- Fredrik Schelin
Svenska äpplen – flytande guld!
Svenska äpplen – flytande guld!
Ur flaskan rinner en skimrande trögflytande vätska - flytande guld - som fyller rummet med en alldeles underbar äppeldoft. Jag minns min barndom.
Precis så var upplevelsen första gången jag serverades den svenska produkten Brännland iscider.
Smaken speglar doften med en mjuk rund fruktig smak som smickrar med balanserad sötma parad med en friskhet som endast Svenska äpplen kan ge.
Utan tvekan en av de bästa svenska produkterna på marknaden.
Har du utländska besökare med vinintresse är det denna produkt du ska servera!
Iscider är ett is-vin producerad av jäst äpplemust.
Kvalitetsbeteckning för iscider fastställdes 2005 i Quebec, och innebär att den äppelmust som används vid framställning av iscidern bör koncentreras med hjälp av naturlig kyla.
Sockerhalt före jäsning bör vara på minst 30° brix. Alkoholhalten i den färdiga produkten ska ligga mellan 7 och 13 volymprocent alkohol och mängden restsocker i den färdiga cidern får inte understiga 130 gr/l.
Följande krav måste vara uppfyllda:
• Råvaran ska bestå till 100% av
naturlig äppelmust från svenskodlade äpplen.
• Tillsatser av konserveringsmedel är inte tillåtna.
• Smak och färgtillsatser är inte tillåtna.
• Tillsatser av alkohol är inte tillåtna.
• Chaptalisering är inte tillåten.
Med skapandet av en helt ny iscider-tradition kommer också visionen om att skapa en förnyad äppeltradition i norra Sverige. För mig var och är det otroligt märkligt att ingen tidigare har sett på svenska äpplen som råvara på detta sättet. – Andreas Sundgren Brännland Iscider.
BRÄNNLAND ISCIDER 33° BX
SB# 2918, Pris 249:-(375ml)
Ett fruktigt inbjudande vin med söta sommaräpplen i doften. Smaken är balanserat söt med inslag av röda äpplen, kanel, kanderad apelsin, honung samt soltorkade äppelringar. Syran balanserar upp sötman och ger ett friskt långt avslut.
SKÖRD 2013
VINIFIERING 2014
ÄPPELSORTER: [ÄPPLEN NORD] RÖDLUVAN, SILVA, SLAVA PETERSBURG, SÄFSTAHOLM [ÄPPLEN SYD] BELLE DE BOSKOOP, CORTLAND, MUTSU, RUBINOLA
ALKOHOLHALT: 11%
RESTSOCKER: 155 gr/liter
TOTAL SYRA: 14,5 gr/liter
BUTELJERAT: September/Oktober 2014
BRÄNNLAND ISCIDER ELLENÄS LOBO 2014
En fantastisk iscider som verkligen avspeglar terroir i en unik äppelodling.
Vinet har en tydlig ton av friska vinteräpplen mixat med julkryddor och hemkola.
Smaklängden imponerar och i avslutet finns även en behaglig citruston som balanserar upp vinets sötma.
Detta vin avnjuts bäst i sin ensamhet i en rundad kupa.
Andreas Sundgren, Brännland Cider:
Från äpplet Lobo från ängsäppelodlingen på Ellenäs vid sjön Åsnen i Småland har vi jäst en iscider med målet att ytterligare koncentrera egenskaperna hos sent skördad frukt såsom den växer just här.
Resultatet är en bärnstensfärgad iscider med en doft och kropp som fångar sötman och mognaden hos äpplen på gränsen till vinter.
På Brännland Cider betraktar vi Ellenäs som en grand cru bland svenska äppelträdgårdar.
ALKOHOLHALT: 9,5%
RESTSOCKER: 183 gr/liter
TOTAL SYRA: 12,8 gr/liter
BUTELJERAT: Augusti 2015
Svenska äpplen raffinerade till flytande guld!
DinVinguide.se har haft förmånen att besöka Andreas och Brännland som ligger utanför Umeå.
Här berättar Andreas historien om Brännland:
”Arbetet med Brännland Cider startade med tanken om att skapa ett svenskt isvin, en iscider, med svenska råvaror som kunde mäta sig mot motsvarande produkter i andra delar av världen.
Det innebar inte bara att lära sig ett helt nytt hantverk ganska sent i livet utan också att bryta sig igenom de idéer som andra hade om vad som var möjligt och inte. Jag bestämde mig tidigt, med vetskapen om vilken kvalitet iscider hade i sitt hemland och hur bra svenska äpplen är, med självklarhet för att det även under svenska betingelser skulle gå att få fram en iscider med mycket hög kvalitet.
För mig var och är det otroligt märkligt att ingen tidigare har sett på svenska äpplen som råvara på det sättet. Det tycks mig också mycket märkligt att de svenska vin-och cidermakare som varit aktiva före mig inte verkar ha varit särskilt angelägna om att söka upp den bästa kunskapen utanför Sverige kring hur man hanterar råvara som vår under våra förhållanden.
Vi vill mäta oss med och bli jämförda med de bästa söta vinerna och de bästa vinmakarna.
Målet är inte att göra samma sak och vi jämför inte druvor och äpplen men vår ambitionsnivå måste konsekvent finnas på samma nivå som de som vi har som förebilder.
Med skapandet av en helt ny iscider-tradition kommer också visionen om att skapa en förnyad äppeltradition i norra Sverige, något som också blev tydligt tidigt. Det gällde inte bara att visa att svenska äpplen kunde förädlas till något stort utan att också ta nästa steg och börja arbeta med att starta en tradition specifikt lämpad för vårt klimat och för iscider i den del av landet som bäst lämpade sig för det. Det har inte funnits kommersiellt avkastande äppelodlingar i norra Sverige på decennier och iscidern ger oss möjligheten och ansvaret att forma en helt ny terroir.
En terroir för äpplen som ska stå sig i konkurrens med motsvarande traditionella cider-regioner i världen.”
”Brännland Cider Perle föddes ur flera olika faktorer. Redan under 2012 då vi släppte vår första iscider kom frågorna om när vi skulle producera en mer traditionell cider och tanken grodde under flera år fram till dess att Markus Lundén (svensken har varit hos Breuer sedan 2004. Sedan 2009 ansvarar han för vinkällararbetet.) kom in som vinmakare på Brännland Cider under hösten 2014.
I hans och mina samtal om hur man skall göra för att få fram en verkligt svensk cider som inte är ett derivat i någon annan cidertradition föddes idén till Perle som genomfördes fullt ut efter en vadslagning med min hustru som jag förlorade…Jag blev skyldig henne så mycket Champagne att jag var tvungen att tillverka en mousserande cider och presentera till henne som gåva på vår första bröllopsdag.
Vi vill att Perle ska vara något alldeles eget. Det är en cider i kraft av sin råvara men vi vill inte att den ska uppfattas som en fransk eller engelsk cider utan ha sin alldeles egna startpunkt. Unikt svensk.
Därför är den halvtorr, syran i svenska äpplen mår bra av lite socker i botten och vi lämnar lite kolsyra från jäsningen i flaskan så att den närmast är Petillant snarare än kolsyrad på samma sätt som traditionell cider från andra delar av världen.!”
– Andreas Sundgren Brännland Iscider.
Fredrik Schelin
Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".
Läs mer om Fredrik