champagne? Hur kommer det påverka britternas törst efter champagne. Och hur kommer ekonomin i England att bli för gemene man. Ja, det är inga lätta frågor, utan tiden får utvisa. Kanske blir det lättare i framtiden för oss i Sverige att få tag på vissa allokerade champagner än idag. Vem vet!

Trendspaning Champagne 2020 vs Prosecco

Historiskt framhävde de stora vinhusen i Champagne sin NV (non vintage), champagne att vara det bästa. Idag har har den mousserande världen förändrats mycket. Helt plötsligt så boomar exempelvis Prosecco som aldrig förr. Javisst det är en annan typ av mousserande vin som är och produceras på ett annat sätt. Men det tar ändå marknadsandelar ifrån Champagne. Hur ska man hantera denna nya trend. Idag fokuserar man mera på sin terroir och producerar fler vingårdsspecifika viner. Tidigare var kanske denna mindre växtplats bästa krydda i huschampagnen. Idag vinifieras den som en egen champagne. Detta är väldigt intressant för den initierade champagnedrickaren som helt plötsligt kan hitta både by och vingård i vinstilen. Men frågan återstår om detta sätt gör Champagne mera specifikt eller om det vattnar ur sina huschampagner. Den som lever får se.

Jag tycker i alla fall att det är härligt och intressant med dessa förändringar. Vi har all anledning att följa dessa nya trender och se var det leder distriktet Champagne till i framtiden.

à tout à l’heure
Fredrik Schelin

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer