Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Fredrik Schelin

”The Paris Tasting”

Frankrike representerar den gamla världen med Bordeaux som hjärta. med inspiration därifrån har vinmakarna i napa valley, kalifornien, skapat viner som är hyllningar av viner från den gamla världen.

Genombrottet för Napa Valley-viner ute i världen kom år 1976 genom ”The Paris Tasting”. En stor blindprovning som utfördes av en mycket namnkunnig fransk jury där man ställde de största och bästa franska vinerna mot viner från Napa Valley. Världens vinexperter som alltid rankat nya världens viner lågt hyllade nu vinerna från Kalifornien. Skandalen var ett faktum. För er som är intresserade av denna fascine- rande historia kan jag varmt rekommendera filmen ”The Bottle Shock”. (läs mer om vingården längre ner)

Jag har pratat med vinmakaren Jeff McBride på Stag’s Leap som vann sin kategori vid The Paris Tasting 1976.

Hur skulle du säga att franska viner har inspirerat Napa Valley, och har du själv funnit inspiration ifrån Frankrike?

JMB: Ursprungliga paletten I Napas viner var inspire- rad i teknik och stil utifrån Europas viner, likaväl som livs- stilen den gamla världen representerar. För mig föll alla pusselbitar på plats i mitten av 70-talet då jag vistades
I Bordeaux under en period. Det blev ett karriärval inom vinindustrin drivet av passion och en känsla för historia.

Nämn en favorit från Napa Valley respektive Frankrike?

JMB: Napa favorit … när det råkar finnas ett Stag’s Leap-vin i mitt glas oavsett sort och tillfälle. Fransk favorit är Château Pin Figeac.

Hur mycket har den kända The Paris Tasting påver- kat ert marknadsvärde?

JMB: Den viktiga frågan är hur den tävlingen påver- kat vinindustrin i hela Napa Valley. Den tog Napa från att vara en liten okänd vinregion till en av de främsta i värl- den idag. Självklart har Stag’s Leap som vingård efter att ha tagit förstaplatsen blivit lite av en ikon på marknaden samt blivit en av de ledande gårdarna.

Finns det någon ny målsättning i företaget som kommer att påverka er vinproduktion nu när ni har nya ägare?

JMB: Vårt mål är att bevara och respektera arvet uti- från vinerna, och med hjälp av dagens tekniska utveck- ling till och med förbättra kvaliteten. Ett exempel på detta arbete är vår druvplockarkarta som tillåter oss att plocka och sortera ut druvorna separat istället för i hela klasar. Fokus på detaljerna samt att hela tiden ge vingården
rätt verktyg. Uttryck och förbättring av detaljerna är vår passion.

Cask 23 Cabernet Sauvignon 2005
SB# 9300301, Pris 1338:-

Vinet görs endast av de bästa årgångarna. Mycket tät fruktighet och intensiv sammansatt smak med fantastisk elegans. Fyllig smak av mörka bär, välbalanserade tanniner med inslag av fattoner i den långa avslutningen. Vinet bör luftas ordentligt om man väljer att dricka det idag, jag rekommenderar en lagring på 3–6 år men det kan lagras i upp till 20 år.

Passar utmärkt till kött, exempelvis en helstekt kalvfilé serverad med ugnsrostade rotsaker samt en spröd sallad med parmesan

Mer om Stags Leap:

Vackert inbäddat i en dalgång ca 1 mil norr om Napa Valley ligger den 100 ha stora egendomen Stag’s Leap med sina 36 ha vingårdar. Här produceras eleganta världsberömda röda viner med stor intensitet och elegans som för all framtid har skrivit in sig i vinhistorien.

Stag’s Leap har traditioner som går långt tillbaka till slutet av 1800-talet. De första ägarna namngav sin egendom Stag’s Leap efter en indiansk legend om en hjort, stag, som räddade sin flock undan en jägare genom att locka iväg honom från flocken och slutligen hoppa ut över en brant bergskant. Bergskedjan på vars sluttningar man idag har sina odlingar kom att kallas Stag’s Leap Palisades. Stag’s Leap Palisades har en framträdande roll i området och är en del av Vaca Range som sträcker sig in i Napa Valley. Det är den vulkaniska jorden som är en bidragande anledning till att Cabernet Sauvignon trivs så bra här. En annan bidragande anledning är topografin och det gynnsamma klimatet där havsbrisen letar sig in nattetid och svalkar i vingårdarna.

Något som kan vara förvirrande är att i distriktet Stag´s Leap finns också vingården Stag´s Leap Winery som är en annan gård!

1970 köpte Warren Winiarski 17 ha stor del av Nathan Fay där det var mest fruktträd och lite vinrankor. Warren och hans fru planterade om och förvärvade ett vineri i närheten, han döpte gården till Stag´s Leap Wine Cellars också kallat SLV. 1973 blev den första årgången av vinet S.L.V. Cabernet Sauvignon. 1974 tyckte Warren att vinet från en bit av vingården detta år var så fantastisk att han buteljerade det separat, vinet som var lagrat i ett stort fat med numer 23 och det fick namnet Cask 23.

1976 var den numer berömda blindprovningen i Paris där S.L.V. 1973 vann en blindprovning med världens toppviner mot konkurrenter som Mouton Rothschild och Haut-Brion mfl. Efter denna provning var vinvärlden förändrad!

 

Cask23
Cask23
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik